Повноліття Олега Тарарая екзаменує осіннє поле
Волинь

Повноліття Олега Тарарая екзаменує осіннє поле

13 листопада 2014, 15:40
1
0
Сподобалось?
0

18-річний студент керує сільськогосподарським підприємством

Олег Тарарай із села Губин Горохівського району виріс на полях і фермах. Колись під час літніх канікул доводилося фотографувати його хлопчиною в кабінах комбайнів, вантажівок і тракторів, на зраленій стерні з лелеками. З дитячих років Олег успішно засвоював ази хліборобської науки у відомій на Волині школі агровиробництва свого батька - заслуженого працівника сільського господарства України Василя Васильовича Тарарая. Він майже 30 років очолює ПОСП імені Івана Франка у Горохівському районі.
На початку вересня Олегу Тарараю виповнилося 18 років. А він уже є заступником керівника ПОСП імені Івана Франка, цьогоріч закінчив з відзнакою Горохівський коледж ЛНАУ, став студентом економічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Зустрілися з Олегом Тарараєм на підприємстві, коли завершувалося вивезення цукрових буряків.
- Після одинадцятирічної перерви тато вирішив відновити буряківничу галузь. За нашим розподілом функціональних обов'язків, за мною, крім тваринництва, закріплено ще й рослинництво, - розповідає Олег.
- Василь Васильович, очевидно, переконався у тому, що його син зумів подолати спад у молочному скотарстві і вивів на стабільно високий рівень розвитку, запровадивши в практику сучасні світові технології, тому і завантажив сина більшим обсягом роботи?
- У тата теж нелегка ноша. А його довіра додає мені сил, енергії, хочеться працювати ще краще.
Відновлювали цьогоріч буряківництво в ПОСП імені Івана Франка на 66 гектарах. Результати радують. Урожайність цукристих у фізичній вазі - 700 центнерів з гектара. Наступного року площу під буряк буде значно збільшено.
- Також маємо вже 2,5 тисячі тонн сінажу. Колись на ці потреби використовували вдвічі більше землі. Зараз лише 150 гектарів - за рахунок того, що купили елітне німецьке насіння та запровадили німецькі технології, - доповнив Олег Тарарай.
Він тісно співпрацює з відомими сільськогосподарськими фірмами багатьох країн світу. Вводить у виробництво передове й нове. З ініціативи молодого заступника успішно використовується прогресивна у багатьох країнах світу технологія «холодного» утримання теличок. Для них придбано спеціальні будиночки американського виробництва. У цих індивідуальних оселях на свіжому повітрі підтримується стабільна температура тоді, коли нещадно пече сонце й коли надворі прохолода. Наполегливий і діловий юнак цієї осені вперше не тільки в губинському сільгосппідприємстві, але й, мабуть, на Волині експериментує у кормовиробництві. Корнаж (консервована кукурудза для корму худобі) у ПОСП імені Івана Франка виготовляють уже декілька років. Тепер же, за рекомендаціями німецьких спеціалістів, до нього додають карбамід. Поцікавилися в Олега Тарарая, що дає таке нововведення.
- Є гарантія, що буде енергія та ще й плюс 17 відсотків протеїну, - відповів хлопець. - Ми відмовилися від дорогої сої. Замінили її корнажем. Це дає нам можливість економити щомісяця 200 тисяч гривень.
- При такій постійній увазі до зміцнення й поліпшення кормової бази, використанні сучасних технологій у виробництві молока повинні бути вагомі результати в тваринництві?
- Виробництво й продаж молока у нас постійно нарощуються, - сказав Василь Тарарай. - Зараз щоденно ми продаємо його 11,5 тонни. За дев'ять місяців 2014 року цей показник склав 3106 тонн, на 740 тонн більше, ніж за відповідний період 2013-го. Щоб уявити, яка це кількість, наведу ось таке образне порівняння. Щоб, приміром, перевезти 3106 тонн молока залізницею, потрібно 52 цистерни.
Якби в Україні було побільше таких успішних господарств, як ПОСП імені Івана Франка, таких талановитих керівників, як батько й син Тарараї, економіка зміцнювалася б. А відтак, продукти харчування так різко не дорожчали б.
Олег ДІДИК,
Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Луцьк
    Луцьк

    Не керує а рекламує себе.Батько власник підприємства син "директор" та він там буває щоб за грошима до батька приїхати

    20 вересня 2015, 01:47
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися