Пільги на проїзд повернуться. Коли — невідомо
Україна

Пільги на проїзд повернуться. Коли — невідомо

4 березня 2016, 11:47
0
0
Сподобалось?
0

Від початку року не було такого дня, аби у редакцію не телефонували і не запитували: мають право пільгові категорії населення на безплатний проїзд чи ні?

Ситуація з цього питання складна та невизначена. Адже з 1 січня 2016 року набрала силу низка змін до законів, що переформатує правила надання пільг на проїзд у міському та міжміському транспорті. А саме –  безоплатний проїзд у громадському транспорті для окремих категорій громадян залежить від рішення органів місцевого самоврядування. Таким чином, у Державному бюджеті на 2016 рік рядка про фінансування транспортних пільг нема. А місцеві бюджети мають право фінансувати пільги для окремих категорій населення та не мають для цього фінансів. Тому з початку року між перевізниками та пільговиками виникають досить напружені ситуації. Деякі водії возять безплатно пільгових пасажирів, деякі – ні.

За інформацією Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників, станом на кінець січня 2016 року угоди на пільгові перевезення з автотранспортними підприємствами були відсутні, й хто платитиме за проїзд пільгових категорій – невідомо. Це стало підставою для перевізників Львівщини скасувати пільгові перевезення в межах області з 8 лютого до 1 квітня 2016 року. Безкоштовно перевозитимуть тільки учасників АТО і членів сімей загиблих воїнів. Асоціація перевізників сподівається, що до початку квітня влада краю вирішить це питання.

Якщо говорити про Рівненщину, зі слів президента ГО «Союз перевізників України» та голови асоціації перевізників міста Рівне Валентина Демчука, у Рівному давно існує обмеження щодо пільгових перевезень – не більше чотирьох осіб у салоні. А от що стосується міжміських, обласних перевезень, то тут думають про те, щоб обмежити кількість категорій, які мають право на безплатний проїзд.  На Волині, як зазначив начальник департаменту транспорту й інфраструктури Іван Мирка, просили підприємців не відмовляти у перевезенні пільгових категорій до вирішення ситуації на рівні Києва. Як вчиняти – справа совісті перевізника. У Луцьку ж за рахунок міського бюджету збережено безплатний проїзд у тролейбусах для пенсіонерів та інвалідів. Є для пільговиків і добра новина – депутати Верховної Ради виправили свою помилку й 18 лютого проголосували за зміни до Державного бюджету, де передбачили фінансове забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших визначених законодавством пільг.  Наразі документ перебуває на підписі у Президента.

Наталка СЛЮСАР  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися