Рівненщина

Міжконфесійний конфлікт у Рясниках. Сільський голова повстав проти священика?

6 липня 2015, 15:46
1
0
Сподобалось?
0

 

Нещодавно у газеті «Вісник+К» розповідалося про міжконфесійний конфлікт у селі Рясники Гощанського району.    Як повідомлялося тоді, частина прихожан хотіла перейти під патронат УПЦ КЦ, інша – залишитися під УПЦ. Дехто з людей обурювався, що ніби то настоятель місцевої обителі самостійно встановлює тарифи за надані послуги, відмовляється молитися за бійців АТО та прославляє Росію. Наразі стали відомі деякі факти цього конфлікту.

За словами настоятеля місцевого храму, який належить УПЦ, отця Василя, цей спір тягнеться уже кілька місяців. Як розповідає священик, наближені до сільського голови особи стали ініціаторами. Ніби то, почувши про конфлікти, які виникають у інших населених пунктах через те, до якої з конфесій має належати обитель, він звернувся до керманича села з проханням вжити заходів, аби подібна ситуація не виникла в Рясниках.

– На моє звернення сільський голова відповів, що церква у селі повинна належати Українській православній церкві Київського патріархату. Незабаром зібрав схід громади й виступив із тим, що мене треба вигнати з приходу, обізвавши «москалем», – розповідає отець Василь. – Я ж запропонував, аби люди, які хочуть, щоб церква залишилася під патронатом УПЦ, стали поруч зі мною. Більшість селян мене підтримала. Після цього Василь Козак став казати, що я можу залишитися й надалі правити в храмі, але обитель повинна належати Київському патріархату. Про мене стали розпускати чутки, ніби то я беру побори, прославляю на службах Росію. Такого немає. Прихід у нас маленький, тож кожна родина щомісяця здає на утримання церкви 10 гривень. Одинокі прихожани платять 5. Розцінки ж на поховання, хрещення, вінчання та інші послуги встановлені єпархіальним управлінням. Всі ці платежі йдуть через касу. До того ж, на кожній службі ми молимося за мир в Україні, за хлопців, що воюють на сході, за загиблими. Щоразу прошу прихожан миритися між собою, аби був мир у державі.

Натомість сільський голова Рясників Василь Григорович Козак сказав із цього приводу наступне:

– Я вражаю, що більшість жителів нашого села хочуть, аби церква належала до Київського патріархату, – каже Василь Козак. – Голосування з цього приводу не було. Планувався референдум, але священик його зірвав.

Стосовно ж інформації, що отець Василь бере побори, не молиться за бійців АТО та славить державу-агресора, очільник села відповів, що нічого не може сказати з цього приводу.

Марія КУЛІШ,

Рівненська область 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Рівнянин
    Рівнянин

    Достатньо того що він(священник і інші його "колеги") при кожній молитві прославляють ім'я Гундяєва ,такого ж самого КГБіста як і Путін...який благословив війну в Україні та захват ..В Україні має бути єдина Українська помісна,православна церква!

    6 липня 2015, 16:16
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися