Останній супермісяць-2023: чи можна побачити унікальне явище в Україні
Світ

Останній супермісяць-2023: чи можна побачити унікальне явище в Україні

29 вересня 2023, 17:30
0
0
Сподобалось?
0

29 вересня 2023 є останній шанс побачити останній супермісяць 2023 року.

Дослідники зазначають, що для тих, хто мешкає у східній півкулі, найкращий перегляд відкриється у п'ятницю ввечері. Також учені радять спостерігати за супермісяцем, коли він перебуває близько до горизонту, коли він сходить або заходить — у цей момент він здається більшим через оптичну ілюзію.

Оскільки ніч стає дедалі темнішою, Сатурн і Юпітер також мають бути помітними поруч із супермісяцем. Щоб отримати найкращий краєвид, вчені радять знайти місце з найменшою кількістю штучного світла, а також за можливості без надто великої хмарності.

Що таке супермісяць

Астрономічне явище відбувається тоді, коли Місяць перебуває найближче до Землі під час свого орбітального руху навколо нашої планети і припадає на повню. Тобто мають збігтися ці два фактори — повня і перебування нашого супутника в перигеї - найближчій точці до Землі.

Під час супермісяця Місяць має вигляд приблизно на 7% більшого, ніж зазвичай, і він приблизно на 16% яскравіший, тобто сильніше відбиває сонячне світло. Але, якщо відмінність у розмірах Місяця побачити неозброєним оком складно, то збільшення яскравості видно добре.

Як супермісяць впливає на людину

Під час повні потрібно контролювати свої емоції, адже вона робить людей збудженими і імпульсивними. Водночас, повня надає людині додаткової енергії. Отже, на повню і кілька наступних днів варто бути терплячими, зважувати свої вчинки і направляти енергію на корисне.

 Утім, супермісяць, попри деякі забобони, не викликає великих потопів, землетрусів, цунамі чи вивержень вулканів. Він лише спричиняє трохи вищі припливи, ніж звичайні.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися