Анатолій Гайдук біля туалету
Рівненщина

Очеретяний туалет замість золотого унітаза

6 грудня 2014, 10:42
0
2
Сподобалось?
2

Оселю 63-річного Анатолія Гайдука у Городищі Рівненського району відшукати не важко. Триповерховий цегляний будинок, до якого прибудований очеретяний ґанок, видніється ще здалеку. Зовнішні стіни житла, альтанка - теж з очерету. 

Натомість справжня краса відкривається, щойно переступаєш поріг помешкання: внутрішні стіни та стеля облицьовані плетеними з очерету панелями, жалюзі на вікнах також виготовлені з цього матеріалу. Ванна кімната оббита сосновими дошками. У цілому домі не знайдете жодних магазинних меблів - Анатолій Павлович усе зробив власноруч і лише з натуральних матеріалів.
- Цей будинок ми взялися зводити ще при Горбачову, - пригадує Анатолій Гайдук. - Я тоді перебивався незначними заробітками, грошей на будматеріали особливо не мав. Спробував зробити прибудову з очерету, як у давнину.
Переконавшись, що ця рослина таки тримає тепло, обклав нею стіни та стелю, утеплив двері. Очерет же чоловік заготовляє поблизу водойм. Щоправда, зрізати його треба лише взимку, коли мороз підсушить стебло. Вдома додатково просушує, а весною вже знаходить йому застосування.
- А нащо дихати хімією, якщо натуральні матеріали ростуть під ногами? До того ж, газу тепер не напасешся, бо дорого, от і треба шукати методи економії, - переконує Гайдук. - Крім цього, очерет не пропускає вологу, дозволяє будинку «дихати». Заходжу в свою хату з вулиці, а тут пахне, як у лісі. А що ще треба для хорошого відпочинку? Приємний запах очерету не тільки розслабляє та заспокоює нерви, а й відганяє мух та комарів, оскільки виділяє ефірні олії.
Ліжко, на якому спить, зробив сам з деревини та очерету. Подушка та матрац набиті сіном. Пояснює, суха трава не лише тримає тепло, але й добре прогріває організм, що допомагає позбутися від багатьох недуг. Щоправда, наповнення слід міняти хоча б раз на рік. Оскільки сіно, вбираючи потові виділення людини, втрачає лікувальні властивості.
За будинком Анатолія Павловича стоїть ще одна цікавинка - п'ятиметровий туалет у вигляді... млина, вхід до якого закривають лопаті. Його Гайдук змайстрував у відповідь на золотий унітаз Януковича.
Марія МАРТИНЮК, Рівненська область
Фото автора

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися