Власники паїв платитимуть по півтори тисячі з гектара
Україна

Власники паїв платитимуть по півтори тисячі з гектара

12 грудня 2021, 11:46
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада минулого тижня проголосувала за закон, який допоможе наповнити бюджет. Народ же гуде про одне: платити більше тепер доведеться власникам паїв. Експерти одностайні – закон вдарить по дрібних сільгоспвиробниках і фермерах.     

Кому доведеться платити. В народі законодавчу новацію вже прозвали податок на городи. Платити його доведеться всім власникам земельних ділянок, що знаходяться за межами населених пунктів. На присадибні ділянки ця норма не поширюється. Площа ділянки, з якої братимуть податковий збір, має бути не менше, ніж 50 соток. Якщо людина здає свою землю в оренду, то податок заплатить орендар. А якщо обробляє свої паї самостійно, то платити доведеться самому. Навіть у тому випадку, коли людина вирощує на цій земельній ділянці продукцію виключно для власного споживання і не продає її на ринку.

Скільки потрібно платити. Мінімальне податкове зобов’язання, яке власник має сплатити – 5% від нормативної оцінки землі. У середньому по Україні це 1500 гривень. 

Приміром, землевласник має пай розміром два гектари. Середня нормативна грошова оцінка гектара землі становить 27 тисяч гривень. Відповідно, мінімальне податкове зобов’язання з цього паю буде 2 700 гривень. Фермер або власник землі, який користується цією землею, має скласти разом усі податки, які він уже заплатив, і якщо їх сума буде меншою, то він має доплатити.

– Найбільше це вдарить по одноосібниках, – зазначив голова Асоціації фермерів і землевласників Волині Руслан Хомич. –  Сюди ж можна віднести інвалідів, пенсіонерів, у яких земля не в оренді. Це злочин прирівнювати їх до товаровиробників. Турбує те, що всіх гребуть під одну гребінку. Має ж значення, коли ти господарюєш на чорноземах чи на Поліссі. Ми про це говорили – нас не почули. Не можуть податки бути для всіх однаковими. Це як із жебрака забрати останню сорочку. Всі кричать, що їжа дорога, скоро її взагалі не буде. За останній місяць вартість овочів зросла удвічі. Все тому, що на наступний рік їх масово відмовляються садити. Поки що ми бачимо бажання влади тільки заробити.

Хто звільняється від податків?

Від сплати мінімального податкового зобов’язання звільняються власники тих земельних ділянок, які станом на 01.01.2022 перебували у межах населених пунктів, або у дачних та садових кооперативах.

Решті потрібно буде платити щорічно, незалежно від того, має власник дохід від цієї землі чи ні. Експерти припускають, що таким чином влада хоче змусити дрібних землевласників відмовитись від своїх ділянок і продати їх за безцінь. Особливо, якщо цими власниками є пенсіонери, які й так ледве зводять кінці з кінцями.

Наразі закон ще має підписати президент.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися