Освятили місце під меморіальний комплекс розстріляним євреям
Регіони

Освятили місце під меморіальний комплекс розстріляним євреям

3 липня 2015, 11:45
0
0
Сподобалось?
0

У селі Острожець Млинівського району Рівненщини освятили місце під майбутній меморіальний комплекс жертвам Голокосту. У роки Другої світової війни тут розстріляли більше восьми сотень євреїв.

 Як розповідає вчителька місцевої школи Оксана Кулішова, до 1939 року Острожець вважався єврейським містечком. Юдеї займалися торгівлею, з іншими жителями уживалися добре. Втім, з приходом німецьких окупантів мирне життя повністю змінилося.

– У 1941 році тут утворили гетто, яке складалося з кількох будиночків, обгороджених колючим дротом, – розповідає Оксана Анатоліївна. – Туди зібрали євреїв не лише з Острожця, але й навколишніх сіл. Казали, що в будиночках утримували більше тисячі людей, змушуючи тяжко працювати. Як розповідають очевидці, українці вночі приносили до гетто їжу та воду, ос­кільки в’язнів морили голодом. Щовечора українці, ризикуючи власним життям, лишали харчі на своїх порогах для євреїв, яким вдалося втекти з поневолення.  У 1942 році юдеям наказали зібратися на центральній вулиці села, після чого  їх завезли туди, де колись було єврейське кладовище, і розстріляли. Напередодні в’язні з Млинова викопали величезні ями, у які й поскидали трупи. Тут загинули понад 800 людей, серед яких були й діти. Вижили лише 14 євреїв, яким вдалося втекти з Острожця задовго до розправи.

Фундатором меморіалізації місць розстрілу юдеїв став французький священик Патрик Дебуа, батьки якого пережили Голокост. Меморіал його жертвам спорудять у рамках Міжнародного гуманітарного проекту «Захистимо пам’ять» за кошти Американсько-єврейського комітету. Загалом у Західній Україні планують збудувати п’ять таких комплексів: три – у Львівській області, по одному у Рівненській та Волинській.

Як зазначив голова єврейської громади у Рівному Геннадій Фраерман, 70% місць масових поховання юдеїв ніяк не позначені. Чоловік сподівається, що за підтримки Американсько-єврейського комітету та місцевої влади ситуацію вдасться змінити. У свою чергу модератор організації Дейдре Бейгер подякувала німецькому уряду за допомогу у реалізації проекту. Попросила острожчан доглядати майбутній пам’ятник, оскільки євреїв тут не залишилося. Сільський голова Олег Пархомей пообіцяв виконати її прохання. І додав, що трагедія єврейського народу є частиною української історії.

Марія МАРТИНЮК,

Рівненська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися