У Луцьку обговорювали, як врятуватися від дорогих енергоносіїв
Волинь

У Луцьку обговорювали, як врятуватися від дорогих енергоносіїв

16 червня 2016, 10:59
0
0
Сподобалось?
0

В обласному центрі Волині протягом тижня обговорюють технології та механізми, які, без перебільшення, мають врятувати Україну від критичного для населення зростання цін на енергоносії. Заходи проходять у рамках Європейського тижня сталої енергетики.

Відкриття форуму енергоощадних технологій відбулось у Луцьку на Театральному майдані. Гостей вітав Луцький міський голова Микола Романюк. У заході взяли участь керівник відділу «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» Представництва Європейського Союзу в Україні Вальтер Треттон, керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте, президент Асоціації «Енергоефективні міста України» Володимир Гаразд (міський голова м. Долина Івано-Франківської області) й інші.

Також центральний майдан прийняв виставку енергоощадних технологій. Тут були представлені сонячні панелі та колектори, твердопаливні котли. Дітлахам пропонувалося на асфальті зобразити малюнки на тему використання енергії природи. Хлопчаки ж юрмилися біля намету, в якому демонстрували можливості відновлюваних джерел енергії. Кожен охочий міг самотужки зібрати електронний годинник, який працює від… лимона, або сконструювати іграшковий автомобільчик на сонячних батареях. Працював тут і проект «Євробус» – пересувний лекторій для поширення знань про Євросоюз. Активісти влаштували для лучан тематичні вікторини та конкурси.

Луцьк для проведення Європейського тижня сталої енергетики був обраний не випадково. Місто серед лідерів в Україні із запровадження енергоощадних проектів та у співпраці з міжнародними інституціями, котрі фінансово їх підтримують. Так, на фінішну пряму виходить започаткований ще у 2014 році проект з модернізації системи опалення в облцентрі, на який місто залучає 10 мільйонів євро кредитних коштів та 4 мільйони євро грантових. Уже цього року буде оголошено тендер на придбання котла на біопаливо потужністю 5 мегаватів. Його встановлять у котельні, котра обслуговує район ДПЗ. Узимку новий котел працюватиме паралельно з газовим, економлячи значну частину коштів протягом опалювального сезону, а у літню пору його потужностей повністю вистачатиме на підігрів води для всього мікрорайону. Також у рамках проекту в Завокзальному районі міста 200-230 багатоповерхівок обладнають індивідуальними тепловими пунктами.  Ще один масштабний проект у Луцьку перебуває на початковій стадії. Міська рада досягнула попередньої домовленості з Північною екологічною фінансовою корпорацією НЕФКО щодо надання кредиту в розмірі 5 мільйонів євро, а також гранту від європейського фонду E5P у розмірі до 2 мільйонів євро на запровадження енергозберігальних заходів у 41 бюджетному закладі.  За словами Вальтера Треттона, нині важливо, аби кожен українець пройнявся ідеєю економії. Адже викопні енергоресурси, як-от вугілля, нафта чи газ, надто дорогі. За оцінками представника ЄС, кожне домогосподарство у Луцьку, за умови впровадження сучасних енергоощадних технологій, може скоротити споживання енергії приблизно на 50 відсотків. Але на це потрібен час.  Діана Корсакайте, яка колись у Литві тривалий період очолювала аналог української Нацкомісії з питань регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розповіла, що, крім фінансової підтримки окремих проектів, експерти USAID активно допомагають у розробці законодавства України у сфері енергетики. Йдеться про створення ринку електричної енергії, розроблення закону про облік спожитої енергії. Також Корсакайте і Треттон наголосили на необхідності реформування виплати соціальних пільг та субсидій у сфері комунальних послуг. В їх основі має бути закладений стимул для економії, а нинішня система субсидій, навпаки, руйнує цей принцип.  Представники міжнародних інституцій також велику увагу приділили темі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Треттон і Корсакайте навіть відвідали найуспішніше у Луцьку ОСББ «Відродження», очолюване Юлією Сабатюк. Показово, що екскурсію містом гості провели на електричному автобусі розробки луцького підприємства «Санрайз», де готуються до випуску модульних електробусів.

Також у рамках Європейського тижня сталої енергетики відбулася десята щорічна міжнародна конференція Асоціації «Енергоефективні міста України» – «Угода мерів: нові горизонти і можливості». В ній узяли участь понад 40 міських голів.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ, м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися