Москву проміняла на Ковель
Волинь

Москву проміняла на Ковель

15 листопада 2015, 11:01
0
1
Сподобалось?
1
Бо хотіла покращити медицину на Поліссі
 
Любов Карасовська – лікар з понад півстолітнім стажем. Вона закінчила медінститут у Станіславі (нині Івано-Франківськ). Віддавалася покликанню сповна в молоді роки й продовжує це робити тепер, коли літа вже повернули на дев’ятий десяток. Разом із сином, теж медиком, вона нещодавно уклала прикладну енциклопедію, яка стане в пригоді не лише на ФАПі, а й буде корисною в кожному домі.
 
Професори схилялися перед лікаркою
Любов Федорівна пригадує, як змалку любила вчитися – наука її цікавила ще зі шкільної лави. Після закінчення десятирічки у Мельниці Ковельського району вона, не роздумуючи над вибором, подала документи на вступ до медінституту в Станіславі. І відразу стала студенткою.
– Тоді був один лікувальний факультет, – пригадує Любов Карасовська. – Я завжди мріяла стати хірургом, але в той час така професія вважалася не жіночою. На останньому курсі мені відразу пропонували продовжити діяльність в інституті вже викладачем, але я не погодилася. Думаю, буду практичним лікарем, то більше принесу користі.
Працювала дільничним терапевтом у Ковелі й бігала до студентів на пари в місцеве медучилище (була штатним викладачем). Що тільки не читала: і терапію, і загальний догляд, і фізіотерапію. Каже, мала по чотири пари щодень. А потім таки здібну медичку переманили  на постійну роботу до  районної лікарні. Там якийсь час завідувала швидкою допомогою, працювала на стаціонарі в терапії, а потім майже десяток літ очолювала інфекційне відділення. Саме тоді працювала над дисертацією з дизентерії. Мала ексклюзивні матеріали, підкріплені багатющим досвідом роботи, але захист у Києві… провалила. Бо хтось неправдиво накляузничав. Ковтнула цю гірку пігулку, та у медицині не розчарувалася, продовжила працювати і їздити на різноманітні курси підвищення кваліфікації, зокрема й у Москву. Дізнавшись, що жінка має унікальні матеріали по дизентерії, їй запропонували спробувати захиститись у Білокам’яній. Й іменита професура схилила голову перед досягненнями простої поліської лікарки. Любові Федорівні летіли пропозиції залишитися у Москві, продовжити наукову кар’єру, та вона віддала перевагу малій батьківщині й, щаслива своєю перемогою, повернулася додому.
Секрети народної медицини у книжці Карасовських
Скільки працювала – стільки ділилася досвідом з колегами. А ще  довший час була головою товариства «Знання» в лікарні й організовувала тематичні медичні лекції на підприємствах, очолювала «Червоний Хрест». І тепер, на пенсії, практики не полишає, бо й нині до Любові Карасовської йдуть люди за порадами. Знає, як допомогти в різних ситуаціях, підкаже, при яких симптомах до якого спеціаліста краще звернутися чи спробувати спершу допомогти собі травами. Радіє, що і син Віталій обрав у житті для себе лікарську справу (він терапевт). Їхня «Домашня медична енциклопедія» ось-ось вийде друком – майже 200 сторінок практичних порад!
– У книзі зібрано все те, що найчастіше трапляється в житті: інфекційні захворювання (ознаки, догляд, харчування, профілактика), як обходитися з неврологічними хворими (інсульт, гіпертонічний криз, атеросклероз, інфаркт міокарда, стенокардія), що робити при порізах, пораненнях, як допомогти при переломах кінцівок, якщо нема можливості відразу звернутися в медпункт й накласти гіпс, – розказує про їхнє з сином видання Любов Федорівна. – Окремий розділ присвячено опікам, сонячному удару, утопленням, укусам комах та плазунів, здоровому харчуванню. Також розписано, як набрати медикаменти з ампули, як розвести препарат у флаконі, як зробити укол у сідницю чи підшкірно (але не внутрівенно, бо це повинен робити виключно спеціаліст). Можна знайти, як клізму поставити, банки, гірчичники, компреси, найрізноманітніші секрети народної медицини й ще багато-багато всього.
За підготовку книги до друку Любов Карасовська дякує всім, хто до цієї роботи долучився. 
Наталія КРАВЧУК,
Волинська область
Фото автора

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися