«Нас чекає важкий період, але Україна не програє» - Кирило Буданов
Україна

«Нас чекає важкий період, але Україна не програє» - Кирило Буданов

22 квітня, 10:00
0
0
Сподобалось?
0

Кирило Буданов - найпублічніший керівник воєнної розвідки не тільки в історії України, а й в масштабах всього світу. Він регулярно дає інтерв’ю журналістам та з’являється на публічних заходах, де з однаково незворушним виразом обличчя озвучує оптимістичні прогнози для України у війні та пророкує розпад Росії.

Це він стверджував, що активні бойові дії закінчаться до кінця 2022 року, а “ЗСУ скоро будуть у Криму”.

Про жоден з цих прогнозів керівник ГУР не жалкує, а той факт, що вони не збулися, пояснює зміною обставин: “Це прогнози реального часу. Якщо щось повертається трошки інакше – вибачте, це вносить свої корективи”.

ВВС брали це інтерв’ю 19 квітня - того дня українським силам вдалося вперше збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ. У керівника воєнної розвідки був насичений графік, тому він помітно поспішав. На питання відповідав традиційно коротко і стримано, рідко піддаючись емоціям.

Вдалось розпитати про багато чого - ситуацію на фронті та тактику росіян, прогнози та очікування, політику та особисте. На деякі питання відповідати Буданов відмовився - наприклад, про причини малоуспішного українського наступу та про ймовірні переговори з Росією.

Прогнози головного воєнного розвідника вже не такі оптимістичні, але, як стверджує він, Україна не програє у цій війні. "Армагеддон не відбудеться", - каже Кирило Буданов. І додає: "Як завжди, в останній момент щось придумаємо".

Про ситуацію на фронті

ВВС: Хочеться почати зі свіжої новини. Українські сили знищили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 сьогодні (19 квітня). Як це вдалося зробити?

Кирило Буданов: Довго чекали, готувалися, зрештою змогли. Що я вам на це скажу?

ВВС: Як це зробили, чим? Можна якісь деталі розказати?

Кирило Буданов: Я не хотів би, чесно кажучи, розкривати це все. Можу єдине сказати – літак був вражений на відстані 308 кілометрів, достатньо далеко. Скажімо так, плідна і довга робота дає про себе знати. Це той же, як-то кажуть, прийом і ті ж засоби, які ми використовували, коли знищили в повітрі літак А-50.

ВВС: А скільки, за даними української розвідки, таких літаків ще у росіян?

Кирило Буданов: Ще є, але це перше збиття літака дальньої авіації в цій війні. І цілком зрозуміло, що Одесі буде трошки легше зараз, тому що літаки Ту-22М3 застосовували ракети Х-22, які, мабуть, найбільше принесли саме руйнувань по місту. Тому що ракета дуже швидка, потужна і особливо ніхто не міг перехопити. Це ще радянська розробка. Але в той же час точність не така вже велика і більшу кількість, скажімо так, цивільних будівель знищили саме ці ракети.

Тепер, цілком очевидно, вони будуть шукати нові рубежі, а в напрямку Одеси, в принципі, інших рубежів нема. Будуть застосовувати тільки наземні комплекси для ударів по Одесі та ракети з дальньої авіації та з моря. Х-22, я сподіваюся, більше не побачать.

ВВС: Саме цю операцію довго готували?

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама “засідка”. Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж.

ВВС: На Заході все більше зараз говорять про те, що Україна може програти у війні вже цього року. Контрнаступ не дав очікуваних результатів, постачання зброї сповільнилося і так далі. Як ви реагуєте на такі прогнози і на такі песимістичні настрої?

Кирило Буданов: Як саме я на це реагую? Ніяк.

ВВС: Чи мають сенс взагалі ось такі песимістичні настрої?

Кирило Буданов: Послухайте, якщо ми з вами говоримо про сценарії, які розробляються, які можуть бути – так в будь-якому випадку є, скажімо так, позитивні для однієї зі сторін і негативні для другої зі сторін сценарії. Немає підстав для того, щоб вірити в стратегічний програш України. Так, якщо говорити, що все буде йти погано – ну, цілком зрозуміло, що і результат буде поганий. Проте, якщо підуть зміни на краще - а підстави вважати, що так буде, все ще є.

ВВС: На чому базується ваша ця думка?

Кирило Буданов: Давайте пригадаємо хоча б сьогоднішній ранок, з чого ви почали. Це позитивно вплине на ситуацію, як мінімум для одного конкретно взятого регіону? Я б сказав, так, позитивно. Так, є проблеми на фронті, але треба теж відверто казати – ці ж проблеми не сьогодні з'явилися, і не місяць тому, і навіть не три місяці тому. Це системна проблема, з якою ми стикнулися. І разом з тим треба пам'ятати, що Україна все ще існує.

Буданов
Підпис до фото,Кирило Буданов очолює Головне управління розвідки Міноборони з 5 серпня 2020 року. На відміну від інших представників влади, він відкрито попереджав про підготовку Росії до повномасштабного вторгнення в Україну

ВВС: Я дивилася ваше інтерв'ю взимку, ви тоді говорили, що суттєвих успіхів у росіян немає. На цей момент, на вашу думку, є в них суттєві успіхи?

Кирило Буданов: Дивіться, у росіян був реальний успіх на Авдіївці. Це треба визнати. Це факт. Вони це змогли. Все інше – ну, поки зарано про це говорити.

ВВС: А останні удари по енергетиці?

Кирило Буданов: А наші, скажімо так, позитивні практичні удари по їхніх об'єктах? Це все урівнювання. Розумієте, вони щось десь роблять, ми десь робимо свій крок. Одні більш успішні, інші менш успішні. Питання війни вирішують не удари – а, як і в стародавні часи, поки людина з прапором не зайде на територію – нічого не зміниться. Хоч ти мільйон дронів туди відправ, хоч сто тисяч артилерійських снарядів туди поклади – допоки людина не зайде, нічого не буде.

ВВС: Представники української влади і ви, до речі, в тому числі, минулого року говорили про те, що у росіян закінчуються ракети. Удари є…

Кирило Буданов: А вони накопичили їх. Дивіться, більше року не було жодного удару по енергетиці. Ну цілком зрозуміло, що при наявності виробництва вони трошки їх накопичили. Вони особливо накопичили морський компонент ракет, оперативно-тактичного ракетного озброєння. Але поки що він активно не застосовується.

А ракети авіаційного компонента – ну, вони знову дуже серйозно вичерпали свої запаси. Навіть останній удар? знову ж таки сьогоднішній день беремо – всього-на-всього два стратегічних бомбардувальники завдавали удари. Це не від того, що у них немає цілей, а через те, що вони трошки економлять. Так, вони можуть нанести ще кілька серйозних ударів, але не безкінечно.

ВВС: Хто їм допомагає в цьому?

Кирило Буданов: А хто допомагає? Ніхто не допомагає, вони самі працюють. Вони досить ефективно побороли санкції, обхід санкцій і так далі.

ВВС: Західні комплектуючі до них доходять?

Кирило Буданов: Як ішли, так і йдуть.

ВВС: Яка участь Китаю в цьому?

Кирило Буданов: Жодне готове озброєння Китай як не передавав, так і, наскільки ми знаємо, не планує передавати. Компоненти, мікрочіпи, зараз пішли верстати – але все це в кращому випадку товари подвійного використання, це треба теж розуміти. Так само, як от ви самі казали – європейські, західні, як то кажуть, чіпи, механізми, агрегати. На жаль, це все є.

Про хід війни

ВВС: Ви відомі своїми прогнозами. Досить позитивними прогнозами. Ви знаєте, про що я говорю – “ЗСУ скоро будуть в Криму” і так далі. Ви не жалкуєте про це?

Кирило Буданов: Я казав, що “ми зайдемо в Крим”.

ВВС: Ви не жалкуєте про ці слова?

Кирило Буданов: Ніколи. Я ніколи не жалкую про минуле. Взагалі про будь-яке. Те, що інколи ситуація різко кардинально змінюється - зрештою, якщо ви вже говорите про мої особисті слова, то наші підрозділи в Крим зайшли.

ВВС: Не думаєте, що такі прогнози дають людям марну надію?

Кирило Буданов: Ні, вони не дають марну надію. Це прогнози реального часу. Якщо щось повертається трошки інакше – вибачте, це вносить свої корективи.

ВВС: Ви часто в своїх інтерв'ю говорите про те, що ваші прогнози базуються на...

Кирило Буданов: На фактах, цифрах, документах і тому подібне.

ВВС: Про що сьогодні вам говорять ці цифри?

Кирило Буданов: Нас чекає досить важка, за нашою оцінкою, ситуація найближчим часом. Але вона не катастрофічна, це теж треба розуміти. Армагеддон не відбудеться, як багато хто зараз починає казати. Але проблеми з середини травня будуть.

ВВС: А якщо говорити про фронт.

Кирило Буданов: Я і про фронт в тому числі. Це комплексний підхід, тому що росіяни будуть використовувати комплексний підхід. Вони проводять комплексну операцію. Не будемо ми про це з вами довго розмовляти, але це важкий період буде. Середина травня, початок червня.

ВВС: Мова і про внутрішньо-політичну ситуацію?

Кирило Буданов: Мова про все.

Про російських військових

ВВС: Колишній головком Віктор Муженко нам в інтерв'ю говорив про те, що за два роки війни росіяни змінилися. Вони краще вже оснащені, краще підготовлені і так далі. Як ви оцінюєте, як змінилися росіяни за цей час після початку повномасштабного вторгнення і які вони сьогодні? Вони стали сильнішими?

Кирило Буданов: І так, і ні. Треба пам'ятати, що війна – це завжди шалений розвиток. У будь-якій країні світу війна давала завжди розвиток технологічний, індустріальний і тому подібне. Не дивлячись на те, що це шалені витрати та руйнування, але це завжди розвиток. Це відбувається з ними, це відбувається з нами, це теж треба розуміти.

Хто міг на початку 2022-го року говорити, що на фронті будуть десятки тисяч дронів працювати? Це було навіть нереально уявити. Разом з тим, це вже нікого не дивує зараз.

Стосовно оснащення – оснащення піхотинця точно стало краще. Якість техніки? Ні, вона впала, тому що нової техніки мало, її не вистачає. Це все відремонтована, відреставрована техніка зі складів довготривалого зберігання озброєнь. Там про якість говорити немає сенсу, та і не потрібна там та якість.

Що стосується якості особового складу – ті, хто брали участь в першій, як-то кажуть, хвилі повномасштабного вторгнення 22-го року – це справжні професіонали були, контрактники з нормальним досвідом бойовим і так далі. Але за цей час їх вже майже не лишилось. Росія воює мобілізованими.

ВВС: Який їхній моральний дух?

Кирило Буданов: Та ніякий, в принципі. Він підсилився після взяття Авдіївки, але це тимчасове було явище. В принципі, мобілізованому немає особливого сенсу. Вони воюють за гроші, тому що їх призвали, тому що змусили призватися і тому подібне. Тобто “ідіть вперед”. Ну, це ще російська ментальність відіграє важливу роль. “Ідіть вперед”, як то кажуть, і російський мужик іде. Він там особливо не думає, що з ним буде. Але сказати, що він сильно старається, – це теж неправда.

Буданов

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

Підпис до фото,Очільник ГУР каже, що конкуренція з СБУ - це добре, ставки Верховного головнокомандувача проходять конструктивно, а з новим головкомом проблем немає

ВВС: Наскільки сильною є, за вашими даними, російська розвідка тут, в Україні? Ясно, що вони є тут.

Кирило Буданов: Що значить “вони є”? Вони здобувають необхідні дані і намагаються впливати. Це є, це факт.

ВВС: Вони прогресують чи навпаки?

Кирило Буданов: Війна – це розвиток, я ж вам сказав. І тут так само. Скажімо так, все, що стосується кіберрозвитку, радіоелектронної розвідки – вони підсилились.

Про переговори з Росією

ВВС: Чи є сенс в цій важкій ситуації, на вашу думку, починати переговори?

Кирило Буданов: Не до мене абсолютно питання. Тому вибачте, і відповідати на нього не бачу сенсу.

ВВС: Ви нічого з цього приводу не радите президенту?

Кирило Буданов: Ні, абсолютно.

ВВС: Ви заявляли про те, що завершити цю війну можна поверненням на кордони 1991 року.

Кирило Буданов: Так, і нічого не змінилося тут.

ВВС: Ми спілкувалися з військовими, вони говорять про те, що насправді це ж не буде завершенням війни – величезний кордон, який треба утримувати, Росія нікуди не дінеться, і так далі…

Кирило Буданов: І що? Так продовжіть цю думку.

ВВС: Що війна не завершиться.

Кирило Буданов: Вона завершиться. Вона завершиться на цьому. Те, що у нас буде певний проміжок часу - можливо, великий. Напружена ситуація на кордонах після цього ? Буде. Але фактично війна завершиться.

ВВС: Навіть за цього ж військово-політичного керівництва в Росії?

Кирило Буданов: Навіть за цього. Те, що будуть спроби щось зробити знову – так будуть. Це нормально. Це абсолютно нормально. Росія хоче нас знищити, ми не хочемо, щоб нас знищували. У нас не сходяться, як то кажуть, забаганки, розумієте?

Тому цей конфлікт перманентно буде з'являтись, затихати, знову з'являтись і так далі. Подивіться на нашу історію. Ми з Російською Федерацією, Російською імперією, Московським царством і тому подібне все життя то миримося, то воюємо. Ми не зможемо змінити хід історії в майбутньому.

Про наступ на Київ

ВВС: Вас в кожному інтерв'ю запитують про імовірний другий наступ на Київ, і в кожному інтерв'ю ви відповідаєте, що це...

Кирило Буданов: Безпідставно.

ВВС: Сьогодні не змінилася ситуація?

Кирило Буданов: Не змінилася, абсолютно.

ВВС: Загрози немає?

Кирило Буданов: Станом на зараз – абсолютно немає.

ВВС: Говорячи про наступ на Київ, я хотіла вас ось, що запитати. Директор ЦРУ розповідав, що приїжджав напередодні російського вторгнення в Київ і передавав інформацію про плани росіян, в тому числі щодо висадки в Гостомелі російського десанту. У вас, я так розумію, теж була ця інформація і ви її передавали на Банкову. Яка була реакція там? Бо Бернс, наприклад, розповідає, що Зеленський вважав цю інформацію бездоказовою і не вірив в це, що Путін аж настільки божевільний.

Кирило Буданов: Я дуже поважаю пана Бернса. Особисто його знаю. В принципі, пишаюсь цим знайомством моїм. І я думаю, що це не було б коректно публічно коментувати його вислови. Так само, я думаю, що він не погодився б зробити те саме, якщо б ви його запитали про мене. Він свою позицію висловив. Ви можете її сприймати чи не сприймати. Це ваша особиста справа.

Буданов
Підпис до фото,Ми брали це інтерв’ю 19 квітня - того дня українським силам вдалося вперше збити російський стратегічний бомбардувальник Ту-22МЗ.

ВВС: Українська розвідка мала цю інформацію теж?

Кирило Буданов: Ну, вочевидь.

ВВС: Про плани росіян щодо висадки в Гостомелі?

Кирило Буданов: Послухайте. Є ж історії, які неможливо вже викреслити. Здається, в жовтні ми ж перші публічно сказали, що, так, ситуація загрозлива, планується так, так і так. Якщо піднімете (архівні новини), то там була така схема показана, на якій стрілочки були, як, куди, що має піти. Просто звірте з тим, що зрештою сталося.

ВВС: Ви цю інформацію президенту передали? Яку ви отримали відповідь?

Кирило Буданов: Я не буду зараз розмовляти на цей рахунок.

Про контрнаступ

ВВС: Питання про контрнаступ минулого літа, який не дав очікуваних результатів. На вашу думку, яка причина цього? Це погане планування, повільно зброя надходила, щось іще?

Кирило Буданов: Давайте, я вам запропоную прийняти одне правило, а ви його приймете, бо інакше не буде. Запитуйте, будь ласка, мене про те, що стосується безпосередньо моєї компетенції і відповідальності. Оцінювати діяння інших посадових осіб – це, як мінімум, некоректно.

ВВС: Взагалі сам факт, що Україна узгоджує ці плани з західними партнерами – ви вважаєте, це нормально? Тому що деякі військові та експерти це критикують і вважають, що Україна має сама планувати це все.

Кирило Буданов: Я не узгоджую свої плани, можу вам одразу сказати. Є питання, які стосуються, скажімо так, багатьох сторін. Тоді я не бачу нічого поганого в тому, щоб завчасно попередити, можливо, навіть обговорити з іншими сторонами, які наслідки будуть для всіх. Це те, що стосується нашої діяльності.

Хто робить і які консультації з інших відомств – мені достовірно невідомо. Ну і цікавитись цим не хочу.

ВВС: ГУР реалізує багато операцій на території Росії, успішних операцій. Західна преса не один раз писала, що це не дуже подобається американській розвідці. Вони взагалі висловлювали критику якусь у розмові з вами?

Кирило Буданов: Я ж вам кажу, коли ті чи інші дії стосуються багатьох країн безпосередньо – не тому, що це комусь цікаво, а тому, що це буде впливати – я не бачу нічого поганого в тому, щоб нормально проговорити з нашими партнерами. Бо якщо ми називаємо їх партнери, треба про них не забувати, оскільки однобічне партнерство – це паразитизм. Це вам моя відповідь.

Кузьмінов

АВТОР ФОТО,УКРІНФОРМ

Підпис до фото,Російський пілот Максим Кузьмінов у серпні минулого року перегнав в Україну гелікоптер Мі-8, а в лютому 2024 року його вбили в Іспанії. Російські ЗМІ повідомляли, що після втечі в Україну Кузьмінов став для російських спецслужб пріоритетною ціллю

ВВС: Одна з найуспішніших операцій була, коли російський вертолітник перейшов на сторону України. Його вбили в Іспанії. Які ви зробили висновки з цього?

Кирило Буданов: Я б вам нецензурно дав би відповідь, які ми висновки зробили. Це, на жаль, класична психологічна помилка людей. Коли люди розслабляються, у них з'являються гроші і вони нібито дивляться за своєю безпекою. Але разом з тим бажання слави затьмарює очі всім. І вони починають говорити “ти знаєш, хто я?”, “от ти ж нікому, тільки от тобі кажу”. Так само потім починають викликати дівчат з РФ, знайомих їм з минулого, розказувати, скільки у них тепер багато грошей, як чудово вони живуть в Іспанії і так далі.

Треба було цьому якось запобігти, але, на жаль, це не поодинокі випадки. Така поведінка людей в світі, в різні часи і в різних ситуаціях – це типова помилка. І, на жаль, вона нас так само спіткала. Це теж треба визнавати. Я ніколи не боявся визнати помилки і тут те ж саме можу сказати. Треба було все ж таки за ним доглядати, а не повірити тому, що “я дорослий, я знаю, як бути”.

Про “Майдан-3”

ВВС: В одному зі своїх виступів ви згадували про операцію “Майдан-3”.

Кирило Буданов: Так.

ВВС: Вона і досі актуальна?

Кирило Буданов: Так, вона триває і просувається. На жаль, вона просувається.

ВВС: Яким чином?

Кирило Буданов: Це питання, яке вже стосується державної таємниці. Вибачте, більше, ніж те, що було сказано, я вже не можу розповісти. Але ще раз вам кажу: росіяни над цим працюють.

ВВС: А взагалі спостерігається активізація якихось проросійських сил тут в Україні?

Кирило Буданов: Вони чітко розуміють, що суто проросійські сили зараз не зможуть функціонувати. Тому вони камуфлюють це під різного роду діяльність, під різні питання соціальної напруженості. І це не буде виглядати (і в їхніх планах це чітко описано), воно не має виглядати як якась проросійська позиція. Ні. Абсолютно ні.

ВВС: Багато говорять про конкуренцію операцій ГУР і СБУ – особливо на території Росії. Вона є?

Кирило Буданов: Ну, це ж чудово, якщо вона є.

ВВС: Вона заважає чи допомагає?

Кирило Буданов: Здорова конкуренція завжди, у всі часи всім допомагала. Абсолютно всім. Знаєте, ще дуже давно мені розповіли одну історію. Історична, як-то кажуть, довідка. Був момент, коли американські автовиробники стикнулися з проблемою агресивної експансії ринку з боку японських автовиробників. І вони, значить, зібрались, як-то кажуть, і пішли просити, щоб чи квоти зробили, чи підняли податки, щоб якось захистити автомобільний ринок. На що їм відповіли: так просто робіть кращі автівки. Ну і все – квоти вони не отримали, а автівки почали робити дешевші і кращі. Тому я вважаю, що конкуренція – це правильно.

ВВС: Є відчуття, що останнім часом уповільнився процес обміну полоненими. Це так чи ні?

Кирило Буданов: Авжеж. Авжеж уповільнився.

ВВС: А чому?

Кирило Буданов: Тому що “Майдан-3” і все інше. Росія використовує всі можливі фактори для створення соціальної напруги. І буде використовувати далі. Разом з тим уповільнився, але не зупинився. І ми все одно різними шляхами пробиваємо і намагаємося. І здобуваємо результати. І в цьому питанні так само. Але це важко, і Росія буде використовувати цей фактор впливу на наш соціум.

ВВС: Тобто причиною не є повернення з Туреччини командирів “Азову”?

Кирило Буданов: Дивіться, після того, як їх повернули, був певний проміжок часу, але після цього обміни поновились. Тобто це точно вже не може вважатися причиною. Взимку пройшло по факту чотири обміни. Досить масштабні, більше ста в кожному. Ви маєте це пам'ятати.

Повернення азовців

АВТОР ФОТО,УНІАН

Підпис до фото,8 липня 2023 року до України повернули командирів "Азову", які тривалий час перебували в Туреччині після звільнення з російського полону

ВВС: Якщо можна назвати цю цифру – скільки зараз взагалі полонених українців?

Кирило Буданов: Не можна.

Про замахи

ВВС: Була інформація про те, що вас розглядали на посаду міністра оборони після Резнікова. Це так чи ні? Пропонували вам чи ні?

Кирило Буданов: Слухайте, я ж вам вже казав, давайте питати мене про те, за що я відповідаю. Хто кого куди розглядав? Питання риторичне.

ВВС: Не скажете?

Кирило Буданов: Я ж вам кажу, це питання якесь риторичне. Я дуже полюбляю логіку. Можна ж продовжувати вашу думку: якщо розглядали, чому не призначили?

ВВС: Теж хотіла вас про це спитати.

Кирило Буданов: Да? Ну, це несерйозна буде у нас з вами розмова.

ВВС: Пропонували чи ні?

Кирило Буданов: Мені особисто?

ВВС: Так.

Кирило Буданов: Скажімо так, я знаю, що такі думки існували. Але, судячи з того, що ми зараз з вами розмовляємо, я сиджу перед вами - вочевидь цього не сталося. Правильно?

ВВС: Так.

Кирило Буданов: Ну, от і відповідь.

ВВС: Чого боїться Кирило Буданов?

Кирило Буданов: Ну, а чого я маю боятися? Ви думаєте, що я маю чогось боятися? Як віруюча людина, я боюся, скажімо так, Бога. Мабуть, це єдине.

ВВС: Полону не боїтеся?

Кирило Буданов: Навіть не розглядаю.

ВВС: Вас називають “безрозсудним”, в тому числі в контексті планування операцій, а також “людиною, яка насолоджується небезпекою”.

Кирило Буданов: Це ж думка людей якихось. Можливо, вони десь мають рацію, можливо, ні. Я користуюсь зазвичай іншим, старовинним правилом: “Переможців не судять”.

ВВС: Скільки було замахів на вас? Так і залишається цифра, яку ви озвучували – біля десяти?

Кирило Буданов: Давайте залишимось на тому ж (показнику). Там вони зараз планують дещо, але, як і минулі рази, все в них не вийде.

ВВС: Це росіяни?

Кирило Буданов: Це в інтересах росіян, це правда. Це росіяни, в інтересах росіян. Вони планують залучення людей і тут. Це нормальна, оперативна для них робота.

ВВС: Була історія з отруєнням вашої дружини. Можете деталізувати? Я знаю, що ведеться розслідування. Які на цей час є новини, про які ви можете нам розповісти?

Кирило Буданов: Ще рано, ще рано. Відповіді будуть, не хвилюйтесь.

ВВС: Ще ніхто не затриманий?

Кирило Буданов: Та які затримання? Це несерйозно. Я в ці ігри не граюся ніколи. Але це моя дружина, тому так воно не зійде.

ВВС: Але рух є – я маю на увазі розслідування?

Кирило Буданов: Все є.

ВВС: Прогресує?

Кирило Буданов: Прогресує.

ВВС: А в якому вона стані, як вона?

Кирило Буданов: Та більш-менш нормальний. Стабілізували, вивели більшу частину токсинів.

ВВС: А хто був ціллю?

Кирило Буданов: Якщо отруєна вона – так хто був ціллю?

ВВС: Були думки, що це насправді на вас був замах.

Кирило Буданов: Що помилилися? Знаєте, я навіть не знаю випадків таких, коли так було. Ні, їхня логіка зрозуміла – дружина для мене дуже... Це все. І вплив її вони правильно оцінили. Але, як бачите, з нами Бог і нічого не буде.

Про рейтинги

ВВС: Як у вас склалися стосунки з новим головкомом? Все злагоджено?

Кирило Буданов: Ну, я не бачу жодних проблем.

ВВС: Ставки проходять продуктивно?

Кирило Буданов: Продуктивно.

Буданов і Сирський

АВТОР ФОТО,ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Підпис до фото,8 лютого 2024 року президент змінив головнокомандувача ЗСУ - замість Валерія Залужного він призначив Олександра Сирського

ВВС: Вивчала рейтинги останні, вас туди включають, ви це знаєте. Так от в лютневому рейтингу довіри…

Кирило Буданов: Я не займаюсь соціологією, до речі. Може, це вас здивує. Періодично я чую про такі речі, але не цікавлюсь особливо.

ВВС: Довіра до вас зростає.

Кирило Буданов: Мені це приємно чути.

ВВС: Не боїтеся, що у когось це ревнощі викличе?

Кирило Буданов: Чому я маю чогось боятися? Це перше. Я вам вже сказав, я в житті мало чого боюсь. А по-друге, мені це не цікаво. Просто не цікаво. Я не живу в соціології, скажімо так. Я вивчав її, здається, один рік в військовому інституті. На цьому все, що мене, як то кажуть, з'єднує з цією наукою, закінчилось.

ВВС: Ким ви бачите себе в майбутньому – якщо Кирило Буданов вже йде з розвідки?

Кирило Буданов: Ну, коли піду, тоді і буду думати. Мені тут подобається.

ВВС: А з чим пов'язаний ваш вступ до Острозької академії?

Кирило Буданов: Навчання – а що ж тут дивного? Я постійно намагаюся займатися самонавчанням і підвищенням рівня освіти. Це не єдина освіта. Я нещодавно закінчив курси в Києво-Могилянській академії – Школа стратегічного архітектора. Я, коли можливо, завжди займаюся освітою.

ВВС: Про політику не думаєте?

Кирило Буданов: Ну, точно рано. Не той час. Зараз війна.

ВВС: А як ви відпочиваєте взагалі?

Кирило Буданов: Ніяк. Це є велика проблема, я це усвідомлюю, але ніяк.

Про Telegram

ВВС: Ви нещодавно говорили про те, що Telegram є проблемою для України.

Кирило Буданов: Можу знову вам це повторити. Це є величезна проблема.

ВВС: І що з цим зробити?

Кирило Буданов: Або, як то кажуть, впорядкувати це все – навести в цьому лад, хоча б законодавчо змусити всіх зареєструватися, щоб було зрозуміло, хто за яким медіа ресурсом, а Telegram вже точно статус медіа набув. Нема питання впливу чи тиску – питання ж не в цьому. Якщо ти хочеш доводити свою позицію - а вона може комусь не подобатись і це нормально в демократичному суспільстві - неси відповідальність. Чого ти боїшся сказати, хто ти?

ВВС: Це ви про анонімні телеграм-канали?

Кирило Буданов: Та вони всі анонімні. Ви знаєте хоч один телеграм-канал, який сказав прямо, що я – це я? От і відповідь.

ВВС: Їхнє закриття може стати вирішенням цієї проблеми? Блокування?

Кирило Буданов: Тимчасово так, але я все ж таки вважаю, що треба змусити їх зареєструватися. Це не буде тиском на пресу. В демократичному суспільстві, ще раз кажу, не можна просто так тиснути...

Чому я вам це взагалі розповідаю? Ви ж представник журналістики. Ти дуже б зраділа, якщо б до вас прийшли і сказали: все, тепер з цього дня ти пишеш отак? Ну зрозуміло, це ненормально було б. Але боятись сказати, що ви це ви – це теж неправильно. І від імені аноніма викидати в ефір, вибачте, все за що заплатять з абсолютно різних частин світу – це теж ненормально.

ВВС: Ви самі читаєте Telegram?

Кирило Буданов: Я інколи продивляюсь. У мене є на одному апараті Telegram, скажімо так, на робочому. І я продивляюсь його, коли відбуваються ті чи інші події, щоб дивитися, здебільшого, як російський соціум сприймає ті чи інші події. Це єдине, чим я користуюсь з Telegram.

ВВС: І ви, мабуть, читаєте періодично новини російських телеграм-каналів про ваше “вбивство”? Як ви на це реагуєте?

Кирило Буданов: Ні, мені вчора сказали, що нещодавно вкинули, що мене вбили десь під Харківщиною. Як я можу на це реагувати? Мені бабуся в свій час казала: "Коли кажуть постійно, що хтось вмер – то та людина буде довго жити". Ну, значить, так і буде зі мною.

Вони мене позавчора, як то кажуть, знову “вбили”. А я сиджу зараз перед вами. Варіанти, що я голограма, думаю, ми з вами все ж таки відкидаємо.

ВВС: А розвідникам взагалі можна мати Telegram або інші соцмережі?

Кирило Буданов: Ні, абсолютно.

ВВС: Заборонено?

Кирило Буданов: Авжеж. Як керівник – у мене просто доступ до всіх світових медіа і ресурсів є. Тому я продивляюсь, щоб дивитись на результати тих чи інших наших операцій. Або резонансних подій, які, на наш погляд, мають чи будуть мати якийсь вплив.

Про Зеленського

ВВС: У травні буде 5 років каденції президента Зеленського. Як вам працюється під керівництвом цього Верховного головнокомандувача?

Кирило Буданов: Нормально працюється. Не жаліюся, як то кажуть.

ВВС: Зеленський може привести Україну до перемоги?

Кирило Буданов: Він вже її веде, два з половиною роки як. Як і ви не раз казали цей вислів: західні експерти, внутрішні експерти казали, що все, зараз кінець. Але, як бачите, знову ж таки, ми сидимо один навпроти одного, розмовляємо, а він - президент.

ВВС: Нещодавно, він, до речі, закликав Захід захистити Україну так само, як захистили Ізраїль.

Кирило Буданов: Чудова думка.

ВВС: Але ми чули, що говорить Захід – він не хоче прямої конфронтації з Росією.

Кирило Буданов: Ну, треба розуміти всі ці аспекти, враховувати. І, крім того, держава Ізраїль офіційно має статус основного союзника Сполучених Штатів Америки. Ми, на жаль, цим похвалитися поки що не можемо. Чи хотів би я цього? Хотів би. А хто проти, щоб нам допоміг захищатись хтось іще? Я не думаю, що ви знаєте таку людину, хто був би проти.

Буданов Золота Зірка

АВТОР ФОТО,ОФІС ПРЕЗИДЕНТА

Підпис до фото,9 лютого 2024 року Володимир Зеленський присвоїв Кирилу Буданову звання Героя України

ВВС: Кирило Буданов – це людина, яка дає прогнози. Скажіть щось про цей рік. Які ваші очікування, чого чекати українцям?

Кирило Буданов: Найближчий період, на нашу думку, буде важкий. Але важкий і катастрофічний – це різні речі. Ми вже кілька разів проходили важкі періоди, і цей пройдемо, повірте мені. Нічого екстраординарного не буде. Всі їхні плани заздалегідь нам відомі. Як на них реагувати? На більшість є відповідь. Так, є певні питання, які важкувато буде нам зламати, але ми знайдемо відповідь. Як завжди, в останній момент щось придумаємо.

ВВС: Але багато що залежить від інших моментів – зокрема від західної зброї і допомоги партнерів…

Кирило Буданов: Це світ 21-го сторіччя, світ інтерконтинентальних зв'язків. Послухайте, все в цьому світі пов'язане. Вся економіка, вона ж пов'язана. Вся політика, вона так само пов'язана. Тому багато що впливає на ті чи інші події.

Але разом з тим, ще раз вам кажу, як би там хто не казав, згадайте, будь ласка, тих самих “диванних експертів”, які казали: “В України три дні – і все, кінець”.

ВВС: Тобто ви порівнюєте ситуацію цього року, коли кажуть, що “Україна програє”, приблизно з тим самим періодом на початку?

Кирило Буданов: Так, з тим самим. Україна не програє і Україна не буде зруйнована. Це треба розуміти.

Оксана Тороп, ВВС Україна


    Хочете дізнаватися про головні події першими?
    Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

    Читайте також

    Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

    Ваш коментар

    Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
    Реєстрація Вхід
    Забули пароль?
    Реєстрація Вхід
    На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
    Реєстрація Вхід
    Зареєструватися