5-річний хлопчик хропів через кісту у носоглотці
Україна

5-річний хлопчик хропів через кісту у носоглотці

31 жовтня 2021, 10:55
0
0
Сподобалось?
0

Батьки п’ятирічного хлопчика з Червонограда з ніг збилися, бігаючи по лікарях. Їхній син уві сні сильно хропів. Спочатку йому вирізали збільшені аденоїди, які зазвичай є причиною хропіння у дітей. Потім надсікли (частково видалили) мигдалини. Але хлопчик продовжував мучитися. Лікарі при цьому розводили руками: здається, його обстежили з ніг до голови, але встановити причину хропіння у дитини так і не могли.

Врешті за цей складний випадок взялися отоларингологи львівської обласної дитячої лікарні «Охматдит». Днями, і це вперше в Україні, вони провели дитині обстеження носоглотки і таки поставили діагноз. Унікальність цього методу полягає у тому, що робили це під час медикаментозного сну.

– Дитина спить, починає хропіти, а ми тим часом оглядаємо її і намагаємося зрозуміти, яка зі структур верхніх дихальних шляхів відповідає за хропіння, – пояснив дитячий отоларинголог Федір Юрочко. – І саме у бічній стінці носоглотки ми виявили кісту, яка і стала причиною хропіння.

Такий метод діагностики львівські лікарі запозичили у колег зі США, зокрема, у Василя Шеремети. Американський отоларинголог проводив медичний супровід цієї діагностики онлайн. Тож на хлопчика чекає ще сучасна малоінвазивна (безкровна) операція з видалення кісти, яка і покладе край його мукам.

Чому хроплять діти та дорослі?

Це питання ми адресували волинському лікарю-отоларингологу вищої кваліфікації Зоряні Лаврик. Вона пояснила, що найчастіше дитина починає хропіти уві сні через збільшені аденоїди (які у свою чергу з’являються внаслідок частого і затяжного нежитю) та запалення мигдаликів («гланди»). У рідкісних випадках хропіння можуть викликати вроджені вади та інші причини. У дорослих скривлені носові перегородки, і гіпертонія, і ожиріння та інші.

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися