Іоан Предтеча — останній пророк Старого Завіту
Україна

Іоан Предтеча — останній пророк Старого Завіту

7 липня 2017, 01:20
2
0
Сподобалось?
0

7 липня ми вшановуємо Різдво святого пророка і Предтечі Господнього Іоана. Його батьки, праведні Захарія та Єлизавета, до старих років залишалися бездітними. Якось, коли священик Захарія возносив гарячі молитви до Бога в Єрусалимському храмі, то йому з’явився архангел Гавриїл і прорік скоре народження сина, що стане попередником Месії, який народиться через півроку. Той засумнівався і почав просити знамення з неба. І враз онімів.

На восьмий день після народження зійшлися до будинку Захарії інші священики та гості. Вони хотіли назвати новонародженого іменем вітця. Але Єлизавета наполягала, щоби сина назвали Іоаном, що означає «благодать». Коли запитали батька, яка його думка, той простягнув дощечку з таким же написом. І тут трапилося чудо – Захарія знову почав говорити і став пророкувати скору появу на світ Сина Божого.

Коли Іоан вийшов на проповідь, то почав людей хрестити водою (звідси ім’я Хреститель), готуючи їх до духовного хрещення. Разом з усіма на берег річки Йордан прийшов і Христос, якого Іоан охрестив у воді. Продовжуючи своє служіння Богу, він безстрашно викривав гріхи й облуду не тільки серед простолюду, за що цар Ірод укинув його до темниці. На день народження Ірода Саломія, дочка Іродіади, попросила в подарунок за свій танець відрубану голову Іоана. Й отримала її на блюді... Так по-мученицьки скінчилося життя пророка. Він є останнім із пророків Старого Завіту та першим – Нового.

В народі 7 липня відзначають язичницьке свято Івана Купала, яке збігається з церковним. Його символами є купальський вогонь і цвіт папороті.

Олеся КУЛІШ 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Анна
    Анна

    Цей пророк був на межі Старого і Нового Заповіту Пророки закінчились - на Манасії.

    22 листопада 2023, 22:00
    Відповісти
    • Анна
      Анна

      Прошу вибачення, - вношу поправку: останній з пророків - Малахія. Православна Церква твердить: пророків більш - немає.

      22 листопада 2023, 22:25
      Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися