Волонтери рятують Донбас
Волинь

Волонтери рятують Донбас

5 листопада 2015, 17:09
0
0
Сподобалось?
0
Минув рік, як запрацював Волинський обласний координаційний центр допомоги бійцям АТО. За цей час об’єднання волонтерів стало громадською організацією. Що вдалося зробити за цей рік та яких результатів досягли? Про це розповідають самі волонтери. 
 
– У центрі діють п’ять відділів: розшуку зниклих безвісти та полонених, юридичний, допомоги пораненим бійцям та їхнім сім’ям, допомоги родинам загиблих і логістичний, – каже голова громадської організації Інна Голдованська. – Основним надбанням координаційного центру стала база поранених, полонених, загиблих і зниклих. У процесі її створення доводилося зіштовхуватися з бюрократичними перепонами, й відвертим небажанням нам допомагати. Проте, завдяки волонтерам із районів й усім небайдужим, таки вдалося зібрати необхідну інформацію. За цей рік ми підписали низку меморандумів та договорів про співпрацю з різними організаціями, зокрема й закордонними. Працюємо чесно. Про зроблене щодня звітуємо в соцмережах. За рік обсяг нашої допомоги бійцям та їхнім родинам становить понад 708 тисяч гривень. 
Натомість координатор відділу допомоги пораненим бійцям та їхнім родинам Наталія Толмачова додає, що спершу волонтери ходили в госпіталь з рукописними анкетами і збирали необхідні дані. Згодом стали зводити базу докупи, оскільки кожному пораненому надходила певна допомога і її треба було систематизувати. Дівчата, які працювали у відділі, обдзвонювали райони та складали базу бійців, які отримали поранення. 
– Працювали в різних напрямках. Оскільки, крім лікування, бійці потребували і юридичної, і матеріальної підтримки, – розповідає Наталія. – Підрахували, що допомога пораненим, яка пройшла через наш відділ, становила приблизно 90 тисяч гривень. Хоча повну суму допомоги облікувати зараз неможливо. Оскільки рахувати зібране почали значно пізніше, ніж допомагати. Зважаючи на те, що поранених нині менше, відділ дещо реформувався. Тепер ще й вчимо бійців боротися за свої права. 
У відділі загиблих, який координує Юлія Білошук, на сьогодні зареєстровано 152 полеглих воїни, ще чотири – зниклі безвісти. Основним напрямком роботи є пошук меценатів для лікування родичів бійців, які не повернулися з фронту. Зараз волонтери працюють над акцією «Подаруй зимове взуття дитині героя», забезпечують безкоштовною передплатою на журнал «Малятко» діток загиблих. Організовують відпочинок і психологічну реабілітацію родин героїв. А нещодавно, завдяки волонтерам, дітлахи тих, хто загинув на сході, познайомилися з відомими українськими футболістами. 
Чи не найбільший об’єм роботи припав на юридичний відділ. Координатор Тетяна Климчук розповідає, обсяг питань, з якими зверталися мобілізовані, був доволі широким. Нині ж, каже, за консультацією до неї телефонують військовослужбовці навіть з інших регіонів.  
Екс-керівник відділу розшуку полонених і зниклих безвісти, а нині голова ГО «Мирний берег» Геннадій Щербак поінформував, з якою метою створювався цей напрям.
– Після «Іловайського котла» багато бійців мали статус зниклих безвісти. Ми з Русланом Галясом брали участь в обмінах, передавали від батьків посилки для хлопців, які були в полоні, – розповідає Геннадій. – Зібрали базу, що й дала старт «Мирному берегу». Цей проект став всеукраїнським. Зараз з нашою базою працює Український центр звільнення полонених. Нині наша робота полягає у фіксації порушень прав людини у місцях неволі, збираємо інформацію, аби знайти тих бійців, чий статус ще не визначений.
Людмила Олійник, яка перейняла відділ логістики у Сергія Рижкова, зауважила, що люди приносили до них найрізноманітнішу допомогу. Забезпечувати бійців необхідним було важко. Проте завдяки 100 тисячам гривень, які щомісяця надходили від благодійного фонду нардепа Сергія Мартиняка «Європейський вектор», вдалося закрити першочергові проблеми і почати планувати витрати на майбутнє. Загалом через відділ пройшло близько 900 тисяч гривень. 
Марія МАРТИНЮК,
м. Луцьк 
 

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися