Страуса привіз із заповідника
Рівненщина

Страуса привіз із заповідника

7 лютого 2016, 15:07
0
0
Сподобалось?
0
Олександр Коцеба перетворив своє обійстя на міні-зоопарк
 
У 59-річного Олександра Коцеби із села Глинськ Здолбунівського району є власний невеличкий зоопарк. Якої тільки живності не знайдеться у його звіринці! Проте справжньою гордістю господаря стала пара африканських страусів – Гоша та Маруся. Одного з довгоногих чоловік привіз аж з біосферного заповідника «Асканія-Нова», що в Херсонській області.
 
 
Господарству Олександра Вікторовича вже вісім років. Чоловік пригадує, почалось усе з кількох черепашок, яких він наловив у місцевій водоймі, та пари куплених павичів. Справа настільки припала до душі, що заходився скуповувати різні види пернатих. Деякі екземпляри у його колекції коштують навіть по кілька сотень гривень. Нині поголів’я птиці на обійсті годі й полічити. Коцеба зізнається: якщо хтось із селян знайде поранену птаху, одразу ж несе до нього.  
– Зараз тримаю сім видів диких гусей, стільки ж качок. Є кури, фазани, павичі, лебеді та багато інших пташок, – розповідає господар. – Чотири роки тому привіз із «Асканії» страусиху Марусю. Згодом у Рівненському зоопарку купив їй пару – Гошу. Тепер вони нерозлучні, по вольєру завжди парою ходять. Буває, кличу до себе Гошу, а слідом за ним біжить і Маруся. Страуси дуже розумні, коли говорю до них – завжди уважно слухають. Насправді вони не вибагливі. Їдять у кілька разів менше, ніж свині. Годую їх, як і всю свою живність, натуральними кормами, жодних хімічних добавок не даю. Страуси – травоїдні, годуються кабачками, гарбузами, буряками. Літом їдять траву, зимою – сіно. Також підгодовую їх зерном. Потомства ще не давали. Минулого року Маруся знесла пару яєць, але вони були пустими, бо не було самця. 
Крім птахівництва, Олександр Коцеба захоплюється ще й рибальством. Має власний невеличкий ставочок. Розповідає, на його місці колись був смітник, куди з усього села звозили різний непотріб. Нині ж він обставлений вольєрами для пташок, неподалік збудована альтанка. 
– Облагородив це місце, тепер не тільки є де рибу тримати, а й пташки мають водойму для купелі. Гуси, качки та лебеді й зимують на ставку. От тільки, коли вдарять морози, треба розбивати лід, щоб живність не позамерзала, – каже чоловік. – Чи важко давати раду такому господарству? Зовсім ні. Це моє захоплення, яким я живу. А якщо справу любиш, вона ніколи не стане тягарем. До того ж постійно спілкуюся з птахівниками з інших областей, обмінюємося з ними досвідом. Аби птаство було здоровим, регулярно запрошую ветеринара. Щоправда, медикаменти купую на власний розсуд. 
Марія МАРТИНЮК, Рівненська область 
Фото автора  
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися