Золотий і кривавий бурштин
Рівненщина

Золотий і кривавий бурштин

6 червня 2014, 05:18
0
4
Сподобалось?
4

Справжня війна розгорнулася на території Рівненщини через бурштин. Конфлікт, який виник у Сарненському районі між «кришувальниками» та старателями, закінчився збройною сутичкою.  Чим же так приваблює сонячне каміння, що копачі ладні йти за нього під кулі, а «царьки» - стріляти на ураження? Аби дізнатися це, вирушаємо у саме лігво старателів - в урочище Гальбін, що неподалік селища Клесів.
Після подій, що трапилися в районі 9 травня, місцеві мешканці «тримають руку на пульсі». На повороті до селища Клесів цілодобово чергує автомобіль місцевої самооборони, а на вулицях можна зустріти озброєних молодиків. Урочище Гальбін, де відбулася стрілянина, знаходиться за кілька кілометрів від населеного пункту. Очевидно, люди побоюються помсти народного депутата, якому спалили більше десятка автомобілів. Натомість про стрілянину говорять неохоче. Зізнаються, втомилися бути рабами та платити різним «кришам» за можливість заробити копійчину. Мовляв, звичайні копачі зірвали здоров'я, добуваючи каміння, а ті, хто при посадах, знають лише, як широко відкривати кишені. Розповідають, з початком весни потенційні «покровителі» бурштинового бізнесу так і потягнулися у район. В одному з найпрестижніших готелів Сарн вільних місць не було, територія ж довкола була заставлена дорогими автівками.
Незаконна діяльність - єдиний спосіб заробити
Заїхавши в урочище, де орудують старателі, ніби потрапляємо в інший світ: чимала ділянка посеред лісу залита водою, довкола гудуть понад двадцять мотопомп, рукави від яких поснували територію. Земля нагадує місячну поверхню. За кожною миючою машиною закріплена окрема бригада. Без діла тут ніхто не сидить: одні стежать за справністю техніки, інші тичками нащупують камінці у заповнених водою ямах, треті сачками виловлюють бурштин... Іноді копачі орудують по пахви у воді. В Гальбіні працюють не лише місцеві, а й заїжджі з інших областей. Запевняють, з тутешніми уживаються мирно. Серед близько трьох сотень робітників є і чоловіки, і жінки, і навіть діти.


Транспорт, яким копачі прибули на копальню, порахувати важко. Тут і старенькі розбиті «уазики», й іномарки, квадрацикли і навіть велосипеди. Ненадовго прибув позашляховик «Рендж Ровер» без номерних знаків з тонованим склом. Хто і чому у ньому приїздив, залишилося загадкою.
На журналістів копачі не зважають. Якщо й помічають, то просять лишень не знімати облич, аби не створити їм у майбутньому проблем. Щоправда, знаходяться й такі, що погрожують відібрати або розбити апаратуру.
Старателі зізнаються, видобуток бурштину є чи не єдиним зарібком. Мотопомпи, кажуть, роблять самотужки: двигун від «Мерседеса», насос, пожежний шланг, один кінець якого запускають під землю. Бурштин дещо легший за пісок, тож вода піднімає його на поверхню. Вимите виловлюють сачками. Пристроїв, які б вказували поклади напівдорогоцінної породи, запевняють, немає. Тож копаючи, сподіваються лише на удачу. Зізнаються, на одному квадраті можливо зірвати чималий куш, а на сусідньому - не знайти нічого. В середньому, підраховують, на камінні можна заробити до 500 гривень у день.  
- Розуміємо, що така діяльність поза законом, проте робити це нас змушує держава,  - зітхає копач років сорока. -  Де людям знайти легальну роботу? Часто буває так, що залишаємося у збитках: за «кришу» заплати, солярки купи, пообідати також треба щось взяти... Ділянка, на якій зараз працюємо, другосортна. Раніше тут копали бандити.
«Криші» віддавали більше половини заробленого
«Опікуватися» цим бізнесом, кажуть старателі, беруться усі, кому не лінь. Верхівкою ж «кришувальників», запевняють, був Олександр Янукович. Щоправда, особисто синочок впливового тата на копальнях не з'являвся, приїздили люди з його команди. За можливість працювати покровителям доводилося віддавати від 50% заробленого. Платити доводилося й міліції. Аби правоохоронці не помічали незаконного видобутку бурштину, копачі виймали з кишені від 500 до 1000 доларів за добу. І це з однієї мотопомпи! Лише у Клесові люди нараховують близько 300 одиниць миючої техніки. Поклади ж бурштину є у п'яти північних районах області. Цю територію вже «охрестили» рівненським Клондайком.
Старателі зауважують, у бурштиновому бізнесі валюти гривня не існує взагалі. Усі розрахунки тут проводяться в американських доларах. Основними ринками збуту стали Китай, Польща, Литва та Росія. Система продажу, розповідають, досить проста: приїздить людина з грішми й на місці обмінює папірці на камінці. Що це за люди, копачів не цікавить, аби лише гроші платили. Щоправда, бідкаються мисливці за сонячним камінням, після подій 9 травня бурштин подешевшав ледве не на половину. Селяни переконані, ціну спеціально знизили, аби їм «насолити». Оскільки після стрілянини старателі перестали платити будь-яким «кришувальникам».
- Ціна залежить від фракцій каміння. На законному ринку кілограм бурштину діаметром зі сливу коштує приблизно 10 тисяч доларів. Оскільки він нелегальний, ціну називають бандити. Раніше давали сім тисяч, тепер знизили до чотирьох, - інформує один із найдосвідченіших копачів. - За шматок розміром із яблуко у Польщі дають тисячу доларів, у нас - 500. Якщо буде прямий ринок, ми не продаватимемо товар за безцінь. Китайці самі їхатимуть до нас. Ми готові чесно працювати. Бо незважаючи на те, намив я каміння чи ні - тисячу доларів за добу віддати повинен. До того ж, міліція ніколи не відповідає за свої дії. Минулого року райвідділ мене «накрив», хоча саме їм я платив за дозвіл нелегально працювати. Біля помпи забрали «Ниву» і УАЗа.  Заходжу до начальника, а він мене прямим текстом посилає, каже: «Даєш мені чотири тисячі - забираєш машини». А чого я маю платити за своє? Тоді навіть до Пшонки на прийом їздив.
Міліціонери бідкаються, побороти бурштиноманію їм заважає відсутність належного законодавства. Старателів затримують за статтею 240 (порушення правил охорони надр) Кримінального кодексу України, санкція якої передбачає лише штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі до 2 років. Але ж стражі порядку працюють! Лише з початку 2014 року відкрили 105 кримінальних проваджень за фактом незаконного видобутку бурштину, 26 з яких уже скеровано до суду. До того ж, кримінальні справи відкриті й проти трьох співробітників міліції, які повернули копачам конфісковані мотопомпи. А ще вилучили 72 одиниці миючої техніки, 1800 грамів бурштину. І це тоді, коли сотні кілограмів сонячного каміння нелегально курсують за кордон.
Керівник клесівської самооборони Олександр Васильєв зазначає, видобуток бурштину треба легалізувати.
- Селище, фактично, стоїть на грошах, проте дороги розбиті, люди безробітні, рівень життя невисокий, - дивується Олександр. - Та за ті кошти, що осідають у чужих кишенях, Клесів міг би бути найрозкішнішим населеним пунктом. Старателі самотужки зробили у селищі спортзал, будують церкву. А на кого сподіватися? Люди самі прийшли до держави й попросили захистити їхні права на законному рівні. Ми вирішили створити громадське формування «Полісся», яке представлятиме інтереси копачів.
Янукович заветував легалізацію
У свою чергу депутат Рівненської обласної ради Микола Шершун заявляє: у Верховній Раді України лежить готовий законопроект «Про бурштин», який він розробив кілька років тому, будучи народним обранцем. Документ навіть пройшов перше та друге читання. Коли ж справа дійшла до підпису його Президентом, Янукович у 2010 році наклав вето.
- Тоді наді мною пожартували, аби я ще й закон про сало запропонував, - каже Микола Шершун. - Згодом питання легалізації видобутку бурштину постало знову, і знову його завалили. У розробленому мною законопроекті передбачені всі норми та умови процедури легалізації добування каміння: ліцензію видаватиме обласна рада, а під ці потреби реалізовуватимуться лише землі непромислового значення. У разі потреби його ж завжди можна доповнити.
Не погоджується із думкою свого колеги один з народних депутатів, що представляють Рівненщину у Верховній Раді, Юрій Вознюк. На засіданні позачергової сесії облради, присвяченій проблемі незаконного видобутку сонячного каміння, можновладець заявив: легалізація призведе до війни між селянами. На його думку, вирішити цю проблему можна одним лише бажанням. Мовляв, до закону потрібен ще й рівень совісті та чесності. А добувати бурштин, переконаний чоловік, має тільки держава.
Тим не менше, депутати Рівненської облради поставили ультиматум парламентарям: протягом двох місяців повинен бути прийнятий Закон «Про бурштин». В іншому випадку вони обіцяють пікетувати Верховну Раду України.
Марія МАРТИНЮК,
Рівненська область
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися