Часниковий хліб — до капусняку, ванільний — до кави сто літ пече родина в селі Листвин
Рівненщина

Часниковий хліб — до капусняку, ванільний — до кави сто літ пече родина в селі Листвин

19 грудня 2016, 10:12
0
0
Сподобалось?
0

Що підходить за смаком – те додавайте в тісто

У народі про хліб кажуть, що він є всякий – чорний, білий і ніякий. А у Людмили Парейко із села Листвин, що в Дубенському районі Рівненщини, власна класифікація хліба: призначений не до всіх підряд страв, а до якоїсь конкретної. Один – до ковбаси, другий – до борщу, третій – до холодцю.

Така традиція в родині зберігається ще від бабці Ганни, котру «за Польщі» знали як одну з найкращих кухарок в окрузі. Тож і онука продовжує родинний звичай не купляти хліб у крамниці, а пекти свій, домашній, зі свого борошна, за давніми рецептами та з дивовижними смаками.

– Те, що я вдома випікаю хліб, ніяка не сенсація, – зазначає Людмила Борисівна. – В нашому селі таких господинь багато. А от що печемо в родині здавна хліб до кожної страви – для інших дивина. Запевняю: смак страви стає набагато кращий.

Приміром, «борщевий» хліб у Людмили Парейко за своїм складом чимось нагадує пампушки з часником. А от до шашликів господиня випікає цибулевий – з добавкою цибулі, а ще – в міру перчику, майонезу й вина. Такий буханець навіть зберігається вдвічі довше від звичайного. Один зі складників хліба до холодцю – хрін. Коли ж удома на вечерю тушкована капуста, то до неї в Людмили Борисівни – хлібина з додаванням олії льону. Часто пече й хліб до кави – ванільний, біло-коричневий, з ароматом лікарських трав, з перемазанцем усередині. Як і хліб зі смальцем – такий підходить до картопляних страв. Тоді вже, як жартують Людмилині земляки, шкварки до картоплі зайві.

– Тут головне враховувати давнє народне правило: що найбільше пасує до страви за смаком, те й варто добавляти у тісто, – радить жінка.

Закваску робіть на джерельній воді

Тісто у хазяйки теж різних сортів і видів. Воно завжди на натуральній заквасці, з житнього борошна, вистояне на сироватці, з додаванням яєць. У рецепти «елітних» сортів входить мед. А ще добре робити закваску на джерельній воді, використовувати її не раніше як на п’ятий-шостий день, коли добре вистоїться. Пекти ж хліб до­цільно двічі на тиждень: саме стільки разів слід підживлювати закваску, інакше пропаде. А найкраще для ви­пічки хліба підходить, звичайно ж, домашня піч. У духовці, як не старайся, його шкоринка не така рум’яна та смачна.

– Зараз я не так багато печу хліба, – каже Людмила Парейко. – Скільки там його нам з чоловіком треба… А от коли з’їжджається родина на вихідні, на свята, тоді печу багато і різного. Кожному в дорогу даю по п’ять-десять хлібин. Як каже моя донька, це найкращий гостинець, бо пахне рідним домом.

Цибулевий хліб

500 г борошна, 7 г гранульованих дріжджів, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 4 ст. л. оливкової олії, 6 цибулин, 400 мл води, коріандр, чорний мелений перець, сушені трави.

Всі сухі інгредієнти перемішати, зробити лунку й влити підігріту до 40 °С воду. Замісити тісто й перекласти його на змащену олією тарілку. Накрити рушником і поставити в тепле місце на годину. Нарізану кубиками цибулю посмажити. Добре вмішати до тіста. Сформувати з тіста батон і лишити на півгодини в теплому місці. Випікати 30-35 хв. у розігрітій до 200 °С духовці.

Сергій НОВАК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися