Церква Святої Анни у Бориславі
Львівщина

У церкві зібрано мощі… тисячі святих!

14 січня 2018, 08:35
0
1
Сподобалось?
1

Біля них зцілюються від раку, безпліддя і навіть СНІДу

Церква святої Анни, що у місті Борислав Дрогобицького району Львівщини, відома не лише в Україні, а й далеко за її межами. Бо їдуть сюди паломники з усього світу. Кожен найперше хоче приклонитися до свого небесного покровителя, іменем якого названий. Адже у храмі зібрано часточки мощей майже усіх святих! Біля них зцілюються люди від найстрашніших недуг. Не випадково сам блаженнійший Любомир Гузар назвав цю церкву «лічницею», де лікарі - Ісус Христос разом зі своїми апостолами та іншими Божими угодниками.

Совєти храм перетворили на похоронне бюро

Цей храм у радянські часи, коли греко-католицька церква була у підпіллі, перетворили на… склад міндобрив. У різний період там облаштовували і похоронне бюро, і краєзнавчий музей, і склад меблів. Знову духовне життя у святу обитель вдихнули у 1989 році. Коли вона готувалася до свого 20-річчя, у її настоятеля Романа Василіва виникла думка розмістити у храмі мощі святих. Тоді часточки кількох небесних покровителів позичили у монастирі і виставили у церкві святої Анни для поклоніння. І відразу почали ставатися дива.

Першою про чудесне зцілення від гнійної екземи розповіла настоятелю прихожанка храму, яка два роки страждала від недуги. Наступним милиці кинув чоловік, що не міг ходити через спинні грижі.

У той час син отця Романа Павло, нині теж священик, навчався у Римі. Він подбав про дозволи для вивезення з Італії до України часточок мощей 41 святого. Тоді в Бориславі й відкрили паломницький центр.

Кожен знайде свого покровителя

За 18 років отець Павло подбав про доправлення у храм святої Анни часточок мощей тисячі святих! 710 уже виставлені у спеціально виготовлених мощовиках. У Різдвяні свята урочисто відкриють для поклоніння нетлінні останки ще трьох сотень угодників Божих. Це найбільша свята «збірка» в Україні.

– У нашому храмі кожен знайде свого святого, – каже отець Павло Василів. – І через його фізичну присутність та молитву отримає Божу благодать, подякує Богу за своє ім’я. Пам’ятаймо, що за життя святі творили чудеса, і після смерті їхні нетлінні останки є чудодійними. Усі випадки зцілень, що стаються у нашому храмі, ми записуємо у церковну Книгу відгуків. Вони підтверджені медичними довідками.

Унікальним є мощовик з колекцією трьох розп’ять: Животворящого, на якому прийняв мученицьку смерть Ісус Христос, а також хрестів святих апостолів Петра і Андрія. Тут стається дуже багато зцілень, особливо від онкологічних недуг. Одночасно приклонитися до трьох цих святинь можна лише у Римі. Зібрані у бориславській церкві мощі учнів Спасителя. Нетлінні останки євангелістів Матвія, Марка, Луки та Івана розміщені у мощовику, що зроблений у вигляді Євангелія. Окремо вшановані й учителі церкви (вони є спільними для католиків та православних), зокрема, Василій Великий та Іван Златоустий. Можна приклонитися у церкві святої Анни і до спільних слов’янських святих Володимира та Ольги, Бориса та Гліба, а також до сербських, чеських, польських небесних покровителів.

Є пасмо волосся Богородиці та… кров Ісуса Христа

Окремо виділена Ісусова «земна» родина. Так, разом у мощовику лежать часточки нетлінних останків дідуся і бабусі Ісуса Христа – батьків Марії Йоакима та Анни. Є й ризи обручника Йосифа та Діви Марії, адже їхні тіла Син забрав на Небеса. За посередництвом шат Богородиці, що вмонтовані в ікону, яка знаходиться на чільному місці у церкві, зафіксовано дуже багато зцілень, особливо від раку. Є у храмі шматочок хустини та пасмо волосся Богородиці, а також… кров Ісуса Христа.

Одні з найдревніших – мощі небесних покровителів зі Старого Заповіту Захарія і Єлисавети, а також Івана Хрестителя. З найсучасніших – святої Матері Терези з Калькутти.

Та з особливим трепетом кожен паломник шукає свого святого, на честь якого названий. Іменні мощовики містять зображення угодників Божих та капсули з їхніми нетлінними останками. На окремих зазначено прохання, які у нього найкраще вимолювати.

Так, святий Бенедикт Нурсійський, який вважається покровителем усієї Європи, зцілює від СНІДу. Також він є заступником від чар. Кажуть, аби захиститися від ворожби, заздрощів та злого ока, слід носити медальйон із зображенням цього святого. Боніфатій допомагає позбутися від хворобливих залежностей, зокрема, пияцтва, наркоманії та ігроманії, свята Аполонія – від зубних недуг. А угодник Божий Антоній Падевський може повернути втрачене, згублені речі.

Знімають «вінок безшлюбності», лікують зоб

Від ревматоїдного артриту дорослі і навіть діти отримують зцілення, приклонившись до мощей святого Шарбеля. Хто хоче зняти «вінок безшлюбності», молиться до заступниці зраджених та розлучених Єлисавети Канорі Мори та вживає єлей, освячений на її мощах.

Перед чудотворцем Спиридоном Тримифунтським упадають ті, хто хоче налагодити свої бізнесові справи. До святого Пантелеймона йдуть жінки по зцілення від вузлів на щитовидній залозі. А перед мощами святого Йосафата вклякає той, хто має проблеми із зором.

– Якось у храмі побувала делегація з Японії. Її керівник мав поганий зір. Він приклав руку до мощей святого Йосафата й молився так з десять хвилин. Потім ми дізналися, що той чоловік не просто покращив зір, а взагалі відмовився від окулярів, – розповідає отець Павло Василів.

Аби відчути щастя материнства, люди йдуть у храм святої Анни до мощей Домініка Савіо. Його посередництвом зцілено 37 жінок від непліддя. Є свідчення, що після щирої молитви народжувалися двійнята й навіть трійні! Письменникам та вчителям допомагає святий Філолог, журналістам – Франциск Салезький, а заступником співаків, поетів та артистів є Роман Сладкоспівець...

За вісімнадцять років, відколи у бориславському храмі святої Анни з’явилися перші мощі святих, він став потужним паломницьким центром. Його знають на рівні із Зарваницею, Страдчем та Гошевом. Сюди їдуть тисячі паломників з усіх куточків України та з-за кордону. Хтось – вперше з молитвою про зцілення та проханням про заступництво, а хтось повертається знову і знову з подякою.

Наталія КРАВЧУК, Львівська область

Фото автора

Передрук заборонено!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися