Волинські енергетики закликають бути уважними на відпочинку
Волинь

Волинські енергетики закликають бути уважними на відпочинку

5 травня 2015, 14:28
0
0
Сподобалось?
0

На жаль, іноді доводиться констатувати, що люди таки надто безпечні та мало переживають за своє здоров’я і життя. Інакше як пояснити той факт, що на травневі свята в області трапився доволі неприємний випадок – рибалка вудив рибу та необачно закинув волосінь своєї вудки на електричний провід 110 кВ. Відтак, бідолаха отримав термічні опіки тіла.

На щастя, горе-мисливець золотої рибки залишився живим, хоча й обгорів. Тепер чоловік мусить пролікуватися перед тим як знову приступити до роботи чи улюбленого заняття. І сталася ця трагедія  попри регулярні застереження співробітників ПАТ "Волиньобленерго" про те, що рибалити під лініями (або в безпосередній близькості) електропередач дуже небезпечно.

Тож будьмо уважні на відпочинку та пам’ятаймо хоча б елементарні правила безпеки:

- Забороняється підніматись на опори ліній електропередач, гратися під ними, запускати там повітряних зміїв, розпалювати вогнища, закидати дроти та інші предмети на лінії електропередач. Небезпека ураження електричним струмом може виникнути там, де поблизу дротів невміло встановлюють радіо чи телеантени. Про небезпеку наближення до струмопровідних частин, які перебувають під напругою, попереджають застережні плакати і знаки;

-  Опори ліній 0,4 кВ та 10 кВ через пошкодження ізоляторів можуть бути під напругою. Ознаками цього є дуже суха земля біля опори, або земля, яка парує, а також тріск чи навіть іскріння біля ізолятора. Торкатись таких опор та використовувати їх як допоміжні споруди небезпечно;

- Категорично забороняється відчиняти дверцята електроустановок, розподільчих щитів та трансформаторних підстанцій проникати у їх  приміщення. Металеві частини на трансформаторних підстанціях можуть бути під напругою через пошкодження ізоляції чи аварійний режим в мережі (обрив чи обгорання проводу).

- Велику небезпеку становлять дерева, гілля яких розрослося і торкається дротів електромереж. Перебувати поблизу цих дерев, а тим паче збирати з них урожай вкрай небезпечно. Категорично забороняється проводити під такими деревами чи на них роботи з застосуванням металевих пристроїв (рвати плоди залізними щипцями, спилювати самотужки гілки, які торкаються проводів).

Якщо у саду ростуть низькорослі фруктові дерева висотою до 4 м, то за умови проходження ліній над цією територією прокладання просік не обов’язкове. У міських, та районних парках, скверах, особливо цінних лісових масивах, на територіях лікувально-оздоровчих баз необхідно забезпечувати таку ширину просік, щоб відстань від проводів під час їхнього найбільшого відхилення до гілок дерев була не менше 2 м для лінії з напругою до 20 кВ, 3 м — до 110 кВ, 4 м — до 220 кВ і 8 м — якщо 750 кВ.

- Забороняється використовувати дроти як мотузки для сушіння одягу, білизни, тому що такий дріт-мотузка може випадково торкнутися струмоведучих частин зовнішньої електромережі або металевого предмету (водостічної труби, стояка), який торкається оголених частин повітряної лінії або електропроводки, і таким чином опинитись під напругою.

- Не можна споруджувати будівлі, складати дрова, солому та інші матеріали під лініями електропередач та уводами в будинки чи дачі.

Надання медичної допомоги потерпілим від ураження електрострумом

Людину, яка потрапила під напругу, необхідно негайно звільнити від дії електричного струму, тому що від тривалості його дії на організм залежить тяжкість електротравми. Від дії струму можна звільнити шляхом відключення електричного  кола за допомогою найближчого вимикача (рубильника) або шляхом викручування запобіжників на щитку. У випадку віддаленості вимикача від місця події, дроти можна перерізати чи перерубати (кожен дріт окремо) сокирою або іншим ріжучим інструментом з сухою рукояткою з ізолюючого матеріалу.

Проходячи через тіло людини, струм може викликати опіки, непритомність, конвульсії, зупинку дихання і навіть смерть. У випадку відсутності в ураженого струмом ознак життя (дихання, серцебиття, пульсу) не можна вважати його мертвим. Потерпілому загрожує смерть у тому випадку, якщо йому негайно не буде надана допомога у вигляді штучного дихання з одночасним масажем серця. Потерпілого кладуть на спину, забезпечують вільний доступ повітря в легені через дихальні шляхи.

Якщо допомогу надає одна особа, то на кожні два вдихання потрібно проводити 15 натискань на грудну клітку. За хвилину потрібно зробити не менше 60 натискань та 12 вдувань. Якщо допомогу надають дві особи, то після 1 глибокого вдування роблять 5 натискань на грудну клітку. Штучне дихання та зовнішній масаж серця необхідно проводити до відновлення самостійного дихання та діяльності серця в потерпілого або до його передачі медичному персоналу.

Дітям від 1 до 12 років масаж серця виконують однією рукою, при цьому на хвилину роблять 70-100 натискань, а дітям до 1 року — від 100 до 120 натискань у хвилину вказівним та середнім пальцем або великими пальцями обох рук на середину грудини.

В електроустановках вище 1000 В звільнення потерпілого без засобів захисту, розрахованих на таку напругу, та без відключення електроустановки заборонено. Відключення в таких електроустановках мають право проводити тільки підготовлені спеціалісти. Якщо людина потрапила під напругу вище 1000 В, необхідно вжити заходів для недопущення сторонніх осіб до потерпілого на відстань менше 8 метрів та зателефонувати диспетчеру районних електричних мереж (телефони диспетчера вказані на розподільчих щитах, силових шафах, трансформаторних підстанціях), чітко вказавши при цьому місце нещасного випадку.

Прес-служба ПАТ «Волиньобленерго»


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися