Газу і світла взимку не вистачатиме
Волинь

Газу і світла взимку не вистачатиме

13 вересня 2014, 21:39
0
0
Сподобалось?
0

Україні не вистачає газу та електроенергії. Напередодні зими ця проблема обговорюється нарівні з війною. Питання ж енергозбереження стало без перебільшення питанням національної безпеки. Хто, скільки і як економитиме - дізнавалися у директора департаменту житлово-комунального господарства та будівництва Волинської облдержадміністрації Володимира Банади.

Люди не замерзнуть
Варто зазначити, що з 423,6 мільйона кубометрів спожитого газу протягом минулорічного опалювального сезону 249 млн пішли на потреби населення. Ще 111 мільйонів витратили теплопостачальні компанії для подачі тепла і підігріву води у багатоповерхових будинках. Це означає, що саме люди є найбільшими споживачами газу. Отож і тягар економії ляже на плечі населення. Тільки, схоже, не всього.
Як наголосив Володимир Банада, нині обмежили споживання газу лише підприємствам теплокомуненергетики. Аж на 30%. Тож жителям міст доведеться сутужно.
- Ми внесли ряд пропозицій щодо економії, - сказав посадовець. - Найперше це стосується подачі гарячої води. Її влітку призупинили у всіх містах обласного значення. Щоправда, Луцьк воду увімкнув. Мотивували це тим, що місто вкладається у доведені ліміти. Ще ми пропонуємо змінити режим початку опалювального сезону. Якщо раніше тепло у квартири подавалося, коли температура надворі протягом трьох діб не перевищувала восьми градусів, то ми пропонуємо знизити цей поріг до шести. Також можна зменшити допустиму температуру у квартирах із затвердженої плюс 18 до плюс 16. Проте для цього необхідно ще внести зміни у санітарно-законодавчі норми.
Як бачимо, зимою мешканцям міських багатоповерхівок доведеться непереливки: батареї будуть заледве теплими, аби не замерзнути. Та й гарячу воду можуть подавати лише за графіком. Таку ініціативу уже презентували в ОДА.
Натомість найбільших споживачів газу - людей, які проживають у приватних будинках - зараз ніяк не обмежують. Чиновники кажуть, що вони самі братимуть газу менше, бо ціна на нього висока. Ми ж порахували і з'ясували, що навіть підвищені ціни не критично високі. Так, основна маса населення вкладається у річну норму споживання блакитного палива у дві з половиною тисячі кубометрів. Згідно з нею, за весь опалювальний сезон доведеться платити приблизно 2 тисячі 720 гривень. Орієнтовно це 450 гривень у холодний місяць. Малозабезпечені можуть скористатися субсидіями і компенсаціями. Залишається лише сподіватися, що люди будуть свідомими та патріотичними і самі добровільно обмежать свій комфорт проживання. Це буде внеском кожного у перемогу України над Росією.
Електроенергія буде дефіцитом
Якщо хтось сподівався зігрітися у квартирі за допомогою електрокамінів, обігрівачів тощо, то дарма. Електроенергію також доведеться економити. У ПАТ «Волиньобленерго» повідомили, що на погодженні в органах місцевої влади знаходяться графіки віялових відключень електроенергії.
- Проблема нестачі електроенергії ще серйозніша, ніж газова, - каже Володимир Банада. - Адже якщо в енергосистемі буде перевантаження, то вона вимикатиметься автоматично. У нас один вихід - тотальна економія. Ми повинні навчитися вимикати зайву лампу, телевізор та інші електроприлади. Інакше не можна. Ми повинні згуртуватися і пережити цю зиму.
Наталка СЛЮСАР,
Волинська область

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися