Знайшов 2-кілограмового гриба-дощовика
Тернопілля

Знайшов 2-кілограмового гриба-дощовика

3 листопада 2015, 13:17
0
0
Сподобалось?
0

Колишньому міліціонерові Михайлу Турчину з хутора Малинівки на Бережанщині (Тернопільська область) попався велетенський гриб-дощовик. Він причаївся у бур’янах на березі ставочка, де Михайло Петрович полюбляє ловити карасів. Про це пише «Високий Замок».

По-науковому ці гриби величають дощовиками, бо зазвичай з’являються після рясних злив. Сільська дітвора називає їх «порхавками» — бо коли перезріють, перетворюються на великі торбинки з коричневим попелом. Футболити їх за мого дитинства було однією з розваг пастушків…

Але як недавно я зрозумів, копати «порхавку» — то велике марнотратство! Бо у молодому віці вона — цінний харчовий продукт, за яким виглядають кулінари. Дощовика, порізавши скибками, смажать як відбивну котлету, готують з нього шніцелі, соуси, варять супи (можуть конкурувати із курячим бульйоном), сушать, маринують. Купу рецептів можна знайти в Інтернеті. Грибознаї кажуть, що у давнину відваром з “порхавки” лікувалися від туберкульозу, м’якоттю відбілювали зуби, оздоровлювали шкіру, порошком рятувалися від опіків, зупиняли кров, гоїли ним рани. Теперішні вчені стверджують, що дощовики забирають з людського організму радіонукліди, виводять токсини, шлаки. Спиртова настоянка дощовика помічна при гепатиті, проблемах з нирками. Брали собі у поміч «порхавку» і садівники — з її допомогою проганяли тлю з яблунь…


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися