Заготівля і реалізація ялинок потребує детального обліку
Рівненщина

На лісові красуні — і попит, і ліміт

15 грудня 2016, 18:55
0
0
Сподобалось?
0

Минулого року в Україні до свята було реалізовано 460 тисяч ялинок. Це, щоправда, менше, ніж позаторік. У цьому сенсі, кажуть, далися взнаки військові дії на сході країни. І все ж попит на новорічні красуні  тримається на високому рівні. Очікують, що ялинок буде реалізовано не менше, ніж рік тому, і лісівники готові забезпечити ними усіх охочих. Це, зокрема, засвідчив і вирощений ялинковий урожай на Рівненщині.

Як зазначив начальник відділу Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Ткач, нині в області 150 гектарів плантацій новорічних ялинок, на яких зростає близько 850 тисяч придатних до реалізації дерев. Натомість ліміт для продажу по області становить 90 тисяч ялинок. А в реальності за останні роки, як правило, реалізується в межах 12-15 тисяч святкових деревець.

– Щоб стати «новорічною», ялинці потрібно рости щонайменше років п’ять-шість, – зазначає директор Млинівського лісгоспу Борис Курицький. – Процес тут починається зі збору та доведення до кондицій насіннєвого матеріалу. Нинішнього року будемо заготовляти та реалізовувати ялинки, посаджені 2008-го, на цій плантації маємо в межах десяти тисяч дерев. Ми практикуємо розрідження площі, спеціально густо насадженої. Таким чином після новорічної заготівлі матимемо підготовлений ліс, в якому хвойні ростимуть і далі. 

Також лісівники передбачили, аби всі легальні ялинки маркувалися спеціальними штрихкодовими стрічками. Це дає можливість майбутнім покупцям, зайшовши на сайт українського лісівничого відомства, отримати інформацію про придбаний товар. Наприклад, в якому лісгоспі ялинка була зрізана, коли вона надійшла в реалізацію. Іще один шлях лісівників назустріч тим, хто бажає придбати ялинки, – дозвіл останнім, за їхнім бажанням, вибрати лісові красуні безпосередньо самому і безпосередньо в лісі. Щоправда, це стосується лише оптових заготівельників.

Щодо розцінок на ялинки, то вони в лісгоспі збереглися на рівні минулого року. Роздрібна ціна ялини стартує від 55 гривень. Оптова коливається в межах 40-45 гривень. Це за один метр. А далі вартість рівноцінна висоті дерева.

Сергій НОВАК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися