Бурштинокопачі наступають на найстаріший дуб України
Рівненщина

Бурштинокопачі наступають на найстаріший дуб України

13 травня 2016, 10:47
0
0
Сподобалось?
0

Незаконний видобуток бурштину на Поліссі набирає все більшого розмаху і реально загрожує природі. Він зазіхнув вже й на пам’ятки. Так, бурштинокопачі недавно вирили ями впритул до найдовшої вузькоколійки в Європі, по якій ходить потяг, прозваний в народі «кукушкою».

А наразі добираються вже й до знаменитого Юзефінського дуба. Про це повідомив народний депутат України Василь Яніцький, побувавши в Рокитнівському районі в урочищі «Юзефін»: «Коли блискавка відламала гілку дуба, вчені нарахували, що йому 1350 років. Говорять, Юзефінський дуб є свідком походів на древлянські землі київського князя Ігоря 945 року та княгині Ольги. Тепер стан унікальної пам’ятки вкрай загрозливий. Навколо дуба з численними пораненнями та старими дуплами встановлено лише дерев’яну огорожу. Не більше 200 метрів від дуба я побачив бурштинові калабані, в яких місцеві із сачками шукали те, що не вдалося виловити їхнім попередникам.

Люди нам показали свій «улов» – декілька невеличких камінців грамів по три». Ніхто уже не звертає уваги ні на Юзефінський дуб, ні на «кукушку», яка не так давно була зупинена через те, що старателі підмили колію. А найгірше, що на це не звертає уваги і держава. Бо останній рік усе обмежується лише розмовами про необхідність легалізації промислу. А відповідний законопроект уже другий рік лежить у Верховній Раді».

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися