Ìîù³âíèêè ñâÿòèõ ó öåðêâ³ îçäîáëåí³ çîëîòîì òà îêñàìèòîì
Львівщина

У храмі в Бориславі — тисяча мощей усіх святих!

23 жовтня 2014, 15:00
0
1
Сподобалось?
1

Тут кожен може помолитися біля небесного охоронця, який мав таке ж ім'я
Нещодавно з групою волинських паломників відвідала унікальні храми на Львівщині. Та найбільше враження справила церква Святої Анни у Бориславі, куди приїздить багато вірян. Адже у храмі зберігається понад тисячу мощей святих: апостолів, римських пап, сучасників Ісуса і навіть святині Спасителя та Богородиці. Тут зцілюються немічні від різних хвороб - і як доказ залишають медичні виписки.
Є колючка тернового вінка Ісуса
Храм Святої Анни споруджений у 1900 році як римо-католицький костел. Освячення храму відбулося через два роки на честь Святої Барбари (Варвари), покровительки гірників. Адже у Бориславі та його околицях було безліч шахт, де гинуло багато людей.
Унікальністю церкви є те, що кожен побачить тут мощі свого небесного охоронця - святого, який мав таке ж ім'я. Кажуть, якщо до нього помолитися, то можна позбутися усіх недуг, бо, як переконані релігієзнавці, це його фізична присутність. В іменних мощовиках зберігаються мощі понад 200 святих, імена яких поширені у нашій країні.
Якщо розраховуєте побачити в церкві у Бориславі нетлінне тіло мученика чи бодай його кістку, то вас може спіткати розчарування. Сотні мощей - це мініатюрні часточки, ледь помітні неозброєним оком і запечатані у невеличких прозорих капсулах. Капсули вкладені у спеціально виготовлені дощечки із зображенням святого. Велика кількість мощей зберігається у Ватикані та Єрусалимі, та й то в різних храмах. В Україні ж великою скарбницею святинь може пишатися Києво-Печерська лавра, але їх там лише 120. А в храмі у Бориславі - понад тисячу. Двері храму, поріг якого переступає величезна кількість вірян, зачиняються лише на ніч. Настоятель церкви Святої Анни парох Роман Василів та його син Павло доклали неймовірних зусиль, аби створити тут скарбівню Божих ласк.
- Сюди їдуть люди не лише з України, а й з інших країн. Адже такої кількості мощей в одному храмі немає ніде, - розповів Павло Василів, доктор богослов'я і викладач Понтифікального університету «Анжелікум» у Римі. Саме він, навчаючись у Ватикані, свого часу посприяв тому, аби отримати дозвільні документи і привезти на батьківщину мощівники святих.
Як каже отець Павло, не кожен має змогу поїхати в Рим чи Єрусалим, а у храмі у Бориславі виставлено мощі апостолів і святих, які були очевидцями земного життя Ісуса Христа. Тут створено ніби міні-Рим.
- Є мощі апостолів, усіх римських пап, від апостола Петра до Павла ІІ, і всіх тих, про кого написано у Біблії. Та найголовніші реліквії - Богородиці та Ісуса Христа: частина з одягу Богородиці, частина з її покрову, колючка тернового вінка, розпиляний цвях з хреста Ісуса. Усі святині привезені з Риму, їх подарував колишній Папа Римський Бенедикт ХVI.
Вилікувалася від раку матки четвертої стадії
Чудес, які відбуваються, - не злічити. У церкві навіть є спеціальна книга відгуків людей, котрі зцілилися, прикладаючись до частинок мощей святих. Віряни лишають не просто записи, а копії медичних довідок, які підтверджують діагноз. А через певний час зцілені від різноманітних недуг приносять заключення лікарів, що хвороба відступила. Інакше як дивом це назвати не можна, адже випадки дійсно унікальні.
- Жінка, у якої лікарі діагностували рак матки четвертої стадії і вже відмовились оперувати, не втратила віри, а прийшла сюди, - розповідає Павло Василів. - Прикладаючись до мощей, благала про чудесне зцілення. Яким же було здивування лікарів, коли через певний час вони визнали, що жінка здорова.
З 2009 року у храмі відбулося зцілення багатьох немічних, незалежно від конфесій. Так, біля мощей блаженної Анни Марії Таїджі зцілилися 16 онкохворих, мощей святого Домініка Савіо - 26 бездітних. До мощей святого Шарбеля прикладаються хворі на висипку на тілі, грудну жабу, ревматоїдний артрит та серцеві недуги. Біля Животворящого Хреста відбулося декілька зцілень пухлин на руках. Хворі на очі приступають до капсули, де покояться часточки священномученика Йосафата. Зафіксовано зцілення від мощей св. апостола Юди-Тадея, св. Пантелеймона та інших святих. Є тут і частинка мощей святого Валентина, відомого нам як покровителя закоханих. Та не всі знають, що до капсули святого прикладаються і зцілюються хворі на епілепсію.
Отець Роман переконаний, що саме розвиток містечка як паломницького центру може повернути йому колишню славу. Бо якщо колись воно було відоме через багаті родовища нафти, то тепер - завдяки своїм унікальним святиням.
Василина ТАТАРИН,
Львівська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися