Страсний тиждень: що можна і не можна робити перед Великоднем
Україна

Страсний тиждень: що можна і не можна робити перед Великоднем

27 квітня, 13:10
0
0
Сподобалось?
0

З понеділка, 29-го травня, починається Страсний тиждень, або Страсна седмиця – тиждень перед Великоднем. Це особливий період, коли православні християни згадують про останні дні земного життя Ісуса Христа. Триватиме Страсна седмиця до суботи, 4 травня. А вже в неділю 5 травня віряни східного обряду відзначатимуть світле свято Великодня. Кожен день Страсного тижня має своє значення і називається Великим. У храмах на цьому тижні не відзначаються дні святих, не проводяться вінчання та хрещення, адже проходять урочисті служби та підготовка до Великодня.

Великий понеділок У храмах згадують старозавітного патріарха Йосипа, якого продали в рабство його ж брати. Йосип став прообразом страждаючого Спасителя. На службі читають євангельський уривок про прокляття Христом безплідної смоковниці – символ нерозкаяної душі.

Також у понеділок починають звершувати Чин мироваріння – виготовляють особливу освячену ароматичну олію (миро), яку застосовують для помазання після хрещення. Цього дня дозволяється прибирати вдома й наводити лад у господарстві, також можна поратися на землі. Також у понеділок починається суворий піст – можна їсти лише хліб, фрукти та овочі.

Великий вівторок Другого дня Страсної седмиці у богослужіннях згадуються бесіди та притчі Ісуса Христа в Єрусалимському храмі –пророцтва Христа про зраду Юди, зречення Петра, вчення про добрі справи, кінець світу та Страшний суд. У вівторок традиційно готується одяг для свята, обирається скатертина на святковий стіл та рушник, із яким підуть до церкви на Великодню службу. Цього дня можна купувати продукти до свята і працювати на землі.

Велика середа Це день, коли Іуда зрадив Христа за 30 срібняків. Також у Велику середу згадують грішницю Марію Магдалину, яка омила ноги Ісуса своїм волоссям. У храмах востаннє читають молитву з поклонами, потім поклони під час літургії скасовуються до Трійці. Вважається, що в середу Господь спокутував наші гріхи, тому сповідатися рекомендується саме в середу. Обмежень щодо хатньої роботи немає.

Великий четвер Цього дня перед розп’яттям Христа відбулася Таємна вечеря. Під час богослужінь згадуються страждання Сина Божого. У Великий четвер християни зазвичай причащаються. Великий четвер називається «чистим». Традиційно цей день починають до сходу сонця купанням із молитвою. Саме в четвер проводять генеральне прибирання, печуть паски та фарбують яйця.

Велика, або Страсна пʼятниця Найскорботніший день тижня – у п’ятницю розіп’яли Христа. У храмах у цей день проходить літургія спогаду Христових мук: із вівтаря виноситься плащаниця – зображення Христа, що лежить у труні, а віряни вклоняються цій святині. Будь-яка робота в цей день заборонена.

Велика субота Переказ оповідає, що після смерті Христос потрапив у пекло – і визволив звідти душі праведників, зокрема й Адама з Євою.

У храмах цього дня відбуваються урочисті служби, священники вже одягають світле святкове вбрання, світ завмирає в очікуванні дива – Христового Воскресіння. Ввечері закінчується Великий піст і всі збираються до храму. Також цього дня починають освячувати в храмах принесені паски і яйця.

Категорично заборонено протягом Страсного тижня:

- порушувати піст і веселитися;

- сваритися, злословити, скандалити;

- займатися важкою фізичною працею (повсякденними справами можна);

- святкувати весілля, дні народження.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися