Голова Волиньради Валентин ВІТЕР з депутатами розмовляють про ма
Волинь

На місці лікарні залізничників зроблять хоспіс?

12 березня 2015, 15:20
0
0
Сподобалось?
0
Нести важко, а кинути шкода. Цей вислів підходить для залізничної лікарні у Ковелі. Невідомо, чим думали народні обранці у Верховній раді, коли своїм голосуванням у законі про бюджет переклали фінансування лікувальних закладів, які належать державному підприємству «Укрзалізниця» на місцеві бюджети. Лікарняних ліжок у комунальних закладах Волині вистачає. Тим паче, у Ковелі. Як повідомив начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк, коли в середньому по області на 10 тисяч населення 45 лікарняних ліжок, то у Ковелі – 64. Так що брати на свій баланс додатковий лікарняний заклад потреби абсолютно немає.    
Адже «задоволення» це дуже дороге. Приміром, вузловій лікарні станції Ковель ДТГО «Львівська залізниця» в рік на заробітну плату і енергоносії потрібно 10,5 мільйона гривень. 
Де їх знайти у нинішній фінансовій ситуації? Міський голова Ковеля, депутат обласної ради Олег Кіндер однозначно сказав – для міста ця сума непідйомна.  До того ж, утримувати цю лікарню за гроші лише Ковеля – несправедливо, бо лікуються там залізничники і їхні сім’ї зі всієї Волині. Всього медзаклад обслуговує 16 тисяч людей. 
– У цій лікарні майже 300 працівників. Вони – жителі нашого міста, і їм потрібна ця робота, – зазначив Олег Кіндер. – Ми виділили з міського бюджету – 1 мільйон 900 тисяч гривень. Ще 8 мільйонів просимо передбачити в бюджеті області. 
Наскільки проблема серйозна, депутати вирішили пересвідчитися особисто, і оглянули приміщення лікарні під час Дня депутата. Перше, на що звернули увагу, близько першої години дня лікарняний заклад був майже порожнім. На запитання, де пацієнти, головний лікар Наталія Віслогузова відповіла, що вони приходять вранці. Друге – приміщення, крім поліклінічного, потребують капітального ремонту, на стінах грибок. Третє – дуже дорого утримувати цей комплекс. У місяць тут спалюють 100 тисяч кубометрів газу. За новими цінами – це 700 тисяч гривень. 
Тому-то депутати і обурювалися: навіщо воно нам? Адже цей громіздкий комплекс разом із землею у комунальну власність не передали. Займатися реструктуризацією, розпоряджатися майном громада права не має.  
Голова обласної ради Валентин Вітер так і сказав колективу: жодного офіційного листа про передачу майна до обласної ради не надходило. 
– Зважаючи на критичність ситуації, цього року ми виділимо з обласного бюджету 8 мільйонів гривень, щоб ви могли спокійно працювати і отримувати зарплату. Але якщо питання з передачею майна не вирішиться, то наступного року фінансування з обласного бюджету не буде. 
Крім того, колективу повідомили: якщо вони будуть комунальним закладом, їх чекає суттєва реорганізація. На базі лікарні відкриють центр первинної медико-санітарної допомоги та хоспіс.
Наталка СЛЮСАР
 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися