Жінка-медик з луцька рятувала майданівців і «кіборгів», а нині допомога потрібна їй
Волинь

Жінка-медик з луцька рятувала майданівців і «кіборгів», а нині допомога потрібна їй

24 квітня 2015, 10:51
0
2
Сподобалось?
2
Ця історія про людину та патріота з великої літери Тетяну Білінскі з Луцька. У найстрашніші дні вона працювала на Майдані, була у найгарячішій точці на Донбасі – поблизу донецького аеропорту. Своїми знаннями і самовідданістю рятувала життя українських патріотів. У районі донецького аеропорту пані Тетяна потрапила під ворожу атаку невідомою токсичною речовиною. І нині її життя опинилося під загрозою.
 
 За фахом Тетяна Білінскі – лікар-анестезіолог. Коли почався Майдан, жінка якраз працювала у Києві. Як і багато столичних медиків, після роботи Тетяна Білінскі поспішала у серце столиці, де в той час вершилася доля країни. Була на Майдані і під час найкривавіших подій. 19 лютого протестуючі зайняли частину приміщення Держтелерадіо на вулиці Прорізній, що поруч з Майданом Незалежності. Тут екстрено організували шпиталь для постраждалих у сутичках із силовиками. Сюди ж допомагати прийшла і Тетяна Білінскі.
– На другому поверсі складали поранених, а на першому, практично при вході, розмістилася операційна. Тут Тетяна разом з іншим лікарем-хірургом кілька днів «витягували» хлопців. Оперували майже без відпочинку у холодному приміщенні, – пригадує координатор майданівського госпіталю киянка Ірина Захарченко.
Тетяна Білінскі працювала, аж поки сама не опинилася на лікарняному ліжку. Пережите та побачене за ці кілька страшних днів не минулося даремно. У пані Тетяни стався мікроінфаркт.
Так-сяк відновившись після своєї недуги, повернулася працювати на Волинь. Але жінка знову відчувала, що мусить бути там, де найбільше потребують її допомоги. Тетяна Білінскі якраз дізналася, що лікарі медичної служби Майдану формують свій добровольчий підрозділ «Гіппократ». Не роздумуючи, записалася у нього і пройшла курси підготовки з тактичної медицини за натівськими стандартами для роботи у «червоній зоні», тобто безпосередньо на полі бою.
Разом з іншими колегами волинянка потрапила у селище Піски, що поруч з донецьким аеропортом. Тоді тут ще тримали героїчну оборону українські «кіборги». Медпункт розташовувався в підвалі в одному з будинків, оскільки по Пісках постійно працювала ворожа артилерія. Їжі бракувало. У підвалі ж знайшли ящик тушонки і баночки з дитячим харчуванням. Тетяна Білінскі не могла їсти жирних консервів. Тож її раціон складався з кількох баночок дитячого харчування на день.
У разі потреби медиків доставляли у район донецького аеропорту. Тетяна Білінскі на рівні з чоловіками на своїх плечах витягувала поранених бійців просто з лінії вогню. Під час однієї з таких поїздок до аеропорту ворог завдав удару по українських позиціях з установок «Буратіно». Проте, окрім звичного заряду, російські військові використали ще й якісь невідомі токсичні речовини. Тетяні Білінскі дісталася чимала доза. Якщо інші отруєння перенесли легше, то лучанці стало зле не на жарт. Нині припускають, що жир від тушонки спрацював як абсорбент і пом’якшив вплив токсинів. А ось Тетяні отрута лягла практично у порожній шлунок. З передової її евакуювали у Дніпропетровську лікарню імені Мечникова. Звідти перевезли у військовий шпиталь до Києва. У жінки стрімко розвинувся тромбоз судин печінки. У легенях і черевній порожнині почала набиратися рідина. 
– Тетяні не поставили вчасно правильний діагноз. Взагалі дуже дивно, що у донецькому аеропорту не було токсикологів, які б могли визначити, яку отруйну речовину застосовували проти українських бійців. Адже це траплялося дуже часто. Можливо, тоді б можна було підібрати антидоти, – каже Ірина Захарченко, яка разом з іншими волонтерами опікується долею Тетяни Білінскі.
До речі, нині жінку перевезли у Луцьк. Хвороба завдає їй чималих страждань. Медики змушені застосовувати нарковмісні препарати. Єдиний спосіб врятувати жінку-героїню – провести пересадку печінки. Мінімально така операція вартує 135 тисяч доларів. Нині триває пошук клініки.
Часу на збір коштів – приблизно місяць. Пані Тетяна пішла на передову за покликом серця як доброволець, не дбала про офіційний статус, а відповідно пільги та преференції. Нині ж вона може надіятися лише на допомогу сторонніх людей. Волонтери почали збір коштів.
– Як не прикро, з однієї з карток, яка призначалася для накопичення грошей на лікування Тетяни Білінскі, нелюди-шахраї вже встигли вкрасти 30 тисяч гривень, – каже активістка ГО «Автомайдан України» Люба Дроган.
Віддячити жінці-лікарю за порятунок багатьох життів українських патріотів наш обов’язок. Реквізити для проведення операції переказу коштів на картковий рахунок – АТ «Ощадбанк», МФО 303398 КОД ЄДРПОУ 09303328, № транзитного рахунку за операціями з платіжними картками – 29243900101003, № карткового рахунку – 26254510092505, Боско Ганна Лаврентіївна (мама). Також кошти можна переказувати на картку «ПриватБанку» 4731217110387485.
Сергій КРАЙВАНОВИЧ, 
Волинська область
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися