Бджолина мазь врятувала попечену ногу від ампутації
Волинь

Бджолина мазь врятувала попечену ногу від ампутації

1 квітня 2016, 10:25
0
2
Сподобалось?
2

Поліська сім’я чудодійним кремом сарненського цілителя допомагає хворим при опіках    До хати Смітюхів у село Боровне Камінь-Каширського району їдуть з усієї Волині з надією на поміч. Маззю, настояною на ефірній олії та бджолопродуктах, за лічені дні подружжя лікує важкі опіки, яким не може зарадити медицина. Ольга та Василь стали допомагати іншим людям, коли самі пережили біду – рівно десять років тому їхня донечка обпекла собі спинку. Якби не дізналися про дивовижний засіб сарненського цілителя Данила Шабака, хтозна, чи вижила б їхня Оксанка.

Синтетичне платтячко сплавило спинку

Про багатодітних Смітюхів, які перенесли таке лихо й тепер допомагають іншим хворим, розповіли їхні односельчани. Подружжя запевняє, що опікам, навіть важким, дають раду. До них стали їхати і з навколишніх сіл, і з сусідніх районів Рівненщини. «З біди ми почали лікувати», – зітхає Ольга Іллівна. А біда до їхньої хати прийшла несподівано у січні 2006 року. Восьмирічна Оксанка грілася біля грубки. Коли дрова тільки-но розгорілися, дівчинка відчинила дверцята – і її улюблене синтетичне платтячко вмить стало плавитися. Мама якраз доїла корову, як почула страшний дитячий крик: «Оксана горить!» Кинулася до хати й обімліла – на доччиній спинці не було живого місця, старший син уже встиг занести сестричку у ванну і погасити полум’я водою. Відразу ж обпечену дитину повезли у Луцьк.

– 55% спини обгоріло, сіднички, правий бік і рука, – з тремтінням у голосі пригадує мама. – Два місяці дитина пролежала у лікарні, але безрезультатно, п’ять операцій пережила. Її стало кидати, а я не знала, що то судоми. Якось Оксана запитала: «Мамо, а де тато?» Через кілька хвилин знову те саме, каже: «Бистріш хай їде, я вмираю». І почала чорніти… – Ольга Іллівна не стримує сліз. – А одного дня медсестра співчутливо сказала: «Якби ти, Оксанко, знала, що тебе чекає, мама спокійно не сиділа б». Дала зрозуміти, щоб ми шукали раду не тутика. Лікарі толком нічого не сказали, а вона щодень температурить, покращення ніякого нема. І ми втекли з лікарні.

Якраз напередодні чоловік Василь Миколайович випадково дізнався про народного цілителя, пасічника Данила Шабака із Сарн. Маззю «Апідан», яку робить сам з дружиною на основі продуктів бджільництва, а також з ефірних та рослинних олій, успішно лікує важкі опіки.

Мазь знеболює  і нарощує шкіру

Після лікарні Смітюхи вдома учотирьох цілих дві години знімали бинти, перед тим розмочували їх. А треба сказати, що це дуже болісна процедура – бинти по живому віддираються від рани. Дівчинка і нервувала, і плакала. А мамина душа обливалася кров’ю, коли бачила страждання своєї дитини. Після того відразу ж поїхали до Шабака. Кожного вечора, незважаючи на відстань, їздили до цілителя на перев’язки. Що цікаво, Оксанка при цих маніпуляціях навіть… сміялась. Адже мазь не тільки зцілює та заспокоює рану, а й обезболює і нарощує шкіру! Що важливо, бинти з цією маззю не пристають до тіла.

– За два з половиною тижні їй повністю загоїлося! – ошелешила Ольга Іллівна. – Звичайно, наслідки лишились – і на ногах, де зрізали шкіру, і на спині, де не приживалася. Але моя дитина живе!

Нігтики в дитини хиталися, як холодець

З того часу сім’я Смітюхів допомагає іншим, бувало, що і за дві сотні кілометрів поспішали рятувати хворих. Данило Шабак не завжди може прийняти всіх охочих, які їдуть до нього звідусіль, бо тепер переважно лікує поранених бійців. Тому волинянам пропонує допомогу Смітюхів, які так само «Апіданом» гоять опіки. Чого не розуміли, консультувались у Шабака.

Зі свого гіркого досвіду знають, як правильно накладати мазь на пов’язку. Інколи потрібна лише горошина, бо більша кількість може навіть роз’їсти тіло. Крім того, треба вміти зчистити рану від гною та бруду. Як не помітити внутрішні опіки, то різко підскочить висока температура. Ольга Іллівна запевняє: якщо правильно користуватися цією маззю, на обпеченому місці не лишиться й сліду. Проте результат лікування залежить від складності опіку й організму хворого. Щоб зажила рана, буває, потрібно кілька днів, а буває, і кілька тижнів. Смітюхи мазь не роблять, бо то дуже клопітка справа. Одного разу чоловік бачив, як дружина Шабака холодила розігрітий крем – три години дерев’яною ложкою розбивала суміш по каструлі.

Ользі Іллівні бракує слів, щоби передати, наскільки помічний цей засіб і скільком людям уже допоміг. З-поміж численних випадків відзначає такі. Жінка попекла собі ноги, коли готувала купіль для дитятка. Її відразу привезли до Смітюхів – опіки зійшли за добу, лише у кількох місцях зосталися невеликі знаки. Пані Ольга пригадує, як мазь допомогла дев’ятирічному хлопчику, котрий впав у вогнище ручками: «Його нігтики хитались, як холодець. Тепер з ним усе добре». Привозили із сусідньої Житнівки неходячого чоловіка, в якого на нозі відкрилося сім ран, що кістка гнила. Завдяки «Апідану» нога повністю загоїлася за три місяці. Жінка в лікарні лежала з попеченою рукою три тижні й лише страждала, біль мучив так, що не могла спати. Коли Смітюхи зробили їй перев’язку, заснула, як немовля, аж рідні занепокоїлися: чи жива? Згадала Ольга Іллівна, і як врятували одного чоловіка від ампутації попеченої ноги. Мали часу всього з п’ятниці до понеділка, коли планувалась операція. Завдяки Шабаковій мазі чоловік не став інвалідом...

–  «Апідан» дуже помічний при багатьох хворобах, зокрема шкірних, органів травлення, жіночих. Мазь беруть і для корів, коли вим’я тріскає, – запевняє Ольга Смітюх. – І при зубному болю. А апібальзам, який теж робить сам Данило, також допомагає при різних хворобах, особливо тим, хто має проблеми з диханням.

– Як склалася доля вашої Оксанки? – насамкінець цікавлюся.

– Навчається у Любешові на кондитера. Але теж людей лікує «Апіданом». Зі свого страшного досвіду знає, як накласти пов’язку, щоб не боліло та зажило. А в медицину не пішла – не дуже тепер їй вірить.

Олена ПАВЛЮК,  Волинська область    


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися