Чого чекати споживачам від нового закону «Про житлово-комунальні послуги»?
Волинь

Чого чекати споживачам від нового закону «Про житлово-комунальні послуги»?

5 березня 2018, 09:45
0
0
Сподобалось?
0

Споживачам варто знати дещо із нового Закону «Про житлово-комунальні послуги», а саме: про тарифи, плату за управління будинком та обов'язкові договори на вивезення сміття.  Верховна Рада ухвалила новий Закон «Про житлово-комунальні послуги», що є першим кроком до можливості мешканців багатоквартирних будинків впливати на надання якісних послуг за справедливою ціною.  Отже, новий Закон орієнтований на те, що власники квартир є одночасно співвласниками допоміжних приміщень, комунікацій, даху - тобто всього будинку і тому, самі мають відповідати за його стан.

Як повідомляє головне управління Держпродспоживслужби України у Волинській області, тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону вони є регульованими. А якщо тарифи є регульованими, вони встановлюються уповноваженими законом державними органами або органами місцевого самоврядування відповідно до закону.  Мешканці зможуть самі визначитися з надавачем послуги та з платою за його послуги. Передбачається впровадження плати за управління багатоквартирним будинком. Якщо співвласники не створили ОСББ і не визначилися, як управляти своїм багатоквартирним будинком, орган місцевого самоврядування проводить конкурс. Ціна послуги з управління визначається на рівні ціни, запропонованої в конкурсній пропозиції переможцем та закріплюється в договорі. Передбачене право споживача на зменшення розміру плати за житлово-комунальні послуги у разі їх ненадання, надання в неповному обсязі або зниження їх якості. За надання неякісних комунальних послуг встановлюється відповідальність, запроваджується перевірка якості житлово-комунальних послуг. Виводиться в окрему послугу поводження з відходами. Встановлюється, що власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі, джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок повинні будуть укладати договори з виконавцем послуг з вивезення побутових відходів, здійснювати оплату послуг з поводження з побутовими відходами та забезпечувати роздільне збирання побутових відходів. Рахунки за газ виставлятимуться на підставі квартирних лічильників та передбачається встановлення пені у розмірі 0,01% за кожний день прострочення виплат.    

Також варто знати які бувають договори. Закон передбачає моделі договірних відносин між споживачами та виконавцями комунальних послуг:

Індивідуальний

Укладаються між виконавцем комунальних послуг та споживачем. Варто зазначити, що газ та електроенергія можуть надаватися тільки за таким типом договорів. 

З колективним споживачем

Можливі у будинках, в яких створено ОСББ. Власники квартир платять об'єднанню, яке, в свою чергу, розраховується з монополістами. Такі договори можуть укладатися на холодне і гаряче водопостачання, водовідведення та опалення.

Колективний

Це норма нова. Власники квартир можуть делегувати представлення своїх інтересів або управителю, або іншій особі, в т.ч. одному з власників квартири.

Якщо у будинку не обрали жодної з моделей договірних відносин, між власниками квартир та виконавцями комунальних послуг мають бути укладені індивідуальні договори.

Нововведень в Законі чимало, але варто виділити основні: перше - це нова класифікація житлово-комунальних послуг, друге - це три моделі договірних відносин. Закон розділив житлово-комунальні послуги за самим словосполученням на житлову і на комунальні: насправді закон вживає в однині "житлова послуга", це лише послуга з управління багатоквартирним будинком. Управління включає і утримання багатоквартирного будинку та забезпечення ремонту спільного майна у багатоквартирному будинку. 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися