Юхим МАКОТЕРСЬКИЙ
Україна

Монахиня з Львівщини рятувала єврейських дітей

20 квітня 2020, 16:19
0
0
Сподобалось?
0

Про життя і служіння ігумені Йосифи (Олени Вітер), яку однією з перших українців проголошено «Праведником народів світу», йдеться у книзі «Дорогою праведності». Матеріали для цього дослідження упродовж 15 років збирав почесний громадянин Чорткова Юхим Макотерський.

Ігуменя дивом вижила, коли бомбили Львів

 Краєзнавець Юхим Макотерський у 87 років невтомно трудиться на благо нашої держави. Нещодавно він закінчив упорядковувати книжку про Олену Вітер (ігуменю Йосифу).

– Я не знав, що йду до неї. Не знав дороги, яка вела до неї. Але я йшов довгих п’ятнадцять років, – каже Юхим Фотійович. – Про неординарну постать української патріотки довідався, коли збирав матеріали для книги «Юрко Тютюнник», що була приурочена 80-й річниці трагедії під містечком Базар на Житомирщині. Там більшовики розстріляли 359 українських вояків армії УНР. Рятуючись від розправи, підполковник Іван Ремболович знайшов прихисток у монастирі, настоятелькою якого була ігуменя Йосифа.

Про те, у чому звинувачували її кадебісти, розповідають 900 сторінок чотирьох томів справи, що знаходиться нині в архіві СБУ. У 30-х роках в монастирі у селі Якторів на Львівщині ігуменя Йосифа відкрила «Рідну школу», де діти навчалися українською мовою, вечірню школу для дорослих, драматичний гурток і дитячий садок. А коли у 1939-му чекісти розгромили цей монастир, вона продовжила просвітницьку роботу у Львівському монастирі студиток.

– У червні 1940-го її заарештували за зв’язок з українськими патріотами. Після року страшних тортур у тюрмі на вулиці Лонцького Олену Вітер засудили до смертної кари. Але їй дивом вдалося вижити, уникнути смерті саме в той день, коли німецькі літаки бомбардували Львів. Напевне, так розпорядився Бог, щоб вона виконала вищу місію – рятувала життя інших, – продовжує розповідь краєзнавець. – Адже в роки окупації у львівському сиротинці, що перебував під її опікою, ігуменя Йосифа переховувала від нацистів єврейських дітей. Їх не лише доглядали, годували та одягали, а й навчали християнським молитвам і звичаям. Вдруге її заарештували радянські спецслужби у жовтні 1945-го за зв’язки з УПА і засудили до 20 років концтаборів.

Називала себе українкою

У спогадах, які зібрав Юхим Фотійович, ті, хто завдячував життям ігумені Йосифі, пройшов поруч з нею радянські катівні та концтабори, тепло і щиро згадують її велику мужність, людяність і патріотизм. Ці риси вона зберегла, незважаючи на нелюдські катування. А коли на Алеї «Праведників народів світу», що перед Ізраїльським національним меморіалом Катастрофи та Героїзму «Яд Вашем», мала з’явитися табличка на честь ігумені Йосифи, сама вона наполягла, аби поруч з її іменем було зазначено «Україна», хоча тоді, а це було у 1976-му, такої держави ще не існувало.

– В Ізраїлі Олену Вітер визнали «Праведником народів світу» за порятунок єврейських дітей. Нагородами її відзначила Польща. Тоді я задумався: а чому ж Україна не вшанує її заслуг? Звернувся до Інституту національної пам’яті, написав листи в облдержадміністрацію, Адміністрацію президента, Верховну Раду з клопотанням про присвоєння Олені Вітер звання Героя України. Але натомість отримав лише купу відписок. Виходить, на своїй батьківщині таку патріотку не визнають? – наостанок підсумовує Юхим Фотійович.

Валентина БЛІНОВА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися