Віктор ЮЩЕНКО та Ростислав ВАЛІХНОВСЬКИЙ
Волинь

Ющенка оперував хірург родом з Волині

17 грудня 2016, 10:15
0
0
Сподобалось?
0

І досі, маючи багато років практики, радиться з батьком-лікарем

 Ім’я пластичного та реконструктивного хірурга Ростислава Валіхновського відоме багатьом українцям завдяки телепроектам «Поверніть мені красу», «Я соромлюсь свого тіла», «Стосується кожного» та багатьом іншим. Своїми золотими руками, розумом, досвідом робить дива в медицині. Всього у тридцять досяг неймовірного успіху в Києві. Заснував свою клініку, яку знають за кордоном, став Заслуженим лікарем України, йому довіряють здоров’я навіть президенти. І що приємно, Ростислав Валіхновський – наш земляк, родом з волинського райцентру Турійськ.

Закінчив духовну семінарію

Як сталося так, що хлопець із невеликого містечка став медичним світилом у столиці? Ростислав Любомирович розповідає, що до семи років його виховував дідусь-священик. «Дідусеві молитви, моя наполегливість і сміливість, плюс хороша теоретична база і є формулою успіху», – впевнений хірург. Закінчив Турійську середню школу з золотою медаллю, згодом – із червоним дипломом Тернопільський медичний університет. «За всю історію вузу було лише кілька випускників, які закінчили на «5», я серед них», – посміхається лікар. Запевняє, що піти у медицину ніхто не змушував, адже ріс у сім’ї лікарів: тато все життя працює завідувачем хірургічного відділення Турійської районної лікарні, мама – завідувачем терапевтичного відділення. Вже з 19 років стояв у операційній поряд з батьком.

Ростислав Валіхновський підтвердив свій диплом у Штатах, стажувався у Канаді. Молодому, талановитому та перспективному лікарю пропонували залишатись у Торонто. Проте повернувся в Україну. У 25 років у Києві заснував клініку пластичної хірургії, тепер відому за кордоном. За 18 років практики передав свої знання та досвід багатьом лікарям, зокрема і молодшому братові Тарасу, якого вважає унікальним хірургом. До речі, дружина теж хірург, восьмирічна донька вже мріє стати лікарем.

Ростиславу Валіхновському висловлюють слова подяки 170 тисяч пацієнтів. Серед них чимало і тих хворих, кому лікар безкоштовно провів дороговартісні операції. Адже ще дідусь навчав, що людям потрібно допомагати. До речі, Ростислав Любомирович закінчив духовну семінарію.

«Відмовляюся робити людям операції зі зміни статі»

З Ростиславом Валіхновським ми зустрілися в одній з луцьких клінік, де раз у місяць хірург консультує хворих. У вестибюлі чекало до сотні людей у надії на допомогу. Ростислав Любомирович, втомлений, вийшовши з операційної, посміхнувся і привітався з усіма. Він напрочуд простий у спілкуванні. Розмовляємо з ним про пластичну хірургію, відомих клієнтів, сім’ю. Отож…

– Чому обрали саме пластичну хірургію?

– Колись дивився серіал «Повернення в Едем». Стефані, головна героїня, потрапила в пащу крокодила. Руками і розумом пластичного австралійського хірурга була відновлена. Я повірив у це чудо. І зараз майже такі самі чудеса роблю сам.

– Частіше до вас звертаються жінки?

– Ні, 50 на 50. Люди приходять з вадами, травмами після дорожньо-транспортних пригод, результатами опіків та пухлинних уражень, вродженими аномаліями носової перегородки, відсутністю вушної раковини, рубцевими деформаціями по всьому тілу. Жінкам допомагаємо з проблемами молочної залози.

– Що змушує жінок лягати під ніж пластичного хірурга?

– Страх старіння і страх залишитися без половинки. Часто жінки мають скорботу на серці від того, що не вийшли заміж, не народили дитинку. Таким допомагаємо – щоб  стали щасливими.

– Які операції відмовляєтеся робити?

– Операції зі зміни статі – це великий гріх. По-друге, вважаю, потрібно відмовляти в іміджевих операціях: тобто трошечки підправити носик, збільшити груди. З такими проханнями, а скоріше – психологічними проблемами масово приходять вісімнадцятирічні. Від таких операцій відмовляємо.

Кучмі волосся не пересаджував

 – Оперуєте поранених бійців?

– Звичайно. Робимо кісткову пластику, пластику шкіри, м’яких тканин, жирових, м’язів, сухожилки, видаляємо осколки, рубцеві масиви, вставляємо штучне око, виправляємо міміку, наслідки вогнепальних уражень, гнійні ускладнення, ставимо сітчасті протези в ділянку передньої черевної стінки, виправляємо стопу та кисть. Зараз беремо участь у проекті медичної допомоги «Переможці», котрий ініціював телеканал «1+1». Лікуємо солдата Андрія Кононюка, який постраждав на передовій у результаті осколочних, мінних уражень обличчя.

– Що вам дають телепроекти?

– Можливість служити людям, коли допомагаємо безкоштовно. А також – показати українцям, на що здатна сучасна реконструктивна та пластична хірургія. Важливо, щоб люди довіряли вітчизняним медикам та знали їх можливості.

– Вашими пацієнтами були президенти, артисти…

– Відразу скажу: Кучма не мій пацієнт. За часів моєї державної служби ми лише комунікували з Леонідом Даниловичем. Міф про те, що йому пересаджував волосся, можу розвінчати. Віктора Андрійовича Ющенка лікував після отруєння діоксином. Провів 27 операцій під загальним наркозом, з них сім – з реконструкції обличчя, в Женеві та в лікарні «Феофанія».

– Маючи великий досвід, радитеся з батьком?

– Безумовно. Є такі ситуації, коли дзвоню і прошу: тату, порадь. Це стосується загальної хірургії, бо він неперевершений хірург, мій вчитель.

– Як часто буваєте вдома на Волині?

– Кожен місяць. Стараюся поєднати відвідини з робочими поїздками. Але в першу чергу це величезна любов до найрідніших мами і тата. Пасха, Різдво – це святе. Поки батьки живі, треба бачитись і зустрічатися. Всім раджу і всім рекомендую. Бо такого заряду енергії, як батьки, ніхто не дасть, окрім Бога святого.

Олена ПАВЛЮК, м. Луцьк


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися