Григорій КВЯТКОВСЬКИЙ
Волинь

Лучанин чує... інфразвук

13 листопада 2016, 12:00
0
0
Сподобалось?
0

Інколи шуми так допікають, що втікає ночувати на залізничний вокзал

Вперше сторонній шум у помешканні, в якому живе десятки літ, Григорій Вікторович почув у березні 1995-го. Пам’ятає те страшне відчуття. Нестерпний звук стискав голову, сковував свідомість.
– Раніше я працював провідним спеціалістом обласного управління сільського господарства, – розповідає чоловік. – А це тільки вийшов на пенсію – і почав звертати увагу, що є ті шуми. Біля нашого будинку (просп. Соборності, 16а. – Авт.) стоїть бойлерна. От я там і знайшов джерело інфразвуку та вібрації.
Лучанин став звертатися в різні інстанції. Розповідав, наскільки інфразвук шкідливий. Що він не просто руйнує здоров’я, а невидимо знищує людину, адже зазвичай тих шумів ніхто не чує. В результаті виникають хвороби мозку та серця, той звук руйнує кровоносні судини, викликає незрозумілу втому, погіршує слух та зір і взагалі виснажує організм. Особливо негативно він впливає на дітей. Звідусіль надходили відповіді, що всі шуми від бойлерної у дозволених межах.
– У мене від того шуму, від тої вібрації дуже голова болить. Часом звук такий сильний, що аж тіло трясеться. Спати вночі не можна, – розказує Григорій Вікторович.
– А із сусідами розмовляли? Вони на сторонні звуки нарікають? – запитую.
– Питав сусідів одних, других – усе нормально, ніхто не чує. А це дивлюсь якось уночі у вікно: я не сплю – і в сусідньому будинку всю ніч в одній квартирі світиться. І так не один раз. Думаю, зайду, познайомлюся. Там мені сказали, що ночами не сплять, бо голова болить дуже. І це тільки в певні години, в певні дні. Таких людей, що чують інфразвук, у Луцьку знаю близько десяти.
Пенсіонер показує тріщини в сусідній дев’ятиповерхівці, яку «по швах», ніби степлером, скріпили скобами від фундаменту аж до даху. В іншому будинку довелося стіни зміцнити спеціальним каркасом. Чоловік упевнений, що то руйнівна робота вібрації, що йде з бойлерної. Мовляв, а що вже казати про людей?
Ми звернулися по коментар до Олега Марущака, майстра з ремонту й устаткування центральних теплових пунктів і тепломереж ДКП «Луцьктепло», який обслуговує згадану бойлерну. Він у своїй відповіді був однозначний:
– Для мене загадка, чому пан Квятковський так вирішив, що шум іде від нашої бойлерної. На тому приміщенні немає жодної антени, яка б, припустимо, могла б спричиняти якусь негативну дію. У нас там одна вода по трубах біжить. Можливо, шуми йдуть з іншого джерела. Неподалік є розподільчий пункт обленерго. Але щодо інфразвуку – то точно не до нас.
Григорій Вікторович укотре розчаровано повертається додому. Каже, що так свідомо гублять людям здоров’я і що інфразвук – це зброя масового знищення, яка вбиває без застосування танків та артилерії. Він у безнадії хоч щось змінити відкриває двері своєї квартири. З острахом лягає на ліжко й чекає, коли знову загуде…
Наталія КРАВЧУК,
м. Луцьк
Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися