Волинські волонтери готові не полишати пост до кінця війни
Волинь

Волинські волонтери готові не полишати пост до кінця війни

5 листопада 2014, 14:57
0
3
Сподобалось?
3

Воїни добра, солдати милосердя, тилові воїни... Як тільки не називають людей, які у важкий для країни період у вільний від роботи час добровільно взяли на себе обов'язок допомагати армії та солдатам на фронті і в тилу. Без волонтерів українським воїнам на сході було б дуже сутужно. Це визнають навіть у високих київських кабінетах. Минулого тижня волинські волонтери зібралися у Ковелі, аби обговорити нагальні питання і поділитися досвідом.   

А досвід, треба сказати, у волонтерів з Волині багатий. Адже допомагати 51-й ОМБ небайдужі люди взялися від початку військових дій на сході. Одним з перших волонтерів був Костянтин Зінкевич. Він розповів присутнім про долю 51-ї. Зокрема про те, що після переформатування 60% військових служитимуть в інших частинах.

На зібранні велика увага була приділена юридичним аспектам роботи з бійцями 51-ї ОМБ та їхніми родинами. Про них розповів волонтер Василь Нагорний.

У зоні особливої уваги - бійці, які лікуються у Луцькому військовому госпіталі. Для допомоги їм організувалася ціла «волонтерська сотня». Дівчата щодня приходять у госпіталь.

Як розповіла координатор волонтерів луцького шпиталю Наталія Ариванюк, зараз на лікуванні тут знаходиться 232 людини, з них 29 поранені та чотири - важкопоранені. Щотижня лише на закупівлю ліків витрачається від 15 до 20 тисяч гривень.
За кошти благодійних фондів госпіталю придбали операційний стіл та  відсмоктувач повітря та рідини з ран, відремонтували операційну. У планах - облаштувати ліфт, купити наркозно-дихальний апарат та КТ. Останній - дуже дорогий, але вкрай необхідний. Адже за його допомогою можна буде встановлювати наявність контузії. Сьогодні хлопці не завжди говорять про головні болі лікарям. У майбутньому ж це може обернутися вкрай серйозними проблемами для їхнього здоров'я. Волонтери зібрали 1 мільйон 160 тисяч гривень, але цих коштів поки замало.
Вкрай актуальне питання, яке обговорювали волонтери, - надання спеціалізованої психіатричної та психологічної допомоги бійцям АТО.

Як зазначила психолог-волонтер Олена Звєрєва, питання потрібно піднімати на рівні громади.

- Психічні хворі мають бути під постійним контролем лікаря і перебувати у спеціалізованому закладі, - зазначила волонтер. -Запрошені у госпіталь спеціалісти не встигають оглянути всіх. Хлопці ж не сплять, у них головні болі. У причинах ніхто не розбирається. А тривале безсоння веде до психічних порушень. У результаті ми матимемо купу божевільних, які у мирний час робитимуть казна-що. Після того казатимуть - допився.

Волонтери Ковельського центру допомоги 51-й ОМБ Анна Лисакова і  кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології і безпеки життєдіяльності СНУ імені Лесі Українки Антоній Мельник розповіли про спільний проект психологічної реабілітації воїнів. Спонсорів і необхідну садибу уже знайшли. Пан Антоній розробив спеціалізовані тренінги і вже працює з першою групою бійців. Він зазначив, що проект покликаний не лише відновити психологічне здоров'я військових, але й навчити їх допомагати вилікуватися своїм побратимам. 
Напрямки роботи волонтерів різноманітні: пошук тих, хто зник безвісти, визволення полонених, питання лікування та транспортування поранених, повернення загиблих додому, правова допомога бійцям, підтримка їхніх сімей. На останньому особливо акцентувала ковельський волонтер Анна Півень. За її словами, війна закінчиться, а діти-сироти залишаться. Піклуватися про них - тепер завдання волонтерів.

Координатор Ковельського центру допомоги бійцям 51-ї ОМБ Наталія Соколова наголосила, що вони обов'язково допоможуть тим, хто до них звернеться. 

Наталка Слюсар

 

Телефони «гарячої» лінії Ковельського центру допомоги бійцям 51-ї ОМБ: 050-1373727, 097-1250495.

Телефони «гарячої лінії» обласного координаційного центру з надання допомоги учасникам АТО у Луцьку: 77-17-57, 098-4144880, 066-5806360, 093-2513606. 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися