За несплачений газовикам борг субсидії не знімуть
Волинь

За несплачений газовикам борг субсидії не знімуть

31 березня 2016, 16:10
0
0
Сподобалось?
0

В одному з попередніх номерів ми писали про нараховані заднім числом борги за газ споживачам, які не мають приладів обліку. Лише на Волині такі платіжки отримали 50 тисяч споживачів. В основному це жителі Луцька, Ковеля, Нововолинська та Володимира-Волинського. Сума доплати досить суттєва – у середньому майже 27 гривень за кожну зареєстровану в помешканні людину. І, що важливо, це не одноразовий платіж. Стільки ж додатково люди платитимуть наступні дев’ять місяців. Мовляв, через складну економічну ситуацію всю суму боргу «розбили» частинами.   Природно, у споживачів виникло питання «За що? Адже платили за газ справно». Як роз’яснили у «Волиньгаззбуті», доплату жителям нарахували тому, що Окружний адмінсуд Києва скасував постанову Кабміну №237, котрою норми споживання газу для людей, які не мають приладів обліку, знижувалися вдвічі. Діяла вона з 29 квітня 2015 року до 28 січня 2016-го. Після рішення суду норма, зменшена Кабінетом Міністрів до 3 кубічних метрів на місяць з людини при наявності газової плити і до 9 кубометрів при наявності газової колонки, виросла заднім числом – до 6 і 18 кубів відповідно.

Таким чином, у рахунках за газопостачання, які отримали волиняни у березні, вказано нарахування за лютий за «старими» нормами, які діяли до 29.04.2015. Постає резонне запитання: наскільки це законно? У тих коментарях юристів, що ми прочитали, відповідь однозначна: такі донарахування незаконні. Адже у рішенні суду скасована сама постанова уряду й нічого не сказано про те, що газовики мають зробити споживачам перерахунки.

Що стосується тих, хто отримує субсидії, то додаткових документів щодо їх перерахунку в органах соцзабезу немає. Як зазначила заступник начальника профільного департаменту Волинської ОДА Людмила Сірбіненко, у разі, коли людина не заплатить виниклої заборгованості газовикам, їй за це субсидію нараховувати не перестануть.  Варто зазначити, що й уряд не дрімав. Тут прийняли постанову №203, яка набула чинності 24 березня 2016 року. Згідно з нею, споживачі, які не мають лічильників, платитимуть за блакитне паливо за такими нормами –  4,4 куба (газова плита), 7,1 (газова плита за відсутності гарячого постачання) і 14 куб. м газу (газова плита + колонка). Оплата вартості спожитого населенням газу з 29.04.2015 року має відбуватися за затвердженим найближчим часом Міненерговугіллям порядком.

Наталка СЛЮСАР


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися