Зірка фільму «В бій ідуть самі старики» — з Ковеля
Україна

Зірка фільму «В бій ідуть самі старики» — з Ковеля

4 березня 2016, 11:50
0
0
Сподобалось?
0

Відомому актору Володимирові Талашку виповнюється 70 років   Народного артиста України Володимира Талашка називають уродженцем Донбасу та вихідцем з шахтарської сім’ї. Та насправді народився він у волинському Ковелі, батько був машиністом потяга, а мати працювала на фабриці. Коли синові виповнилося п’ять років, Талашки поїхали піднімати зруйнований війною Донбас.

Фільм «У бій ідуть самі старики» став доленосним у кар’єрі молодого й нікому не відомого актора. Після «Стариків» Талашко, як то кажуть, не тільки прокинувся популярним, а й став на добрий десяток років яскравою зіркою радянського кіноекрана. Ліричну пісню «Місячна ніч» артист сам же і виконав, бо дав йому Господь не лише фотогенічну зовнішність, а й чудовий голос. Але цього, аби правдиво зіграти пілота-співака Скворцова, було замало. Три місяці перед зйомками аеродромних і польотних сцен Володимир з іншими колегами  навчався в аероклубі, так що, сідаючи перед камерою за штурвал винищувача, а вони не були бутафорськими, міг по-справжньому злетіти й піти на карколомний віраж.

– Тоді це було за норму, – каже Володимир Дмитрович, – уміти робити те, що робить твій герой. І хоча нам забороняли виконувати небезпечні трюки без каскадерів, та все ж намагались обходитися без них.

Запам’ятався глядачеві у виконанні Володимира Талашка і мужній китобій Ленд з «Капітана Немо», і міліціонер Басаргін з культового в сімдесяті роки телесеріалу «Народжена революцією». Загалом же зіграв у кіно він п’ять десятків ролей. Майже всі – ще за часів Союзу. В новому українському кіно, на жаль, Талашка не помітно, хоча з професією акторською не порвав: викладає в Київському національному університеті театру, кіно й телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого.

– Хіба тепер кіно? – так пояснює це. – Продукт, створений, аби швидше й дорожче його продати. Кінокартина повинна жити десятки, сотні років і не втрачати актуальності, не пропагувати ненависті, а навчати любові до матері, батьківщини, пісні. Такого тепер немає. Тому не знімаюся й не дивлюся по телевізору низькопробних пародій на фільми.

Зате торік наш земляк знявся в ролику до Дня Перемоги, де зіграв роль діда-ветерана, котрий підтримує АТО. Війна на рідному Донбасі для нього – дуже болюча тема, причинами ж її вважає надмірні амбіції Кремля та провокаційну поведінку деяких місцевих політиків, котрі «загралися в демократію». А минулого літа Володимир Дмитрович побував і на Волині: відпочивав у «Лісовій пісні». Звичайно, знайшов час відвідати і малу батьківщину.  – Я вклонився землі батьків – і щасливим, повним сил для праці та боротьби повертаюся до Києва. Волиняни, будемо жити! – сказав наостанок в інтерв’ю, яке дав одному з тамтешніх ЗМІ.

Микола ШМИГІН  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися