Чому церква визнає чотири Євангелія?
Україна

Чому церква визнає чотири Євангелія?

24 листопада 2017, 15:35
0
0
Сподобалось?
0

«Доброго дня. Чому православна церква опирається на чотири Євангелія – від Марка, Матфея, Іоанна та Луки? Адже їх було знайдено значно більше. Вони писалися за життя Ісуса Христа?»

Іван О., Маневицький район, Волинська область

На запитання читача відповідає викладач Волинської православної богословської академії священик Андрій Хромяк:

– Євангелія від Марка, Матфея, Іоанна та Луки були написані після возне­сіння Христа до Бога-Отця. Старозавітному пророку Єзекіїлю було видіння чотирьох тварин з людськими лицями. Деякі святі отці (Іриней Ліонський, Ієронім, Григорій Двоєслов) бачать тут пророчу вказівку на характер і зміст кожного з чотирьох канонічних Євангелій. Таке розуміння знайшло вираження в іконографії, оскільки євангелістам присвоєні символи, взяті з пророцтва Єзекіїля. Так, кожен з євангелістів, доповнюючи один одного, більш повно приділяє увагу певній стороні особистості Спасителя: Матфей показує Його як досконалу, безгрішну Людину (йому присвоєний символ ангела), Марк зображаує Христа як Царя (царська тварина – лев), Лука – як втіленого Бога, який приніс Себе у жертву за гріхи людей (жертовну тварину – тельця), Іоанн – як переможця смерті і вознесіння до Бога-Отця (орел).

Крім канонічних, існують також понад півсотні апокрифічних Євангелій. Вони писалися значно пізніше смерті Ісуса, тож церква не має впевненості у їх істинності.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися