На Хрінницькому водосховищі дайвери вибили крупну рибу
Рівненщина

На Хрінницькому водосховищі дайвери вибили крупну рибу

31 березня 2016, 16:03
16
-7
Сподобалось?
-7

Зловити велику рибу на Хрінницькому водосховищі, кажуть рибалки, останніми роками стало практично неможливо – її вибивають дайвери, які облюбували водойму. Проблемою перейнялись у Демидівській районній раді. Тут хочуть ініціювати заборону займатися підводною ловлею у прісноводних водоймах.

Працюють на рестораторів

На сходах селян у Вербені, Боремелі, Хрінниках одна з основних проблем, яку порушували жителі, – вилов риби. Місцевий люд незадоволений приїжджими дайверами.

– На пляжі Боремля влітку покупатися не можна, – розповідає Боремельський сільський голова Михайло Марчук. – Приїжджає бус, набитий хлопцями, переодіваються і прямо з пляжу ниряють. Ситуація неконтрольована. Під маркою дайверів їдуть усі, кому не лінь. Ми ж бачимо, як з води виходять і по землі рибу сунуть. Не мають вони права так робити. Структури, які повинні контролювати вилов риби, роблять це недостатньо активно, а в місцевих громад повноважень немає. Цього літа на сесії сільської ради приймали звернення у відповідні інстанції, у тому числі у районні райдержадміністрацію та раду, про порушення правил риболовлі. Відповіді нема. А крупна риба, на яку полюють дайвери, – це основа маточного поголів’я. Коли її вибити, то й ікри не буде, і, відповідно, малька. От у нас уже карпа практично не залишилось.

Допомогти місцевим громадам упорядкувати питання вилову риби у Хрінницькому водосховищі взялись у райраді. Заступник голови Віталій Конський каже, що питання вивчав і проблема дійсно існує.

– Дайвери працюють найбільше у період, коли немає зелені – весною й осінню. Вибивають дуже багато сома, судака, щуки. Їх послугами користуються луцькі підприємці, які мають кафе і ресторани.

Підводні мисливці роблять під замовлення, ниряють під воду і дістають ту рибу, яка потрібна «до столу». Зараз дуже сильно раки виловлюють і щуку, яка йде на нерест з ікрою та молочком.

За словами Віталія Конського, на найближчу сесію Демидівської районної ради готують звернення до вищих інстанцій щодо заборони підводного полювання у внутрішніх водоймах країни. На його думку, це єдиний вихід і абсолютно відповідає європейським стандартам, де у країнах заборонено підводне полювання у річках, озерах тощо. За це передбачені дуже великі штрафи і покарання. У Німеччині, наприклад, можуть позбавити на 10 років волі. У нас же – суцільна безкарність.

Виходить чоловік з-під води на берег, виносить на собі в’язку риби – і фотографується. Фото викладають у соцмережах.

Ловлять і місцеві «сіточники»

Ноги у проблеми ростуть у недосконалому законодавстві. Адже підводні мисливці у нас прирівняні до рибалок, які ловлять рибу вудками. Хоча й існують певні обмеження. Зокрема, не можна ловити за один раз більше трьох кілограмів риби й пірнати з кисневими балонами, заборонено збирати вночі раків за допомогою світла й обов’язково треба мати при собі посвідчення дайвера. Але, за словами завідувача сектору оперативної роботи Держрибоохорони у Рівненській області Валентина Ціхоцького, піймати дайвера на порушенні цих правил надзвичайно важко.

– Як можемо проконтролювати кількість виловленої риби, коли при наближенні нашого моторного човна вони відстібують в’язку з убитою рибою – і вона йде на дно? Ми ж підводним спорядженням не користуємось. А немає риби – немає за що штрафувати. Не перевіриш і наявність посвідчення: вони його із собою під воду не беруть. Якщо говорити про браконьєрство, не можна умовчувати і про місцевих жителів, які виловлюють рибу сітками. Навколо Хрінниківського водосховища – десять сіл. І багато людей «живе» з риби. Ми щомісяця з десяток осіб притягуємо до відповідальності, витягуємо сітки, але проблему незаконного вилову це не вирішує. Якщо зловимо чоловіка, який у заборонений спосіб ловить рибу, йому загрожує штраф від 40 до 680 гривень. Плюс нанесені збитки. Але їх потрібно ще довести у суді.

– Якби заборонили ловити рибу дайверам, з місцевими браконьєрами ми б самі лад навели, – переконує Боремельський сільський голова. – В нас уже план є. Для початку всі «прибережні» села повинні об’єднатися в єдину громаду. Процес запущено. Наступним кроком має бути створення комунального рибгоспу. Той, що був, уже давно не діє. І це неправильно. Адже водосховище – наша перлина, яка б мала приносити доходи у бюджет громади. А це мільйони гривень. У господарстві думали б за розведення риби і ставили вимогу щодо її вилову. Для боротьби з браконьєрами хочемо створити громадську організацію, яка би підпорядковувалася громаді.  Треба сказати, план хороший, якби не одне «але». По дозволи для створення рибгоспу чи реєстрації громадської організації, яка би здійснювала охорону громадського порядку, треба їздити аж у Київ. Поки реальна передача повноважень із центру на місця пробуксовує, на Хрінницькому водосховищі продовжують ставити сітки і вибивати найбільшу рибу під час підводного полювання.

Наталка СЛЮСАР,  Рівненська область   


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Дайвер
    Дайвер

    Все что там написано про нас все не правда!!! Рыбы нет из за браков и их киламетровфых сетак и ятерей.

    3 квітня 2016, 08:17
    Відповісти
  • Динар
    Динар

    Сначала автору нужно разобраться кто такие дайверы,а кто подводные охотники...А вообще статья ни очем,занимайтесь лучше своими местными браконьерами

    3 квітня 2016, 08:27
    Відповісти
  • Подвох
    Подвох

    Цитую витяг із Правил любительського та спортивного рибальства "4.3. Підводне полювання на риб дозволяється:гарпунними рушницями без застосування аквалангів та інших автономних дихальних приладів: на ділянках водойм, визначених органами рибоохорони для проведення любительського рибальства....", а риби не має того, як вказав автор статті, що більшість селян прибрежних сіл живуть з риби, а хто їх контролює, чи всі такі сесні і впійманих маток відпускають )))))))))

    3 квітня 2016, 12:31
    Відповісти
  • Злосный-дайвер-брако
    Злосный-дайвер-брако

    Все правильно ныряют а там рыба в очереди стоит касяками, да что там стоит сама на гарпун прыгает. Стоит только сказать например судака хочу и все десятки рыбин становятся в строй. Безграмотная статейка, по стилю написанная старшеклассником которому сказали надо написать такая тематика вот образец, на уровне желтой прессы пойдет.

    3 квітня 2016, 14:11
    Відповісти
  • Подвох
    Подвох

    Невже на таке велике водосховище не можна призначити одного двох порядних рибінспекторів, які б попалили сітки за неділю, як у Млинові! Та заодно проконтролювали кількість виловленої риби як підвохами так і рибалками. Штрафи за перелов потрібно збільшити і всі будуть думати чи стоїть лишній кілограм тягнути додому.

    3 квітня 2016, 16:23
    Відповісти
  • любитель
    любитель

    Наталці Слюсар радив би детальніше ознайомитися з діючими Правилами спортивного та любительського рибальства, а не вводити в оману людей та не шукати чорну кішку в чорній кімнаті-норми вилова для всіх єдині-це 3 кг на одну особину на добу, думаю всі тамтешні рибалки дотримуються норм вилову.

    3 квітня 2016, 18:24
    Відповісти
  • підвох
    підвох

    Читаю та обурююсь!Кожного року знімаю кілометри сіток, як нових так і старих покинутих які роками псують рибу.Щорічно наша організація зариблює Хрінницьке водосховище,і після цього нас називають браконьєрами.Складається враження, що стаття взагалі замовлена,адже ми багато бачимо як на воді так і під водою і, вочевидь, заважаємо справжнім браконьєрам.

    3 квітня 2016, 18:30
    Відповісти
  • дорослий підвох
    дорослий підвох

    Наталка Слюсар, ця писанина - абсолютна бездарність!!! Ваше місце в "Life News" або в команді Дмитра Кисельова. Там дуже цінують історії про розіп'ятих хлопчиків та згвалтованих бабусь-епілептичок. "Группа националистических Укро-фашистско-бандеровских дайверов из Правого Сектора вынесли на пляж села Боремель подстреленных сомов (в колличестве не поддающемуся подсчету). Около часа таскали истекающих кровью рыб по песку и камням пляжа на глазах сотен отдыхающих граждан (среди которых было много детей). Когда рыбы скончались от мук в страшной агонии - кровожадные дайверы устроили фотосессию на фоне трупов, а потом выложили эти фото в соцсетях с пометкой "Ми ще повернемось". Ось така казочка весела. Дарую, Наталка Слюсар.

    7 квітня 2016, 10:16
    Відповісти
  • підвох Д
    підвох Д

    Прошу вибачення , а чому такий прес на підводних мисливців, браконьєрам місцевим мало риби стало , ненаїлись. Так можно врегулювати це питання - зробити чистку Хріницького водосховища від сіток , рибгосп на лодках , мисливці під водою (думаю багато хто на це підпишеться) Ще пару поліцейських залучити. Спалити сітки, зловити електроудочників! І нетреба нічого створювати, все вже створено. Таких пару рейдів и риба з'явиться і для рибалок і для мисливців.

    8 травня 2016, 11:10
    Відповісти
  • дайвер, луцьк
    дайвер, луцьк

    Дико, коли на фото показали мисливця, який без акваланга і полює за правилами. Фото - не по заголовку. А по сітках та електровудках - це основна проблема. І про це - ані пари з вуст. Є водники - в них запитайте скільки зняли з водойми сіток і скільки рейдів зробили.

    8 серпня 2016, 23:37
    Відповісти
  • Ігор
    Ігор

    Стаття для створення агресії! автор абсолютно не знає ні законів ні термінів про що пише ! все що потрібно так це забороняти усе у чому хтось має успіх ( у статтті про неймовірні успіхи рибалок). Жаба яка мучить зівісливе око -це суть статті. А те що реальність бачить лише той хто плаває і бачить гори сіток-вони і є та небезпека для браконєрів ! , а браконєрство- це нормально для керівників які самі паразитують на сіточниках ! на оз.Світязь сотні ятерів щей з бірками ! о так це законно ! ганьба таким писакам та такій корумпованій системі

    9 серпня 2016, 22:11
    Відповісти
  • Гость !
    Гость !

    Вот читаешь и удивляешься . Огромной брехни. Это зависть у местных браконьеров . А наша организация ПО борется с ними. Знали бы сколько сеток и етирей по этому водохранилищу , километроми. А сколько брошенных сотнями с тухлой рыбой. Местные браконьеры знают где ставить сетки и на какую рыбу, и им все ровно большая она или маленькая, главная объем. Статья не о чём полная херня. Пишите лучше о ваших браконьерах . Подвохи которых вы называете дайверами иногда выходят из воды без рыбы . Попробуйте сами понырять и найти рыбу. А если кто и вышил из воды и перелов на какой килограмм ,так не кто с кантором воде и не ныряет. И хочу подчеркнуть грубо что НАША ОРГАНИЗАЦИЯ КАЖДЫЙ ГОД ЗАПУСКАЕТ ТОНАМИ РЫБУ !!! А не ваши местные браконьеры которые попросили на писать эту статью. Местное население уже перешло на самоуправство , начинают прокалывать колёса машин , то есть портить не ихнее имущество. А это уже криминально. И за это сердитый подвох может гарпуном и в жопу стрельнуть. Если мы рассердимся вам браконьерам мало место будет.

    10 серпня 2016, 08:03
    Відповісти
  • ЙА
    ЙА

    Так той самий Марчук, голова з Боремля, тримає бара Гармонія (МП ШАНС), і готує там ту саму рибу. А бере ії у свого товариша, що якраз і займається браконьєрством.

    22 вересня 2016, 16:16
    Відповісти
  • Олександр
    Олександр

    Водолази вибили всю рибу вони ночами шастають з фонариками!!! Браконєр в сетку велику рибу не зловить, а водолаз виб'є!!! А місцевий житель якщо поставить сітку, то не має нічого страшного бо він там життя прожив і він всебе вдома!!!

    4 жовтня 2016, 11:27
    Відповісти
  • Валерій
    Валерій

    https://www.change.org/p/верховная-рада-украины-законодательно-запретить-подводную-охоту-в-пресноводных-водоемах-украины

    22 листопада 2016, 22:41
    Відповісти
  • Був свідком ,як підвохи за одну ніч вибили понад 200кг карпів на зимувальних ямаг біля гесу Хрінниках,виняли з них ікру віддали її сторожу Колі ,що працює на базі Маяк,а рибку в Нововолинськ,а раки мішками виловлюють.В2017 буде справжня боротьба з підвохами.

    20 лютого 2017, 10:37
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися