Помер Борис Олійник
Україна

Помер Борис Олійник

30 квітня 2017, 18:00
0
0
Сподобалось?
0

У неділю, 30 квітня, на 82-му році життя після важкої і тривалої хвороби помер український поет Борис Олійник. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Михайло Маслій.

Борис Олійник народився у 1935 році на Полтавщині. Вірші почав писати в шкільному віці. Вчився на факультеті журналістики Київського університету імені Т. Г. Шевченка, а вже з 1958 року почав працювати в редакції газети «Молодь України».

Загалом Олійник є автором понад сорока книг, віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні, в усіх республіках СРСР, перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Лауреат всеюгославської премії «Лицарське перо». Однією з останніх його відомих книг є збірка «Таємна вечеря», яка з'явилася у 2000 році.

Свою творчу роботу Борис Олійник поєднував з активною громадською діяльністю. У 1971−1973 роках і з 1976 року він був секретарем правління Спілки письменників України і секретарем правління Спілки письменників СРСР. Олійник обирався депутатом чотири рази: Верховної Ради УРСР 10-го і 11-го скликань, а з 1998 по 2002 і з 2002 по 2006 роки був народним депутатом Верховної Ради України 3-го і 4-го скликання. Входив до складу фракції Комуністичної партії України.

У липні 2010 року указом Віктора Януковича він був призначений головою Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Пішов з цієї посади у 2015 році. Того ж року Борис Олійник в інтерв'ю російській «Літературній газеті» розкритикував ситуацію в Україні. Поета пригнічувала декомунізація, він заявляв, що ніколи не розлучався з радянською Компартією і залишається прихильником комуністичної ідеї…

Джерело: zaxid.net


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися