«Закон Савченко» випустить убивць?
Україна

«Закон Савченко» випустить убивць?

4 лютого 2016, 15:02
0
0
Сподобалось?
0
Близько 15 тисяч злочинців, засуджених за тяжкі й особливо тяжкі злочини, можуть опинитися на свободі. Хабарники, педофіли, ґвалтівники та вбивці будуть звільнені завдяки так званому «закону Савченко», згідно з яким один день, проведений у СІЗО, рахується за два в тюрмі.
Нещодавно Президент Петро Порошенко підписав законопроект №3413 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання)». Цей документ більше відомий як «закон Савченко», оскільки Надія є його співавтором. Проект закону викликав шквал критики серед правозахисників. Позаяк передбачає зарахування одного дня попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі. Адвокат Андрій Петришин пояснив, що дія цього законопроекту мала би поширюватися лише на певні категорії злочинців, до яких не належать засуджені за тяжкі й особливо тяжкі злочини.  
– Наприклад, у справі вбивства треба багато часу, аби довести вину підозрюваного. Тому він тривалий час перебуватиме у СІЗО. Але ж це не означає, що він має бути вільний достроково, – аргументує Петришин. 
Як ідеться у пояснювальній записці, прийняття цього законопроекту обумовлене неналежними умовами утримання затриманих у слідчих ізоляторах. Мовляв, переповнені камери, які не відповідають мінімальним санітарним вимогам, принижують гідність підозрюваних. А деякі особи роками очікують вироку у СІЗО.  
Першим, хто завдяки «закону Савченко» залишив стіни за колючим дротом, став екс-голова Львівського апеляційного суду Ігор Зварич, відомий як «суддя-колядник», засуджений до 10 років ув’язнення за хабарництво. Слідом за ним клопотання про дострокове звільнення подали й псевдолікар-убивця Андрій Слюсарчук (Доктор Пі), а також засуджений за вбивство екс-нардеп Віктор Лозінський. Також на волі можуть опинитися й члени організованих злочинних груп. 
Марія МАРТИНЮК
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися