Українські ТЕС готові до зими на близько 30%: запасаємося генераторами, повербанками, ліхтариками
Україна

Українські ТЕС готові до зими на близько 30%: запасаємося генераторами, повербанками, ліхтариками

6 вересня 2023, 11:27
0
0
Сподобалось?
0

В Україні електромережі готові до зими на 98%, атомні електростанції (АЕС) – на 70%, теплові електростанції (ТЕС) – на близько 30%.

Наразі план відновлення генерації виконано на одну третину. Потрібно прискоритися, наголосила радниця міністра енергетики Олена Зеркаль, інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії.

Зеркаль наголосила, що потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії. «План відновлення генерації наразі виконано на одну третину», – зазначила вона.

Водночас вона наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-закордону.

«Проте, поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі», – зазначила Зеркаль.

«У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де «налажав», – додала радниця міністра енергетики.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявляв, що Україна готується пройти зиму без відключення світла і для цього є необхідні ресурси. Однак він наголосив, що такий сценарій можливий у разі відсутності російських ударів по енергосистемі.

За словами міністра інфраструктури, Олександра Кубракова, в Україні відновили практично всі ТЕС, які росіяни пошкодили ракетними ударами.

Рівень готовності до зими в Україні різний, залежно від структури, сказав в інтервʼю Forbes заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. 

«Є високий і хороший рівень готовності, є поганий, а є компанії, де станом на зараз не найкраща ситуація, але розпочались активні роботи, і є 90-відсоткова впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність», – додав він.

Сьогодні, 6 вересня, президент Володимир Зеленський провів Ставку верховного головнокомандувача, присвячену підготовці енергосистеми України до зими. Було заслухано доповіді прем’єр-міністра Шмигаля, віцепрем’єра Кубракова, усього енергетичного сектору, Держспецзв’язку, Генштабу й обласних військових адміністрацій.

«Ще є над чим працювати. Усі учасники процесу отримали конкретні завдання із конкретними термінами виконання. До цієї теми буде особлива увага», – йдеться у повідомленні президента в соцмережах.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися