Україна

Що стоїть за датою 29 лютого?

28 лютого 2016, 17:46
0
0
Сподобалось?
0
2016 рік – високосний, який має 29 лютого. Що це за дата і чому в народі вважається нещасливою? 
У Союзі було… 30 лютого. Наші мудрі попередники помітили, що час, за який Земля обертається навколо Сонця, триває не ціле число днів. 365 з чвертю діб – цю величину встановили ще за Юлія Цезаря на підставі розрахунків давніх єгиптян. Тому, щоб календар не збивався, Цезар наказав раз у чотири роки до календаря додавати ще один день. Звідси й започаткувалося 29 лютого. 
1929 року в СРСР було введено радянський революційний календар, де кожен місяць мав 30 днів. Таким чином, у Союзі в 1930 й 1931 роках існувало 30 лютого. 1932-го цей календар скасували.
Касянів день. У народі цей день називають Касяновим – від імені святого. Цей святий символізував надмірно сердитого і немилосердного чоловіка. «Касян Римлянин – особа реальна, – розповідає настоятель Свято-Михайлівського храму, що в селищі Млинові, Тарас Варварук. – Він походив зі знатної багатої родини, помер у 435-му. Перебуваючи у Константинополі, став учнем Іоана Златоуста. Церква вшановує цього святого 13 березня – це 29 лютого за старим стилем. Касяна Римлянина почитають і в невисокосні роки – у повечір’я 28-го числа.
До 29 лютого астрологи ставляться по-різному. Але більшість – як до звичайної дати. Приміром, Ірина Кравець із міста Дубна переконана, що останнього дня в лютому не треба боятися, бо це всього-на-всього один додатковий день у році. Просто є загальні правила для людей, які народилися при сильній впливовості Місяця: їм завжди треба остерігатися повні. 
Серед народжених 29 лютого чимало відомих особистостей. Наприклад, багатократна чемпіонка світу й Олімпійських ігор з лижних гонок Раїса Сметаніна, футболіст і тренер Йожеф Сабо, політик Олександр Мороз… 
Сергій НОВАК

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися