Рівненська майстриня створила вишивану збірку поезій Франка
Рівненщина

Рівненська майстриня створила вишивану збірку поезій Франка

4 березня 2016, 19:02
0
0
Сподобалось?
0

Унікальну книгу, де зібрані вірші Івана Франка, створила Рівненська майстриня Олена Медведєва. Це артбук, де вишита кожна сторінка. Тим часом для оздоблення авторка використала візерунок, який був на сорочці-вишиванці Івана Франка.

Книга рукотворна, виготовлена з найякісніших натуральних матеріалів. Палітурка – з темно-синьої шкіри, тим часом полотно із вишитими віршами на деяких сторінках пофарбоване у жовто-блакитний колір. Артбук вийшов заввишки 60 сантиметрів, ширина сторінки – 42 сантиметри, а важить він 5 кілограмів.

Олена Медведєва є авторкою двох десятків оригінальних книг, серед яких є мереживна, різьблена, вишита,  солом’яна, шкіряна, бурштинова. Кожна існує у єдиному екземплярі. Роботи рівненської майстрині вже є в Мексиці, Франції, Канаді, Італії, Лівані. Тим часом вона працює над новим проектом – вишиває збірки творів українських класиків. Першою стала поезія Івана Франка. Адже цьогоріч виповнюється 160 років із дня його народження та 100 років із дня смерті.

«Збірка має назву «Народна пісня», як перший вірш Івана Франка, опублікований у періодиці. До речі, завершується книга останньою поезією автора, яку він написав у лютому 1916 року. Для цієї збірки я обирала патріотичні вірші Франка. Зараз це, як ніколи, актуально. Саме тому деякі сторінки у книзі жовто-блакитні, - розповідає Олена Медведєва. – Ця збірка без ілюстрацій. Є лише портрет поета, у якому поєднана шовкографія і вишивка. Кожну сторінку я декорувала орнаментом, який був на вишиванці Франка. Його портрет  у вишитій сорочці доволі поширений, я взяла його фото з «Вікіпедії» і відтворила візерунок. Вишивала червоними та синіми нитками. Таке поєднання кольорів доволі часто використовували якраз у той період, коли жив Іван Франко.  Цей візерунок є і на форзаці».

Також майстриня планує створити і книгу з ілюстраціями – Це буде «Фарбований лис» Івана Франка. А наступним артбуком у серії українських класиків стануть вишиті твори Лесі Українки.

 

 

Джерело: http://www.day.kiev.ua/uk/library/books/marshrut-no1-vypusk-40-ruhanka-style   

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися