Чорний вдівець
Невигадана історія

Чорний вдівець

9 жовтня 2014, 07:38
0
2
Сподобалось?
2

У формі моряка Юрко вертався з армії. Йшов сільською покрученою вуличкою, яка петляла від річки до рідної хати. І раптом погляд ковзнув до сусідського подвір'я. Там набирала з колодязя воду дівчина у куценькому халатику.
- Хто то?
- Як хто? - дивувалися хлопці. - Мар'їна Славка. Бач, як виросла, поки ти на морях служив!

Перша дружина померла при пологах
Дочекалися літа, поки Славця закінчить школу, - і відгуляли велике весілля. А вже пізньої осені Юрко віз молоденьку дружину у пологовий.
Та під вечір селом прокотилася чорна, як хмара, новина: Славця померла, не врятували і хлопчика. Юрко був прибитий горем - жінка всю вагітність жодного разу не поскаржилася, ходила весела, щаслива, все примовляла, що носить богатиря, бо від великого живота землі перед собою не бачила.
Поховавши Славцю з дитям, Юрко запив безтямно. Валявся при дорозі, ночував із сільськими п'яничками у хатах-пустках. Дня не минало, щоб не випросив задурно сто грамів... Отямився, коли минуло по смерті сім'ї сорок днів.
- Все! - беруся за розум. - Їду в Одесу, на флот.
Другу - збило авто
Життя Юркове помалу налагодилося. Влаштувався на круїзний корабель. Тут йому пригледілася юна куховарка Ліда. Так швидко у них закрутилася любов, що вирішили: тільки прибудуть в Одесу, звідки дівчина родом, одразу одружаться.
У той день, коли мали розписатися, Юрко кинувся від страшного сну. Вперше за кілька років йому привиділася покійна Славця. Бачив її перед собою у білому до п'ят одязі, на руках тримала дитя. «Надумав женитися? - пильно дивилася в очі. - А про нас вже забув? Дивись мені!..» - грайливо помахала пальчиком, а в Юрковій душі похололо від жаху...
- Юрчику, вставай! - лагідно гукнула Ліда, весело наспівуючи на кухні. - Запізнимося! А я заміж хочу...
Весело поверталися із загсу. Як раптом з-за рогу на шаленій швидкості вискочила машина. Страшний звук гальм прорізав ранкову тишу. Мить - і Юрко не побачив біля себе Ліди. Вона лежала на дорозі в калюжі крові...
Третя - згасла від раку
Цілий рік відходив від Лідиного похорону. Та якщо після Славці горе заливав горілкою, то тепер клято працював. З рейсу - в рейс, без вихідних та відгулів. Так минуло кілька років. Юркові добігало тридцять. Бачив, як його ровесники тішаться дружинами та дітьми, облаштовують свої домівки. І собі захотілося простого сімейного затишку. Тим паче, гроші заробив і на квартиру, і на невеличкий бізнес. Повертатися додому не хотів, рідне село нагадувало Славцю. Зупинятися в Одесі теж не було бажання - перед очима стояла картина із закривавленою Лідою. Поклав перед собою карту України, заплющив очі і навпомацки тицьнув пальцем. Вибір впав далеченько від дому, на Черкаси. Ну, що ж, значить, така доля. Добре, що у цьому місті жив товариш по службі. Він і допоміг вибрати житло, взяти в оренду магазин для торгівлі будматеріалами, підібрати працівників. Коли в офіс зайшла миловидна дівчина, чомусь відразу затріпотіло серце. Ось про таку жінку мріяв останнім часом.
- У мене було дві дружини, - зізнався Марині. - Обидві покійні.
- То ти чорний вдівець? - засміялася. - А я не боюся! - з викликом промовила. - Бо дуже хочу бути твоєю...
Тішилися медовим місяцем у Єгипті. Розніжившись від палючого сонця, заснув під парасолькою. Десь ніби далеко чув, як хлюпочеться в басейні дітвора, як вітерець гойдає листя пальм, обдаючи приємним теплом... Як раптом побачив перед собою... Славцю з дитям на руках. Знову, як і кілька років тому, вся у білому. «Забув нас? - ображено запитала. - Хочеш бути чорним вдівцем?» Аж скрикнувши, кинувся зі сну. Помітив, як на нього здивовано оглядаються відпочиваючі.
Відтепер ні на крок не відпускав Марину від себе. І все одно не вберіг. Коли благополучно приземлилися у Києві, полегшено зітхнув: «Слава Богу». Та Марина ледь доїхала додому, почувалася геть погано. Увечері її везла в лікарню «швидка» - у жінки стався викидень. А наступного дня Юрко почув страшну новину: аналізи засвідчили, що в Марини прогресує... рак. Від безвиході, болю, жалю на шматки рвалося серце. Бо нічим не міг допомогти коханій людині.
- Це її останні дні, - такий був вирок лікарів.
Жінка згасла, як свічка на вітрі.
А четверта - народила дітей
Юрко довго не міг оговтатися. Значить, він і справді чорний вдівець. Тож коли траплялися чи молоденькі дівчата, чи то розлучені жіночки, близько не підпускав до себе. А про те, щоб одружитися, не було й мови. Боявся знову побачити покійну Славцю. Уже сивина посріблила скроні, а думка про сімейне щастя лишилася далеко в молодості. Є все: квартира, бізнес, машина, а щастя нема.
Якось в Італії на відпочинку снував зажурений старенькими вуличками і натрапив на маленьку капличку. Якась невидима сила підштовхнула його до дверей. Несміливо зайшов, вдивлявся у потемнілі ікони, розписи на стінах. І раптом так щиро став молитися... Тож коли вийшов з церквиці, ніби тягар з плечей впав.
У ту ж ніч йому наснилася Славця. Знову у білому, тримала у руках дитя. «Не плач, я відпускаю тебе, - аж засвітилася усмішкою. - Твоя жінка - моя сестра. Пам'ятай це. Я буду молитися за вас. Не бійся. Одружуйся...» Прокинувся: так, у Славці є сестра Стефа. Їй уже за тридцять, а вона й досі не вийшла заміж, бо накульгує. Згадав її миловидне личко, як вона радісно віталася, коли він навідувався у рідне село. І справді: чим не дружина?
Відтоді минуло п'ять років. Юрко продав бізнес, квартиру у Черкасах. Збудував у рідному селі великий дім, де живе зі Стефою. Вона народила йому близнючків.
А Слава тепер лише зрідка приходить уві сні. І то, коли попереджає про якісь негаразди...
Юлія ШЕВЧУК,
Львівська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися