Фермер з Волині розводить птахів, що не літають
Волинь

Фермер з Волині розводить птахів, що не літають

11 серпня 2016, 14:39
0
1
Сподобалось?
1

Незвичною справою для волинського краю займається 27-річний Віктор Мельничук. Мешкає він у княжому місті Володимир-Волинський, де й орендує земельну ділянку для того, щоб вирощувати страусів. Зізнається, хоч давно вже виріс, поштовхом до цього стала мрія дитинства – створити зоопарк. 

Почалося все з того, що хлопець потрапив на екскурсію на страусину ферму. Це справило на нього незабутнє враження. На свій ризик вирішив взяти в оренду занедбане приміщення на околиці міста. Аби довести його до ладу, довелося докласти чимало зусиль.

– Про страусів я мріяв давно, а найбільше захотілось їх купити, коли побував на екскурсії в Асканії-Новій, – розповідає господар страусиної ферми Віктор Мельничук. – Родина підтримала мене та допомогла реалізувати задум.

Купили для початку парочку птахів, потім взяли ще чотирьох. Від своїх улюбленців Віктору інколи доводилося втікати, адже самці бувають доволі агресивними. Каже, що одне яйце важить близько півтора кілограма, а це приблизно тридцять курячих яєць!

– Зимою до них можна підійти спокійно, а от влітку – розпочинається шлюбний період, тому самці стають агресивними. За сезон одна самиця несе до 60 яєць, але пташенята вилуплюються не з кожного, – ділиться подробицями господар.

Що цікаво, на яйцях сидять переважно самці. Птах охороняє гніздо і вкрай рідко відлучається від нього. Аби виманити його, фермер тріпає пустим мішком. Така поведінка злить птаха, і він біжить на людину. У той момент його помічник забирає яйця.

– Страуси не літають і не стрибають, бо важать по 150-180 кілограм і в них малі крила. Зате бігають швидко – 70 кілометрів на годину, – розповідає власник міні-ферми.

У догляді вони не вибагливі, за словами Віктора Мельничука, основне щоб не було скла на землі. Волинська погода страусам теж не страшна, холоду вони не бояться.

– Першу зиму пережили добре – витримали навіть тридцятиградусні морози, друга їх тим більше не злякала, бо була теплою, а теперішнє потепління для них просто подарунок. Буває, що люблять купатися під дощем. Та коли гроза – заганяємо у вольєр. Взимку теж під накриттям, але на пару годин випускаємо їх по снігу погуляти. Cтрауси  їдять усе, що росте на городі. До 90% раціону – зелень. Влітку їм косять траву, взимку годують сіном. Дорослий страус щодня з’їдає 15-літрове відро перебитої на січкарні трави і кілограм зерна. Волинський фермер зізнається, що з доволі дивакуватого заняття вийшла досить прибуткова справа. Так, один птах коштує тисячу доларів. Не менш цінними є і яйця страуса: від 150-и гривень за одне. Та особливо дорогі писанки – від 1,5 тисячі гривень. Певно тому українці поступово відмовляються від вирощування свиней та корів й беруться за розведення екзотики.

Катерина ЛОЗИЦЬКА,

Волинська область

Цікаві факти про страусів: Здатні бачити все, що у них позаду, не озираючись. Мають найбільші очі серед усіх сухопутних тварин (очі цієї птиці більші, ніж її мозок). Їхні малюки вилуплюються вкриті пухом, зрячі, здатні до пересування (вже на наступний день вони залишають гніздо і подорожують з батьками в пошуках їжі). Розвивають швидкість до 70-97,5 км/год, що робить їх найшвидшими серед істот, що пересуваються на двох ногах, і взагалі найшвидшими птахами на планеті. Страусина шкіра – найміцніша в світі. Їй поступається зміїна та крокодиляча.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися