Лялькарка Інна Івасюк з донечкою Уляною
Україна

Ляльки-маґодзи пророчать дітей та суджених

10 січня 2018, 08:12
0
0
Сподобалось?
0

У «Острозькій академії» протягом Різдвяних свят діятиме виставка «Українське Різдво». У її експозиції – витвори народного ремесла, які відродилися з минулих століть. А родзинкою виставки стали маґодзи – авторські текстильні ляльки ручної роботи львів’янки Інни Івасюк.

У творчому доробку Інни Івасюк, яка відтворює «відмираюче» народне ремесло, за десяток літ уже є понад тисяча оригінальних ляльок. Маґодзи львівської майстрині поповнили чимало колекцій як в Україні, так і за кордоном. Недавно її ляльки придбали народна артистка України Оксана Білозір, співак Павло Табаков, відомий російський режисер Роман Віктюк та український політик Ірина Геращенко.

Різдвяний вертеп від Інни ІВАСЮК

Проста селянська лялька заполонила серце Інни Івасюк ще у п’ять рочків, коли гостювала у бабусі на Хмельниччині. Там вперше побачила створену з ганчірок і вдягнену у картату хустку маґодзу. Спробувала відтворити закарбовану її по пам’яті після закінчення Львівської академії мистецтв – і перша ж лялька приємно здивувала рідних. Відтоді експериментує з одягом, зачісками, елементами стилю, що притаманний, скажімо, молодіжним субкультурам. Часто у фольк-одязі застосовує вишивку, змодельовану на комп’ютері. Використовує лляне полотно та вовну.

– Стала записувати у щоденник історії: справжні, вигадані чи містичні, пов’язані з ляльками, – зізнається майстриня Інна Івасюк. – Приміром, було таке. Одна жінка розказала, що вона, придбавши мою ляльку, повісила її у спальні, аби здійснилася її мрія  – народилася друга дитина. Так і сталося. Розповідали також, що моя маґодза допомогла дівчині познайомитись з її майбутнім обранцем. Дуже приємно, що ці витвори приносять людям радість.

Сергій НОВАК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися