Як українці заробляють на боргах
Україна

Як українці заробляють на боргах

22 листопада 2016, 09:48
0
0
Сподобалось?
0

Українці масово продають проблемні приватні борги, щоб повернути собі хоча б частину позичених кому-небудь грошей. Причому продають не тільки професійним колекторам, але і сумнівним ділкам. Таку тенденцію підтвердили адвокати і силовики. У Департаменті комунікацій Нацполиції підтвердили, що звернень від постраждалих приватних кредиторів зараз дійсно чимало, але такі проблеми — це цивільно-правові відносини, які повинні вирішуватися в суді. Виняток — якщо позичальник взяв гроші з умислом їх не віддавати — у таких випадках його дії розцінюються як шахрайство, особливо якщо таких позик у однієї людини кілька.

В Україні з'явилося безліч спецсайтів, на яких люди пропонують на продаж та в якості бартеру борги. Якщо ще влітку таких оголошень були одиниці, то в жовтні-листопаді все більше позичальників продають їх чи не щодня повідомляє видання Сегодня.

Історії "продавців" абсолютно різні. Більшість кажуть, що гроші позичали знайомим на важливі покупки, але один з кредиторів, харків'янин Сергій, каже, що його знайомий не віддає $17,5 тис., які брав у нього на хабар.

"Я вже втомився з ним боротися! Гроші він займав у мене зі своєю дружиною, тобто є свідок, розписка. Але тепер він відмовляється визнавати борг. Ось, продаю за 30% від загальної суми", — говорить Сергій.

Андрій з Дніпропетровської області зізнався, що позичив гроші знайомому, який згодом оглух.

"Займав під відсотки. Я позичав трохи більше 2000 грн, з відсотками сума зросла майже до 10 тисяч. Але тепер хочу повернути собі хоча б те, що давав у борг — жити ж на щось треба. Якщо не продам, буду звертатися в поліцію, але, думаю, там все затягнеться надовго", — говорить кредитор.

Ще один позичальник продає борг у 400 тис. грн. Каже, що зневірився отримати свої гроші назад, так як позичальник відбуває термін у в'язниці, а своє майно переписав на матір.

"Продам борг у 123 тис. грн того, хто має більш жорсткий характер, ніж у мене, і знає, як "вибити", — скаржиться на сайті оголошень один з жителів Тернопільської області.

Не всі продають борги за гроші. Деякі пропонують купити розписки обмін на авто та земельні ділянки. Один з кредиторів-приватників продає розписку на $10 тис. за $2000, але уточнює: "Погоджуся на обмін на авто або земельну ділянку".

Вже є факти, коли люди намагаються повернути позичене з допомогою криміналітету.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися