На Рівненщині господаря хати вбили серед білого дня через бурштин
Рівненщина

На Рівненщині господаря хати вбили серед білого дня через бурштин

17 грудня 2023, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Ця історія на початку 2017 року була на устах всієї України. 28 січня п’ятеро житомирян серед білого дня увійшли зі зброєю на обійстя 28-річного жителя села Люхча Сарненського району Рівненщини. Забрали  бурштину майже на пів мільйона гривень і вбили господаря. Нападників швидко впіймали. І хоч статті, за якими їх звинувачували, дуже тяжкі, злочинці вже гуляють на волі.    

Приїхали по сонячний камінь з автоматами

Люхча – велике село, у якому проживає майже чотири тисячі осіб. Роботи, як і у всіх поліських селах, практично немає. Основний заробіток чоловіків – копання бурштину. Здебільшого нелегальне. Найближчі поклади цього каміння є біля Клесова Сарненського району, Олевська на Житомирщині, а також біля Обірок. Це за пʼять кілометрів від Люхчі. Є копачі, значить є торговці сонячним камінням. Домовившись попередньо з одним із них, 28 січня вдень до Люхчі приїхали пʼятеро житомирян. Вже потім слідство встановило, що двоє із них у 2014 році воювали на Луганщині у складі добровольчого батальйону і звідти привезли чималий арсенал зброї.  

До продавця бурштину спочатку у гараж пішли двоє «покупців». Приїжджі, нібито вибравши товар, сказали, що підуть до авто по гроші. Повернулися за кілька хвилин, але не з купюрами, а ще з двома спільниками. Чоловіки були озброєні травматами. Бойову зброю мав тільки один нападник.

Як можна прочитати у вироку, розміщеному у реєстрі судових рішень,  злочинці наказали місцевим чоловікам лягти. Ті не захотіли коритися, тож почалася стрільба. Зачувши її, в гараж вбіг 54-річний батько продавця бурштину. І нарвався  на кулі з бойового автомата, які у чоловіка випустив 19-річний хлопець. Чоловіка розстріляли серед білого дня на власному подвірʼї. На тілі також були рани від травматичної зброї. Син загиблого отримав поранення руки. Нападники не постраждали. Захопивши бурштин, вони на автомобілі стали втікати з Люхчі. Поранений чоловік помер в кареті «швидкої допомоги».    

«Завдяки злагодженим діям поліцейських, озброєних нападників вдалося затримати поблизу Рівного. Двоє з них намагалися втекти із сумкою, у якій знаходилися пістолет «Форт» та набої до автомата Калашникова. Також поблизу місця затримання злочинців поліцейські виявили та вилучили автомат АКСУ, глушник і магазини з набоями. Зловмисниками виявилися 19-річний житель Житомира, його 43-річний батько – колишній військовий одного із штурмових батальйонів та двоє 31-ти та 34 -річних житомирян. Автомат, із якого вбили жителя Сарненського району, у 2016 році був втрачений у зоні проведення антитерористичної операції. Зі слів 43-річного чоловіка, учасника бойових дій, зброю він залишив у себе після повернення із зони АТО», – рапортували уже наступного дня правоохоронці Рівненщини.

За тяжкий злочин відсиділи пʼять літ

30 січня суд усім чотирьом обрав міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Усе це, нагадаємо, сталося у 2017-му. У СІЗО злочинці провели пʼять років.

Вирок їм було винесено у березні 2022-го. Російські танки тоді стояли під Києвом. Чотирьом учасникам стрілянини присудили по 10 років позбавлення волі, а Михайлу, який стріляв із автомата Калашникова – 13 років. Один з учасників, як розповів прокурор, помер під час процесу від онкозахворювання. Трьох нападників випустили на волю у залі суду – до них застосували «закон Савченко». Таким чином, замість 10 років колонії, вони провели пʼять у СІЗО. За тим же законом вбивця на момент винесення вироку відсидів 10 літ із 13. Про відшкодування моральних збитків потерпілим у вироку не йдеться. Вісім кілограмів бурштину, через який і сталося вбивство, віддали не власнику, а конфіскували в дохід держави.

Марта ДИМИДІВСЬКА  


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися