Марія ЛЕБЕЖАНСЬКА
Волинь

Весільним гостям подарувала писанки

9 квітня 2015, 16:46
0
0
Сподобалось?
0
Марії Софронівні Лебежанській з Шацька 72 роки. Але її працьовиті руки не знають спокою і тепер. Вишиває скатертини, сорочки, серветки, на кожну Пасху обов’язково розмальовує сотню писанок. А двадцять років тому надумала подарувати писанки гостям на синовому весіллі.
 
Марія Софронівна працювала десять років у банківській системі, потім – головним бухгалтером у комунальників. Років тридцять тому сусідка Галя навчила Марію розписувати великодні писанки. Узор вигадувала, майстровиті руки допомагали. Лінії, фігурки, хвильки самі складалися. Має свій секрет: яйця не видуває, а розмальовує сирі, які до свята зберігає у холодильнику. Перед самою Пасхою варить дуже круто. 
– Одна поперед одною із сусідкою змагалися, – сміється Марія Софронівна. – Над писанками треба довго сидіти, а то ж село – робота, діти, хазяйство, якась городина. Але завше менше сотні не розмальовувала – всім роздати треба.  
Напередодні Великодня діти дзвонять і наказують: «Про писанки для нас не забула?» Старший син оселився у сусідній Прип’яті, звідки його дружина, менший одружився у Петербурзі в Росії, старша донька живе у Чернівцях, молодша – поряд, у Шацьку. «Та вона постійно на заробітки їздить, то коло мене часто буває внук», – каже жінка. Усім дітям, внукам передавала писанки.
А двадцять років тому, коли після Великодня гуляли весілля старшого сина, Марія Софронівна надумала вразити гостей. 
– Хотілося, щоб якась екзотика була, – сміється. 
Крім звичних страв і, звісно, короваїв, вирішила для кожного весілянина розмалювати писанки. А оскільки гостей запросили зо дві сотні, то стільки ж було й писанок. Десь два тижні вечорами, після роботи, сиділа над цією кропіткою працею. 
– Поклала їх у тарілки на весільні столи, гарно було, – згадує Марія Софронівна. – Люди, звичайно, дивувалися. Хто із собою забирав, та більше побили, поїли. Стараюся з кожної «колекції» зо два лишити. Зараз покажу…
Жінка виносить мені кілька писанок, а я перепитую, чи справді це з того весілля і чи можуть варені яйця зберігатися стільки часу.
– Можуть, бо тримаю їх у холоді. А чи то з весілля, вже й не пам’ятаю… – засумнівалася жінка.
Іншим дітям такого дива не готувала, бо не після Пасхи весілля гуляли. Щоправда, меншому синові, який одружувався у Петербурзі, з Шацька везли поліські м’ясні смаколики, чим здивували нову родину в Росії. Для дочок, звісно, вбирала короваї, які пекли їхні хрещені. Оздобила, як це робили колись – з паперовими квітами та з палками, обкрученими запеченим тістом. До речі, за свій вік Марія Софронівна спекла не менше тридцяти короваїв. 
Тепер порається біля хати,  вишиває: серветки, скатертини, подушки, сорочки, весільні рушники. 
Олена ПАВЛЮК,
Волинська область
Фото автора
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися