11 областей блокували в’їзд російських фур
Україна

11 областей блокували в’їзд російських фур

18 лютого 2016, 14:40
0
0
Сподобалось?
0
Відтепер Кабмін офіційно закрив транзит Україною
 
З 11 лютого в Україні розпочалася блокада російських вантажівок. Її ініціювали активісти Закарпатської області й майже відразу підхопили на Волині та Львівщині. Вимагали визнати Росію країною-агресором у всіх сферах суспільно-політичного життя України, зокрема заборонити розміщення бізнесу на українській землі та в’їзд і транзит через наші терени вантажного транспорту з РФ.
 
«Хай їдуть собі через Сомалі»
Річ у тім, що перед цим сусідня Польща перестала пускати до себе фури з Федерації. У результаті російські далекобійники почали собі прокладати шлях у Європу через Україну. Нафаршировані різноманітними товарами тири поперли через Закарпаття. Вони змінили маршрут, тому і збільшився трафік на кордоні зі Словаччиною й Угорщиною.
На ситуацію, яка склалася, гостро відреагував голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль: «Або ми з Росією воюємо, або торгуємо». І додав, що готує звернення до Кабінету Міністрів щодо заборони транзиту російського транспорту через територію України. Мовляв, хай їдуть собі через Шрі-Ланку чи Сомалі.
До закарпатських активістів, які першими заблокували проїзд «триколорних» вантажівок, на «розбірки» приїхали «тітушки» – люди одного зі скандальних нардепів. Нічого не добившись, подалися геть. Тим часом до акції долучались однодумці в різних регіонах – на Львівщині та Волині, Рівненщині, Прикарпатті, Буковині, Житомирщині, Вінниччині й Сумщині. 14 лютого до блокади російських вантажівок приєдналася Чернігівщина – десята область. За нею – й Одещина.
Активісти висунули владі ультиматум: «Якщо наші вимоги будуть проігноровані, ми оголосимо про всеукраїнську блокаду трас і український народ заполонить усі дороги держави». Й ось у понеділок Кабмін таки відреагував відповідним рішенням: транзит Україною для російських фур закрито!
У Росії затримали сотні наших вантажівок
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що Російська Федерація в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажних автотранспортних засобів територією РФ. Тому Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації. Після цього з’явилась інформація про те, що в Росії затримано українські вантажівки. В результаті торгової війни заблокованими виявилися 600 українських та 600 російських водіїв. Україна і Росія все ж домовилися про безперешкодне повернення вантажних машин додому. На це їм дається 10 днів – до 25 лютого.
Тим часом до блокади російських тирів долучилась і Румунія – тут перестали пропускати фури РФ в Україну.
Наталія КРАВЧУК 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися