Чи мають сезонні робітники право на відпустку?
Україна

Чи мають сезонні робітники право на відпустку?

3 лютого 2017, 09:51
0
0
Сподобалось?
0

«Напишіть, будь ласка, про права сезонних працівників. Чи мають вони право на відпустку, яка оплачується, і на пенсійне забезпечення?»

Руслана С., Житомирська область

Сезонними працівниками вважаються ті, які виконують певні роботи не весь рік, а протягом певного періоду (сезону), але не більше ніж шість місяців. Сезонні роботи можуть застосовуватися в таких сферах, як лісова промисловість і лісове господарство, торфова промисловість, сільське господарство, переробні галузі промисловості, санаторно-курортні заклади і заклади відпочинку, транспортно-дорожній комплекс. Роботодавець повинен обов’язково повідомити працівника про сезонний характер роботи й укласти строковий трудовий договір (письмово або усно) не більше як на шість місяців. У наказі про прийняття на роботу працедавець зобов’язаний вказати сезонний характер робіт. Випробувальний термін для таких працівників відсутній.

Сезонні робітники мають право на щорічну основну відпустку й інші види відпусток, відповідно до чинного законодавства. Тривалість щорічної основної відпустки для сезонних працівників розраховується пропорційно до відпрацьованого часу. В разі звільнення працівник може отримати грошову компенсацію за щорічну основну відпустку у випадку, якщо нею (чи її частиною) не скористався (ст. 24 ЗУ «Про відпустки»).

Відомо, що максимальна зайнятість сезонних працівників становить шість місяців на рік, проте законодавством передбачені випадки, коли відпрацьований сезон зараховується як повний рік до стажу для призначення пенсії. Їх перелік міститься в Списку сезонних робіт, зайнятість на яких протягом повного сезону зараховується до стажу для призначення пенсії за рік роботи, затвердженому постановою КМУ № 583 від 12 жовтня 1992 року. Це такі роботи: на торфорозробках; на лісозаготівлі та лісосплаві; на підприємствах сезонних галузей рибного господарства; на підприємствах сезонних галузей м’ясної та молочної промисловості; на цукрових і консервних підприємствах. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися