Олександр СЕБАСТЬЯНОВИЧ у майстерні
Волинь

Майстер-самоучка з малюнка зробить будь-яку річ

23 серпня 2017, 11:37
0
1
Сподобалось?
1

Олександр Себестьянович із села Воля-Любитівська, що на Ковельщині, – знаний столяр на всю округу. До нього навіть із Польщі приїжджають по вироби. Що побачить гарне на картинці – неодмінно зробить.

Цікаво, що по маминій лінії всі чоловіки вміли працювати з деревом, а у бабці навіть прізвище дівоче було Бондар. Тож виходить, що на роду написано її нащадкам творити красу зі звичайної, нічим не примітної дошки.

– Я столяр-самоучка, – розповідає Олександр Степанович. – З дитинства до того тягу мав. То якось Бог мені так дає, що знаю, як із деревом обходитися. Дуже люблю з ясеном працювати. Маю різні станки, стамески. Гараж повністю укомплектований столярним знаряддям. Правда, вдома мало моїх виробів. Все на замовлення. Як то кажуть, чоботар без чобіт, то так і я.

Часто свої вироби чоловік виставляє обабіч центральної траси з Ковеля на Луцьк. Це табуретки, топориська, кісся до кіс... Кого щось зацікавить – зупиняється, заходить у двір. Правда, Олександр Степанович не всім погоджується зробити річ, яка сподобалася. Одного разу приїхав парубійко крутою машиною і зверхнім голосом почав розповідати про свої забаганки. «А от таким, як ти, робити нічого не буду», – відрізав майстер. Хоч як не просив незнайомець, чоловік не послухав, бо не любить тих, хто вважає себе вищим від простого селянина. Зате радо змайстрував декоративний візочок для квітника жіночці з Луцька. А які гарні декоративні кринички у нього виходять! Чимало замовлень має на дерев’яні колеса, якими колись їздили вози. Нині вони виконують лише декоративну функцію: розвішують їх на парканах для краси або роблять світильники.

Віддавши багато років праці з деревом, чоловік дуже переживає через загрозливу ситуацію з українськими лісами.

– Скоро всю деревину вивезуть за кордон, і нема ніякої управи на тих ділків, – зазначає Олександр Степанович. – До мене часто приїжджають поляки і сміються з нас. Бо, мовляв, ви спите на ліжках з ДВП, а якісні породи нам продаєте. На державному рівні мають дбати про збереження лісів, а не про їх винищення і власне збагачення.

Руслана ТАТАРИН, Волинська область 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися